https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Najboljši slovenski gluhonemi tenisač Marino Kegl se pripravlja na olimpijske igre

Murska Sobota, 30.06.2017 ob 13:30  

Včeraj je na terasi restavracije sport.s v soboški fazaneriji potekla tiskovna konferenca na kateri so predstavili kako se najboljši slovenski gluhi tenisač Marino Kegl pripravlja na olimpijske igre, ki bodo julija potekale v Turčiji.  

Med 18. in 30. julijem bo turški Samsun gostil 23. poletno olimpijado gluhih. Slovenske barve bo zastopal tudi nadarjeni tenisač iz Murske Sobote Marino Kegl, ki se v Murski Soboti in Mariboru pripravlja na nastop v Turčiji.

Marino bo 18. julija na olimpijskih igrah gluhih dobil svojega tekmeca, ki bo opravljen z žrebom. Najboljši slovenski gluhi teniški igralec Marino Kegl je star 21 let in je dvakratni mladinski evropski prvak, na zadnjih olimpijskih igrah v Sofiji pa je osvojil 9. mesto. V svoji karieri je zbral že 28 mednarodnih turnirskih zmag.

Kot je povedal Marino, trenira dvakrat na dan. Zjutraj trenira v klubu ŽTK Maribor, popoldan pa v Murski Soboti. Pozimi imata z očetom Darkom priprave v sosednji Avstriji, ker so ju tam sprejeli z odprtimi rokami. Dejstvo je, da je tenis gluhih v svetovnem merilu eden najmočnejših disciplin. "Midva če ne delava od 1. 1. do 31. 12 v tej disciplini nimamo kaj iskati. V priprave se vlaga ogromno sredstev", je povedal njegov oče Darko Kegl, ki se je zahvalil zvezi paraolimpijskemu komiteju, ki vlaga v tenis gluhih kar jima predstavlja nekje 20 do 25 %, 75 % sredstev pa si morajo poiskati sami.

Vložek v tenis je zelo velik. "Mi delamo maksimalno, kar se da. To so specifični treningi. Ura in pol individualnega treninga Marinota izčrpan do konca, kajti on vidi samo žogico, ne sliši in mora imeti na razpolago bazo rešitev za vsaki problem", je povedal Darko in dodal, da gluhi mora imeti umetno ustvarjene vse slike, rešitve in da jih uporabi pravilno. To so specifični treningi gluhih. Dejstvo, da so od gluhega do gluhega stvari različne, ker niso vsi centri enako prizadeti, je pa tudi bistvena razlika, če je človek naglušen ali gluh.

"Vsi so v enem loncu, ni pa zanemarljiv podatek, da je Marino 9. na svetovni teniški lestvici gluhih in je vse do 20. mesta edini gluh. To je zanimivo in nekaj nam te stvari tudi povedo", je povedal Darko, ki pričakuje, da bo Marino dal na olimpijskih igrah vse od sebe, da bo dostojno zastopal Slovenijo s svojo pojavo, pristopom in s svojim obnašanjem. "Mi tam predstavljamo Slovenijo in tam bomo največji predstavniki slovenske države. Od tukaj izhajajo vse stvari. Na področju motivacije me čaka še ogromno dela, kajti tenis je v glavi. Iz tega izhajajo dolgi motivacijski pogovori. Marinota bom pripravil maksimalno, da bo pokazal, kar se maksimalno da. Konkurenca na olimpijskih igrah bo zelo velika, saj bodo prisotni vsi igralci iz svetovne lestvice. Marino je 9. nosilec, je pa 16 nosilcev v glavnem žrebu. Največja ironija je, da se žreb naredi in če izgubiš greš domov. Ni repasaže, ni skupin in ni razigravanja. Če greš domov, si dosegel 32. mesto na olimpijskih igrah in je zate zgodba končana", je zaključil Darko.

V imenu Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijskega komiteja je Gregor Gračner vse lepo pozdravil in izrazil veselje, da je lahko v Murski Soboti. "To je zelo dobra priprava na olimpijske igre gluhih in verjamem, da dosežek tudi ne bo izostal", je povedal Gračner, ki je tudi sam športnik in ve, da je potrebno veliko vlagati, kajti če ne vlagaš ni dosežka. Marinotu je zaželel veliko sreče, ker tudi sreča mora biti prisotna na olimpijskih igrah in dodal da zveza podpira šport gluhih v višini 100.000 evrov.

Robert Žlajpah, predsednik Športne zveze gluhih Slovenije je povedal, da je Marino nastopil na olimpijskih igrah že pred štirimi leti v Bolgariji, kjer si je nabral izkušnje in verjame, da bo tudi letos dosegel dober rezultat, kar pa je odvisno od žreba. Marinotu je zaželel veliko sreče, očetu Darku pa veliko spodbujanja in dobrih priprav.

Poleg nadarjenega tenisača Marina bodo slovenske barve na olimpijskih igrah v Turčiji zastopališe še atlet Tadej Enci in košarkarska reprezentanca.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.