https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Domanjševcih tudi letos oživeli ročno žetev na stari način

02.08.2017 ob 7:00  

V nedeljo so v Domanjševcih prikazali ročno žetev na stari način.


Že dopoldan so se moški z kosami, ženske z srpi iz dvorišča etnografskega muzeja odpravili na njivo. Dečki so za njimi nesli osvežitev, deklice pa domače dobrote. Tako, kot se za tak prikaz spodobi, so imeli vsi narodne noše in tako vsak marljivo opravljal svojo nalogo na njivi, da bi se s tem prikazom obujali spomini na nekdanje kmečke čase.

Organizatorji KD Petőfi Sándor Domanjševci, Madžarska narodna samoupravna skupnost občine Šalovci, Občina Šalovci in PGD Domanjševci so z skupnimi močmi praznik žetve priredili že petič.

Izkušeni domačini in domačinke so po naporni žetvi imeli tradicionalno malico, da bi se okrepčali pred mlatenjem. Preden so zagnali večjo mlatilnico, so letos prikazali delovanje še starejše manjše mlatilnice na ročni zagon.  

Po mlatenju je bila pšenica v vrečah, na pšeničnem polju pa so bile postavljene slamnate bale, kot nekoč. Med prikazom je Mirko Jakoša, predsednik MSNS občine Šalovci obiskovalcem predstavljal celoten postopek žetve, kakor so to opravljali kmeti v preteklosti. Tekom dneva je na prireditev prišlo vedno več obiskovalcev in tako se je postavljeni šotor na dvorišču etnografskega muzeja napolnil. Na prireditvi je bil prisoten tudi Iztok Fartek, župan občine Šalovci, ki je tudi poskušal zagnati mlatilnico na ročni zagon. 

V kulturnem programu so nastopali otroci iz podružniške šole in vrtca Domanjševci, Pevska skupina KD Petőfi Sándorja. Porabske Slovence pa so zastopali plesalci z ljudskimi plesi iz Sakalovec, z opereto iz Madžarske pa Bálint Csaba z spremljevalko.

Po kulturnem programu pa je sledilo druženje in zabava z skupino Skok vse do večernih ur.

Avtor: Klaudia Abraham

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.08.2017 ob 17:25 ištvan gost

      kak nekdaj je lepo bilo, danes vse za p. mater je.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.