https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti so v spomnili romskih žrtev holokavsta

Murska Sobota  

V Murski Soboti so včeraj v spomin na romske žrtve holokavsta položili vence pod spominsko ploščo na dvorišču stare Ekonomske šole. Še pred tem pa je potekal simpozij na temo genocida nad Romi.

 

Zveza Romov Slovenije je včeraj v sodelovanju z Evropskim muzejem romske kulture in zgodovine ob svetovnem dnevu spomina na romske žrtve holokavsta v drugi svetovni vojni, ki ga obeležujemo 2. avgusta, pripravila simpozij.

Jožek Horvat Muc je izpostavil, da gre za resno in zelo pomembno vprašanje, o genocidu nad Romu se namreč zelo malo ve in je slabo raziskano. Genocid nad Romi se ni izvajal le med drugo svetovno vojno ampak že med prvo svetovno vojno in celo prej v 18. in 19. stoletju. Kot je še pojasnil, so določene oblasti v preteklosti celo razpisale nagrade na glave Romov. Pri tem so še posebej visoko ceno imele glave romskih otrok. Želijo si, da bi slovenski parlament potrdil in sprejel 2. avgust kot dan spomina na žrtve romskega genocida tudi v naši državi.

Dragoljub Ackovič je predstavil fotogradivo, ki bo služilo novi knjigi, iz katerih so lepo razvidni primeri izvajanja nasilja nad Romi po Evropi.

Orhan Galjus je opozoril na travme, ki jih je nasilje nad Romi in tudi genocid pustil na ljudeh. Vera Klopčič je pojasnila, da o teh travmah pripoveduje tudi romska himna Djelem, djelem. Travme so Romi namreč izražali najpogosteje skozi umetnost, glasbo in slikarstvo. Spominila je še, da je tudi v Evropi spomin na romski genocid nov proces. Trpljenje romskega naroda v preteklosti ni bilo deležno pomoči raznih mednarodnih organizacij in gibanj ampak so bili vedno prepuščeni sami sebi.

Horvat Muc je zaključil, da je o tej tematiki potrebno čim več govoriti in se teh dogodkov spominjati.


Sledila je še kulturna obeležitev v spomin na romski genocid s položitvijo vencev pred spominsko ploščo na dvorišču nekdanje ekonomske šole. Slavnostni govornik je bil poslanec državnega zbora Jani Möderndorfer, ki je med drugim poudaril pomen spoštovanja človekovih pravic. Rome je pozval, da naj bodo v svojih prizadevanjih, da bi 2. avgust, mednarodni dan spomina na žrtve genocida nad Romi, v Sloveniji obeležili tudi na državni ravni, bolj odločni in glasnejši.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.