https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Rastlinska smetana sploh ne obstaja

06.07.2017 ob 11:30  

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) navajajo, da smetana ne more biti "rastlinska".


Na trgovskih policah najdemo veliko izdelkov pod imenom rastlinska smetana, ki pa to sploh niso. Marsikateri izdelek namreč vsebuje tudi mlečne beljakovine.

Marjana Peterman, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov, se je obrnila na Zvezo potrošnikov Slovenije saj se ji naziv rastlinska smetana, zdi zavajajoč, ker nekateri izdelki poleg mlečnih beljakovin vsebujejo tudi posneto mleko v prahu.

Foto: anightowlblog.com

Smetana je mlečni izdelek

"Rastlinska smetana ne obstaja, zato je označevanje in predstavljanje izdelka s tem imenom protizakonito in zavajajoče. Smetana je vedno le mlečni izdelek, pridobljen iz mleka, mleko pa je lahko samo izloček mlečne žleze katere koli živali", so zapisali pri ZPS.

Na trgu je kar nekaj izdelkov, ki jih lahko stepamo, kot to lahko storimo s smetano. Ti izdelki so narejeni iz vode, olj in različnih dodatkov (med dodatki pa sta lahko tudi mlečni ali sirotkin prah), ki omogočijo stepanje oziroma uporabo na podoben način, kot uporabljamo mlečni izdelek (smetano). Take izdelke lahko poimenujemo le z opisom, kot je to na primer pri izdelku, ki ga izdelujejo Pomurske mlekarne: "rastlinska krema za stepanje", pojasnjuje ZPS.

Foto: ispot.tv

Rastlinske kreme ali omake so lahko narejene z dodanimi mlečnimi beljakovinami, na kar morajo biti potrošniki, ki so občutljivi na mlečno beljakovino ali laktozo zelo pozorni in morajo prebrati seznam sestavin izdelka. »V restavracijah in gostinskih obratih pa mora biti potrošniku na voljo jasno označen (na primer v jedilnem listu) seznam alergenih snovi v obroku, pa tudi natakarji oziroma osebje mora biti seznanjeno z alergeni v vsaki jedi, da lahko potrošniku pravilno svetujejo,« še navaja ZPS.

    Komentarji

    1. gost
      06.07.2017 ob 19:31 gost

      Imamo tudi rastlinsko meso?, Steblo bi se lahko imenovalo"meso" koruze, ipd.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.07.2017 ob 11:43 Pfg+ gost

      Mamo tüj "mesnato šalato" ... tau je da svinjski šnicl na tak tenko narejžeš, ka v Bakovce vidiš pa njaš vöni en keden ka grata plesnivo zeleni :D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.