https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prebivalci Ljutomera po hudem požaru prejeli nova priporočila

13.06.2017 ob 11:15  

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je dopolnil priporočila za prebivalce po četrtkovem požaru v Ljutomeru.


Dopolnitev priporočil za prebivalce po požaru v Ljutomeru:

* Ves čas upoštevajte priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje.

* Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in smradu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

* Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se temu področju izognete dokler ta območja niso očiščena.

* Priporočamo, da vrtnin in sadja, ki bi glede na doseženo stopnjo rasti oz. zrelosti že bili primerni za uporabo in se ne dajo ustrezno olupiti, ne uporabljate. Navedena priporočila veljajo tudi za ostale plodove, do objave nadaljnjih navodil.

* Intenzivno gibanje na prostem odsvetujemo, še zlasti tiste dejavnosti, pri katerih se zelo praši. Kdor se vseeno odloči za to, naj pri tem vsaj čim bolj omeji stik z zemljo, travo, peskom, prahom, po gibanju si temeljito umijte roke in dele telesa, ki so prišli v stik s prahom, zemljo, travo. Na vplivnem območju požara zaradi ugodnih vremenskih razmer, ki te dni vabijo ob vodo, dodatno odsvetujemo tudi izvajanje aktivnosti v in na površinskih vodah.

* Za preprečitev vnosa preko kože se izogibajte dotikanju izpostavljenih površin, tekočin in prahu, povezanim s požarom tako, da se izogibate območjem, kamor se je širil dim.

* Svetujemo, da redno čistite prah na površinah v bivalnih prostorih. Okenske police, igrala in vrtno pohištvo očistite z detergentom.

* Če je možno, preprečite raznos onesnaževal z zemljo, peskom in prahom v neonesnažena območja (npr. menjava obutve pri prehodih iz onesnaženega predela v čisti predel, iz vrta v stanovanje). Pred vstopom v bivalne prostore z mokro krpo/brisačo obrišite tudi hišne ljubljenčke in tudi zanje poskrbite, da se ne oz. čim manj zadržujejo na onesnaženem območju dokler ta območja niso očiščena.

* Uporaba pitne vode - upoštevajte priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Če se oskrbujete z vodo iz kapnice, do nadaljnjega oziroma novih priporočil odsvetujemo njeno uporabo. Svetujemo, da prekinete dotok s streh in drugih površin v zbiralnik kapnice, zaradi spiranja morebitnega onesnaženja.

Še posebej zaščitimo otroke - naj ne izvajajo dejavnosti pri katerih se zelo praši, naj se ne igrajo na zemlji ali v peskovniku, tudi če je bil peskovnik v času požara pokrit.

Vrtci in šole, CŠOD, športna društva in druge organizacije, ki vključujejo otroke in šolarje na prizadetem območju, naj smiselno upoštevajo vsa zgoraj navedena priporočila.

 

Preberite tudi:

Z ognjenimi zublji se je v Ljutomeru spopadalo okoli 300 gasilcev

Kriminalisti v Ljutomeru pričeli s preiskavo požara

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.06.2017 ob 12:10 gost

      Zakaj samo za Ljutomer ? Dim je šel do kam ? V razdalji koliko kilometrov je vse okuženo ? Kaj pomeni to za male otroke , bodo čez deset let že zbolevali za rakom na pljučih ? Zakaj se ne dajo točne informacije vsem ? Kaj bo z gasilci in ostalimi ,ki so bili v neposredni bližini požara ? Zakaj se je podjetju dovoljevalo imeti tako velike zaloge ? Ne obstaja nek maksimum, ki je še v primeru požara obvladljiv hitro ? Te količine so bile nenormalne . Toliko nima na zalogi niti tovarna sveč , ne pa da jih ima tisti ki jih reciklira . Na potezi je pravna država in seveda občinski organi .

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.06.2017 ob 13:00 gost

      Spet sprenevedanje in zavajanje, poginule ribe so dokaz o razsežnosti te ekološke katastrofe.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.06.2017 ob 14:20 mokra voda gost

      Spet en velik bla, bla, bla. Ko je najbolj gorelo je na srečo ljutomerčanov vreme poskrbelo, da je ta ogromen črn oblak dima potegnilo gor in severovzhodno. Kam je vse to šlo ne vem. Dejstvo pa je, da se je nekam usedalo. Glede na vse skupaj je možno, da so se delci in prah usedli precej kilometrov od Ljutomera. Naslednji dan je sicer zjutraj bila prisotna manjša belkasta meglica v Ljutomeru, ki se je že dopoldan dvignila. V petek zjutraj so se na območju Babinec na tleh našli koščki zgorele plastike. Pristojne službe naj poskušajo ugotoviti, kam je šla glavnina, črn dim, ki se je valil nekaj ur od pričetka požara. Tudi s pomočjo vremenarjev in podobnih služb. Kot sem omenil zgoraj. V smer sever, severovzhod, vzhod.. Vzeti vzorce samo 1 km od kraja požara je bedarija. Pristojne službe naj še malo pogledajo v Prekmurje v smer proti Madžarski in obvestijo še sosednje organe. Smešna je tudi objava, da je voda neoporečna. Seveda je res. Potrebno je znati, da je potrebno kar precej časa, da pridejo te snovi iz površja zemlje skozi vse plasti zemlje do studenca, kjer se potem voda črpa. Zato bo potreben nekaj tedenski ali celo nekaj mesečni monitoring. Glede na smer dima bi bila možna okužba črpališča na Moti. Postaja za monitoring zraka na glavnem trgu pa je brez smisla. Samo za pomirjenje prebivalcev mesta. To postajo naj postavijo pozimi, da se bo videlo, kako se iz neustreznih individualnih kurišč na neustrezna trda goriva onesnažuje zrak. Danes sem na lokalnem mediju poslušal županjo in šefa CZ. Nekaj sta brez veze žvekala, povedala pa nič. Tipična uradnika, ki prilezeta na površe, ko je že vsega konec. Vsa čast in pohvala gasilcem!!!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.06.2017 ob 15:11 gost

      To bi trebalo vzeti vzorce tudi iz drugih obcin. To zanima vse, ki zivimo nekaj km od pogorisca, kdo bo odgovarjal cez leta, ko bodo ljudje zbolevali. Treba ukrepat takoj, ce sploh lahko uporabljamo domaco zelenjavo, naj obcine oz.odgovrni poskrbijo za analize.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.06.2017 ob 21:27 medo gost

      Čudno ,ker je temu lastniku ta odpad že drugič nekam sumljivo pogorel

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.