https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Murski Soboti potekalo prvo srečanje pomurskih staršev otrok z avtizmom

Murska Sobota, 03.07.2017 ob 10:00  

Minuli petek je v Hiši Sadeži družbe Murska Sobota potekalo prvo srečanje pomurskih staršev otrok z avtizmom, katerega pobudnik je bil Robert Šumak.

Kaj je avtizem?

Avtizem je razvojna motnja z nevrološko-biološko osnovo, ki se pojavi v otroštvu. Kaže se predvsem kot kakovostno spremenjeno vedenje na področju socialne interakcije, verbalne in neverbalne komunikacije. Obsega širok spekter motenj od lažjih do težjih oblik. Avtističen pomeni "umikajoč se iz odnosov", navaja Wikipedija. Natančni vzroki za pojav avtizma še niso znani. Je pa vseživljenjska motnja pogostejša pri dečkih kot pri deklicah.  

Pobudnik srečanja Robert Šumak je izrazil zadovoljstvo ob velikem številu udeležencev in povedal, da je do srečanja prišlo, ker imata skupaj z njegovo Metko skoraj 4 leta starega sina Maksa Erika. "Vsepovsod nekaj sprašuješ in nikjer nič ne izveš. Vedno nekaj potrebuješ in ne prideš do odgovora. Mislim, da imamo vsi starši otrok z avtizmom ta problem. Skupine na Facebooku so po različnih koncih Slovenije samo v Prekmurju ne, in ko sem omenil, zakaj ni ničesar v Prekmurju, sem dobil odgovor, naredite si skupino in pridemo", je povedal Šumak, ki je izrazil upanje po večkratnem druženju.  

Srečanja se je udeležila Erika Križnič iz Nove Gorice, mama osemletnega sina Filipa, ki je bil do nedavnega neverbalen, sedaj pa začenja govoriti in bo šel v 3. razred, prilagojenega programa. Sin še vedno uporablja komunikacijski program Pecs (Pictures Exchange Communication System). Pri metodi Pecs otrok izroči želeno ikono – slikico in na ta način odgovori, je sistem komunikacije z izmenjavo slik in je dvosmerna komunikacija otrok. Križničeva je predstavila, kako z otrokom pravilno v vrtec, kako do pravilnega postopka IPja, kako do spremljevalca in udeležencem podala še vrsto drugih pomembnih informacij.

Sam s sabo

Violeta Celec, mati danes 37-letnega Darka iz Murske Sobote, sina z avtizmom je povedala, da so avtizem v začetku poimenovali sam s sabo in kot je sama prišla do pojasnila, ki ga je iskala na različnih krajih, je to zato, ker ko so v vsako sobo poskusno dali po 3 ali 4 avtiste, kjer se je vsak igral sam zase v svojem kotu, eden je gledal levo, drugi desno, tretji gor. Sam v svojem svetu, vsi pa v eni sobi. Avtisti namreč živijo čisto v svojem svetu.

Celečeva je predstavila svojo zgodbo, zgodbo novinarja Boštjana Slatenška, ki je pred leti pisal o njenem sinu, kaj so povedali strokovnjaki in potem še zgodbo, resnični dogodek, kako avtist gleda sam nase, kar sta dva različna spektra gledanja na avtizem.

Otroci se pri petnajstih mesecih starosti igrajo z različnimi igračkami, se odzivajo na objeme staršev in nasmehe znancev, Darka to ni zanimalo. Zanimal ga je pralni stroj in sicer centrifuga, pri največjem vrtenju, ko je kričal od zadovoljstva. Ko so Darku postavili diagnozo avtizem, so staršem svetovali, naj Darka dajo v zavod, a ga niso, pove Celečeva, ker meni, da drugi težko sprejmejo in razumejo takega otroka. V avtističnem svetu je šepet hrup in objem pomeni nevarnost, le barve so nam vsem skupne in pomenijo zadovoljstvo, srečo, nevarnost, žalost in ljubezen. Le po uporabi določene barve veš, kaj ti avtist, ki ne govori, sporoča, pove Celečeva in doda, da bela bombažna vezalka za čevelj s ščipalko za obešanje perila spremlja Darka vsepovsod in je zanj živa oseba.    

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.