https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Črenšovce prihaja že 11. Jenamena fest

Črenšovci, 10.08.2017 ob 7:00  

V organizaciji KTD Črenšovci bo tudi letos potekal festival rokodelstva, domače obrti, kulture in domače kulinarike, ki bo tudi letos ponudil mnogo kulturnih in družabnih dogodkov ter obilo tradicionalnih dobrot. Letos se boste lahko na Jenamena veselicah poveselili z Gadi, Dejanom Vunjakom ter Alpskim kvintetom z Otom Pestnerjem.


Letos bo festival potekal med 17. in 19. avgustom. Že od ponedeljka bodo za najmlajše pripravili Jenamena počitnice, festivalsko dogajanje pa se bo pričelo v četrtek.

Jenamena četrtek

Dogajanje se bo pričelo z rezbarsko in slikarsko kolonijo, rokometnim popoldnevom, kjer bodo zaigrale »rokometne legende«, pripravljen pa bo pester program za otroke. Po uradni otvoritvi festivala, ki ga bo spremljala povorka nastopajočih folklornikov, bo na etno glasbenem večeru nastopila družin Matajič, sledil pa bo folklorni večer, ki bo sosedsko in mednarodno obarvan. Četrtkova veselica se bo odvijala ob ritmih Gadov.

Jenamena petek

Petkov popoldan bo minil v znamenju družabnega srečanja starejših, gibalnega dneva ter nogometa, kjer se bodo pomerile ekipe novinarjev, občinskih uprav, obrtnikov in ekipa pravosodja. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše udeležence, sledila pa bo gledališka predstava Macho in Mejke, dalmatinsko obarvan večer z Moškim vokalnim kvintetom Aeternum, v poznejših urah pa bo za plesne ritme skrbel Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami.

Jenamena sobota

Sobota bo tudi letos ponudila presežek dogajanja, ko se bo na prireditvenem prostoru našlo za vsakega nekaj. Ljubitelji nogometa se bodo pomerili na meduličnem turnirju, na svoj račun pa bodo prišli tudi kolesarji, ribiči, šahisti, balinarji, ljubitelji tekmovanja v vlečenju vrvi in vsi, ki želijo svoje spretnosti pomeriti na Jenamena olimpijadi. Na senju se bodo predstavili številni rokodelci, v muzejskem kotu si bo možno ogledati stara glasbila in vozila, kuhala se bo repa, cvrle se bodo ribe, pokušalo se bo vino, organizatorji pa obljubljajo, da se bo našlo še kaj. Za zabavo bo skrbel Extra kvintet in Alpski kvintet z Otom Pestnerjem.

Jenamena mamljiva kulinarika

Tudi letos poleg ostalih dobrot ne bodo manjkali slavni Jenamena külji, ki jih bodo za ljubitelje sladkega letos postregli tudi z makom. Vsak večer bodo obiskovalcem brezplačno postregli domače pogače, ki jih bodo spekle črenšovske gospodinje, pogostili bodo otroke, v soboto pa bodo na posebnih »Jenamena koulaj« na voljo domače jedi, ki so jih pripravljali nekoč in ki jih prekmurske gospodinje marsikje še dandanes postavijo na mizo.

Gre za festival, ki je povezan s kulturo človeka

Kot je na tiskovni konferenci pojasnil župan Občine Črenšovci Anton Törnar, je Jenamena festival za razliko od večine prekmurskih veselic, v prvi vrsti kulturni dogodek: »Kulturni dogodek, ki temelji na številnih vsebinah, povezanih s kulturo človeka, pa naj je to etnologija, to, kar smo ustvarili v preteklosti in prikazovanje tega, če je to kulinarika, ki temelji na našem izročilu, če je to folklora, gledališke predstave, nastopi eminentnih vokalnih skupin, to izkazuje v prvi vrsti kulturni dogodek. Za tem je pa to tudi družabni dogodek, kjer se zberejo ljudje, doživijo nekaj ob odru, nato pa posedejo in družijo. Združuje ljudi vseh starosti in slojev in po obisku, ki se iz leta v leto stopnjuje, lahko brez dvoma povemo, da je to osrednji dogodek v občini na letnem nivoju. Nikjer več ne zberemo toliko ljudi, nikjer ne ponudimo toliko vsebni, kot na Jenamena.«

V uvod Jenamena festa serija domoljubnih dogodkov

Že to soboto pa se bo v Črenšovcih prečelo domoljubno dogajanje. Ob 17. uri se bodo zbrali kolesarji, ki se bodo zapeljali do t.i. branikov slovenstva v vseh naseljih občine Črenšovci. V torek predvidoma ob 17. uri bo Črenšovce kot vsako leto obiskal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki bo pred spomenikom Jožefa Klekla st. v Črenšovcih slovesno položil venec. Srečanje s predsednikom, ki vsako leto privabi številne občane, bo tudi letos kulturno in družabno obarvano. Ob tej priložnosti bodo občanom predali tudi zastave, ki so jih nabavali v letošnji akciji Kupim in izobrsim slovensko zastavo.

Podroben razpored dogajanja si lahko ogledate TUKAJ.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.