https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Bratoncih počastili spomin na rojaka Štefana Küharja

Bratonci, 06.08.2017 ob 10:00  

V Bratoncih je v soboto, 5. avgusta 2017, potekala prireditev "Dan spomina na rojaka Štefana Küharja", ki so jo organizirale TD Bratonci, KUD Štefan Kühar Bratonci in Društvo upokojencev Beltinci.

Štefan Kühar, ki je širil jezikovno in narodno zavest, se je rodil 29. julija 1882, v Bratoncih, kot četrti otrok premožnih kmečkih staršev. Ljudsko farno šolo je končal v Beltincih. Učil se je za krojača. V Lendavi je v dveh letih končal štiri razrede meščanske šole. Višjo gimnazijo je končal v Veliki Kaniži, kjer je tudi maturiral. Vstopil je v sombotelsko bogoslovje, ki ga je zaradi tuberkuloze zapustil in se vrnil v Bratonce.

Kühar je zbiral ljudske pesmi in jih skupaj s pripovedkami objavljal v Kalendarju Srca Jezušovega, v Novinah in v Časopisu za zgodovino in narodopisje. V Marijinem listu je objavljal poučne zgodbe in pesmi. Napisal pa je tudi prvo in edino v prekmurščini napisano slovnico. Umrl je v Bratoncih, 24. septembra 1915, star le 33 let. Bratonci imajo tako bogato kulturno zgodovino zahvaljujoč Küharju.

Na tradicionalnem kulturnem dnevu ob spominu na Štefana Küharja, so v Bratoncih v okviru vaškega kulturnega praznika gostili tudi društva upokojencev iz Občine Beltinci. Predsednica Društva upokojencev Beltinci Mira Šömen je povedala, da je tokrat potekalo že 5. srečanje upokojencev Občine Beltinci. Cilj druženj je povezovanje s posameznimi krajevnimi skupnostmi in turističnimi društvi po vaseh Občine Beltinci, kjer imajo svoje člane. 

V kulturnem programu so nastopili pevci KUD Štefan Kühar Bratonci in upokojenski pevski zbor občine Beltinci. Za glasbo pa sta po zaključenem kulturnem programu poskrbela Duo Matej in Filip.

"Lepo je biti v družbi občanov, ki so že v zasluženem pokoju. Srečanje je priložnost, da se pogovorimo, izmenjate izkušnje in vsako tako srečanje nas lahko obogati", je povedal župan Občine Beltinci Milan Kerman. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija