https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Prenovljena zbirka Murinih skulptur ob Ulici Štefana Kovača

15.07.2017 ob 10:15  

V petek, 14. julija, sta v preddverju Gledališča Park direktorica Pomurskega muzeja Metka Fujs in dr. Janez Balažic predstavila Prenovljeno zbirko Murinih skulptur, ki so umeščene ob Ulici Štefana Kovača.


Tovarna Mura je v 80. letih prejšnjega stoletja sprejela avtorski projekt umetnostnega zgodovinarja in profesorja dr. Staneta Bernika – Murin park slovenske skulpture. Predlagal je, da se v okolje tovarniškega kompleksa Na Plesi, katerega objekte so v prostorskem smislu povezovali zelenice in primerna hortikulturna ureditev, postavi serija skulptur vrhunskih slovenskih umetnikov. Po projektu so v območje postavili devet skulptur avtorjev, katerih dela s svojo kakovostjo še danes kažejo na reprezentativnost slovenskega kiparstva.

Na zelenih površinah v Ulici Štefana Kovača so nameščena dela Tršarja, Lenassija, Boljke, Černeta, Vodopivca in Tihca. Delo Toneta Demšarja je postavljeno v preddverju Gledališča Park, delo Mojce Smerdu pa bo umeščeno na drugem mestu.

Mestna občina je zagotovila sredstva za restavriranje precej poškodovanih skulptur in za vnovično postavitev na novem prostoru. Zahtevno prenovo štirih bronastih kipov (Tihec, Vodopivec, Černe, Boljka) je opravil akademski kipar Mirko Bratuša. Tršarjevo skulpturo iz železa je zaščitil in pobarval restavratorski sodelavec muzeja Boris Orešnik. Za ureditev prostora z betonskimi podlagami in vso logistiko s prenosi in prevozi skulptur ter namestitvijo pa je poskrbelo Komunalno podjetje Murska Sobota.

Projekt umestitve skulptur iz Murine zbirke na javne površine mesta je naključno sovpadel z iskanjem mesta za novo namestitev železne instalacije Gorička pokrajina iz leta 1963 prekmurskega akademskega slikarja Ladislava Danča, ki je nameščena na stavbo pošte v Kocljevi ulici.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Z odkupom, restavriranjem in novo umestitvijo skulptur iz Murinega parka ter Dančeve Goričke pokrajine so te umetnine znova postale last Sobočanov – kot so nekoč že bile.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.07.2017 ob 11:50 gringos gost

      Za čigavi denar se je to delalo ?

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.07.2017 ob 21:14 robin-hod gost

        Blesavo pitanje , iz povprečnin in to je davkoplačevalski denar ! Kulturni ampak lačni .

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.07.2017 ob 12:01 amortizer gost

      majster župan, pločnike, pa kolesarske steze skozi Soboto si popravi, ker so najslabši v Pomurju. Jebeš muziko, pa brnđe vodilnih struktur.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. tanja
      16.07.2017 ob 22:36 tanja

      no, nekaj od Mure pa nam je le ostalo😕 zahvala občini!

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.07.2017 ob 18:18 ulica gost

      Asfalt po mesti in ulicaj pa vküp držijo krpe kak nekdaj hlače vse zakrpane .Naj no beden ne pijše da to ni stalo MOMS nič te figure ker to ni res

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.07.2017 ob 14:43 števek gost

      a ser Jevšek je tudi spomenik, no pitam, ka je na vsaki sliki?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.