https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Pomurske mlekarne držale obljubo in plačale nezavarovane terjatve navadnim upnikom

11.07.2017 ob 7:00  

V ponedeljek, 10. julija, je v sejni sobi Pomurskih mlekarnah, potekala tiskovna konferenca, po kateri je sledil obisk kmetije Branka Poredoša v Bodoncih. Pomurske mlekarne so držale obljubo, saj so do 11. julija 2017 plačali nezavarovane terjatve navadnim upnikom v višini 5.100.000 evrov in to s svojim denarjem brez posojil.

Pomurske mlekarne so bile v letu 2015 v zelo težki situaciji. Lastniki se namreč še niso čisto zavedali, da je firma pred stečajem. Banke so imele svoj scenarij, bila je potreba po reorganizaciji, do katere ni prišlo in stečaj je visel v zraku. Do septembra so se v Pomurskih mlekarnah trudili in poslovali pozitivno. Potem se je zgodilo, kar se je. Samo prestrukturiranje, po predlogu ene od zadrug za stečaj pa je postal položaj zelo resen. Če takrat ne bi prosili sodišče za odlog stečaja in vložili predlog za prisilno poravnavo bi bila firma v stečaju. Na ta način bi firmo, ki je imela perspektivo, pahnili v stečaj, je povedal direktor Pomurskih mlekarn Robert Serec in izrazil veselje, da je to za njimi. 

Kljub temu, da je družba v letu 2015 poslovala v izjemno težkih poslovnih razmerah, je ustvarila 35,5 milijona evrov prihodkov in čez 1,5 milijona evrov dobička, ob koncu leta pa je imela še 12,3 milijona evrov zapadlih obveznosti. Poslovanje leta 2015 je bilo v celoti za 8 milijonov evrov boljše kot leto prej. 

Leto 2016 izjemno v več pogledih

Za Pomurke mlekarne je bilo minulo leto izjemno in to kljub temu, da so poslovali nekoliko slabše kot predlani, kar je logično glede na situacijo na trgu, saj so se razmere turbolentno srpeminjale. Uspešno so končali postopek prisilne poravnave in poslovno leto končali z 1,16 milijona evrov čistega dobička. Lani so predelali okrog 60 milijonov litrov surovega mleka in ustvarili 33,3 milijona evrov prihodkov.

Pomurske mlekarne so plačale nezavarovane terjatve navadnim upnikom v višini 5.100.000 evrov in to iz lastnih sredstev brez posojil. Kot je povedal Serec, je bilo okrog 580 nakazil nezavarovanim upnikom. Podjetju s 135 zaposlenimi je tako ostalo še 6,2 milijona finančnega dolga prednostnim upnikom, bankam in skladom. Skupni dolg pa sedaj znaša 10,5 milijona evrov. 

"Mislim, da smo edina prisilna poravnava v Sloveniji, kjer so bile od pravnomočnosti sklepa poravnane vse obveznosti v enem letu, ob tem, da smo dali 10 % diskont, ne več," je povedal Serec.

Letos načrtujejo slabih 400.000 evrov dobička

Za letošnje leto načrtujejo nekaj čez 37 milijonov evrov prihodkov od prodaje in slabih 400.000 evrov dobička. Glavne aktivnosti bodo letos usmerjene v nadaljevanje digitalizacije poslovanja, naložbe in vzdrževanje ter delo na projektih z namenom znižanja stroškov, skrb za okolje in priprava osnove za rekonstrukcijo mlekarne ter razvoj novih prodajnih trgov. V zadnjih dveh letih so namenili 1,4 milijona evrov za investicije. Za temeljito prenovo celotne družbe bodo v prihodnjih petih do sedmih letih namenili od 8 do 12 milijonov evrov. 

V Sloveniji želijo povečati prihodke za 2,5 do 3 odstotke. Predvsem pa jih zanima tujina, kamor danes izvozijo od 15 do 16 odstotkov izdelkov, od tega 1,5 odstotka prodajo na Daljnem vzhodu, kar pa je tek na dolge proge, pove Serec. Njihov cilj je v naslednjih petih letih povečati izvoz na 35 do 40 odstotkov.  

Pomurske mlekarne trenutno plačujejo od 32,5 do 33 centov za liter mleka, odvisno od kakovosti mlečnih maščob, beljakovin in drugih kakovostnih parametrov. Serec je povedal, da želijo ostati zalo učinkovita butična mlekarna in ohraniti kakovostne mlečne izdelke.

Branko Poredoš iz Bodonec je povedal, da zbirajo mleko od že vse od leta 1989. Sam pa je bil tudi v nadzornem odboru Pomurske mlekarske zadruge. Polovica mleka v zbiralnici je njihovega, kamor poleg njih mleko oddajajo še trije. Mesečno zberejo okrog 12.000 litrov mleka, prej je to bilo seveda več, saj je bilo samo na dan zbranih 1.500 litrov in to od 50 oddajalcev mleka. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.