https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mirišče je uradno slovensko, meja v Razkrižju bo potekala po katastrskih mejah

30.06.2017 ob 10:00  

Arbitražno sodišče je določilo, da je Mirišče od včerajšnjega popoldneva slovensko, nekoliko drugače pa je v Razkrižju, kjer je arbitražno sodišče upoštevalo kataster.


Mirišče pri Hotizi je od včeraj postal uradno slovenski. Prebivalci so slavili s šampanjcem in izobešeno slovensko zastavo. Nekoč je v vasi Miršče živelo 30 prebivalcev, danes samo osem. Prebivalci upajo, da se bo to zdaj z odločitvijo arbitražnega sodišča spremenilo.

Foto: 24ur.com

Tudi pri Balažičevih na Hotizi so izobesili slovensko zastavo, ki imajo tik ob glavni cesti v Hotizi svoje podjetje, čeprav bo v prihodnje njihovo podjetje na ozemlju Hrvaške. V sosednji državi bodo prav tako vsi vodovarstveni nasipi.

Na sodišču so odločili, da na Muri meja poteka po katastrskih mejah, glede območja Novakovca, Podturna na Hrvaškem in Pinc v Sloveniji-Podturen-Pince in Novakovec-Pince meja sledi katastrski meji, kot je bila pravno spremenjena leta 1956 in 1957. Ferketinec-Pince – meja še naprej sledi katastrskim mejam, Mursko Središče in Peklenica – meja poteka po sredini reke Mure.

Meja v Razkrižju bo potekala po katastrskih mejah. To pomeni, da bo vseh 10 hiš ostalo na Hrvaškem. Za petintrideset prebivalcev to pomeni, da bodo postali hrvaški državljani.

Foto: 24ur.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.06.2017 ob 11:47 Naci+ gost

      NE RAZUMEM, zakaj so Balažičevi izbesili slovensko zastavo, saj je njihov cementninarski obrat ostal na območju katastra Sv. Martin, torej še naprej na Hrvaškem. Več sreče so imeli sedanji in bodoči prebivalci Miriščam zato so včeraj na veliko "častili".

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.06.2017 ob 17:37 Boris gost

        Z protesta ker ne želijo biti na Hrvaškem in so hoteli jasno glasno pokazati da tukaj nikoli ni bila Hrvaška ampak vedno Slovenija meja bi morala biti na Muri kot je vedno bila

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.07.2017 ob 13:06 Murmar gost

      Ja, Boris, seveda smo na naši (slovenski) strani želeli in pričakovali, da bo meja potekala po sredini Mure. Problem pa je, da bi se s tem morala strinjati tudi Hrvaška, ker njen kataster sega čez Muro, oziroma bi moralo tako odločiti arbitražno sodišče. Žal se naše želje in pričakovanja niso uresničile. Ali misliš, da bi se dalo koga prisiliti do drugačne odločitve? Bodimo realni!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.07.2017 ob 21:45 Slovenec gost

      Pokojni Miloševič je nekoč dejal >>ne priznajem ovaj sud

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.07.2017 ob 21:36 NLP gost

      Saj jugoviči ne priznavajo tisto, kar ni njim po godu. Tipično balkansko. No, Miloševića ni več, sodišče v Haagu pa še obstaja.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.07.2017 ob 11:41 iq amebe gost

      po nestrpni izjavi glede hrvaške glasbe, ki jo je za tv dala vaščanka Mirišča bi ji osebno privoščil, da bi ostala na hrvaškem, tudi z vidika gospodarstva bi bilo bolje, da je gospodarski objekt ostal nam kot pa hiša omenjene gospe

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2017 ob 12:33 gost

        Verjetno resnico..... ka je hrvaška glasba za en drek in ka tou pri nas poslušajo samo primitivci.

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.07.2017 ob 12:44 gost

      Upam da je res takole povedala kot ti..potem ji ne zamerim..:-)

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.07.2017 ob 17:11 Gosak gost

      Čeprav me zelo moti, da v Sloveniji preveč pogosto nastopajo na raznih prireditvah hrvaški glasbeniki, pa se nikakor ne strinjam, da bi bila hrvaška glasba za "en drek". To je žaljiva izjava. Za Hrvate je njihova glasba najboljša, v Sloveniji pa bi morala prevladovati slovenska glasba.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.