https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Gornji Radgoni predstavili strategijo za mlade za prihodnja štiri leta

Gornja Radgona, 14.07.2017 ob 11:15  

Na včerajšnji tiskovni konferenci, ki se je odvijala v prostorih Mladinskega centra Gornja Radgona, so spregovorili Stanislav Rojko, župan Občine Gornja Radgona, Ines Zorec, predsednica Mladinskega sveta Gornja Radgona, Boris Fartek, vodja Mladinskega centra Gornja Radgona (Zavod Kultprotur Gornja Radgona) in Nuša Pavlica Jakovljevič, direktorica Pore, razvojne agencije Gornja Radgona.

Mladinski svet Gornja Radgona je leta 2014 skupaj s ključnimi akterji, Občino Gornja Radgona, Mladinskim centrom Gornja Radgona (Zavod Kultprotur Gornja Radgona) in Poro, razvojno agencijo Gornja Radgona, začrtal smernice za pripravo prve Strategije za mlade v naši lokalni skupnosti in v naslednjih letih s sodelovanjem in strokovno podporo omenjenih akterjev pripravil predlog strategije. Glavno vlogo pri pripravi strategije je imel Mladinski svet Gornja Radgona, ker kot krovna mladinska organizacija predstavlja interese mladih in mladinskih organizacij ter si prizadeva za prepoznavanje in zagovarjanje potreb mladih.

Občinski svet Občine Gornja Radgona je Strategijo za mlade v Občini Gornja Radgona za obdobje 2017—2021 sprejel 11. maja 2017 na 18. redni seji.

Strategija za mlade 2017–2021 je prvi celostni mladinski dokument, ki obravnava vsa pomembna mladinska področja v občini Gornja Radgona, to so mladinsko organiziranje, prosti čas, družbeno-kulturne in športne dejavnosti, zaposlovanje mladih, stanovanjska problematika mladih, mobilnost in mednarodno povezovanje mladih, izobraževanje mladih, participacija, zdravje in informiranje mladih. Temeljni dokument na področju mladine predvideva celostno in strateško ureditev področja mladine na lokalni ravni.

Strategija je pripravljena skupaj z mladimi, saj so bili rezultati vprašalnika in fokusnih skupin med mladimi ključna podlaga za pripravo. S sloganom strategije »Daj ciljem smer« so mladi dokumentu dali smer, kot si jo želijo sami. V anketnem vprašalniku, ki je obsegal omenjena področja lokalnih mladinskih politik, je sodelovalo 150 mladih. V fokusnih skupinah oziroma skupinskih razpravah na temo Socialna vključenost mladih v občini Gornja Radgona pa je sodelovalo 21 mladih.

Glede na cilje strategije, stanje in potrebe na področju mladine v občini, vlogo občine pri uresničevanju javnega interesa v mladinskem sektorju in veljavnega odloka o mladini so se opredelila področja, ki so ključna za nadaljnji razvoj lokalnih mladinskih politik v občini Gornja Radgona. Na teh področjih je oblikovanih trinajst strateških ciljev in ukrepi, ki bodo cilje izpolnili. Strateški cilji so naslednji: zagotavljanje pogojev za delovanje organizacij v mladinskem sektorju, izboljšanje infrastrukturnih pogojev za organizacije v mladinskem sektorju, izboljšanje infrastrukturnih pogojev za prostočasne, družbeno-kulturne in športne dejavnosti,  razvoj mladinskega turizma, razvoj podjetništva mladih, izboljšanje pogojev za zaposlovanje mladih, večja dostopnost stanovanj za mlade, izboljšanje pogojev za mobilnost v lokalnem okolju, krepitev mednarodne mobilnosti mladih., okrepitev kompetenc in znanj mladih, izboljšanje pogojev za participacijo mladih, izboljšanje pogojev za rekreacijo mladih v zimskem času in vzpostavitev celostnega informiranja mladih v občini.

Pri spremljanju in uresničevanju strategije je vloga občine, katera je tudi nosilka Certifikata Mladim prijazna občina, ki jo zavezuje, da nadaljuje z razvojem lokalnih mladinskih politik in da v dialogu s krovno mladinsko organizacijo, Mladinskim svetom Gornja Radgona, uresniči zadane ukrepe strategije, da bo občina Gornja Radgona postala mladim še prijaznejša.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.