https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Križevcih pri Ljutomeru predstavili poenoten recept prleške gibanice

Križevci pri Ljutomeru, 18.08.2017 ob 7:00  

Na včerajšnji tiskovni konferenci, ki je potekala v sejni sobi Občine Križevci v Križevcih pri Ljutomeru, je po triletnem intenzivnem delu zbiranja receptov, promocije, večanja prepoznavnosti tradicionalne prleške sladice in povezovanju vseh akterjev, bil predstavljen poenoten recept prleške gibanice.

Promocijske aktivnosti potekajo že tretje leto in jih izvajajo različna društva, tudi Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH, ki je hkrati intenzivno zbiralo recepte. Zbrali so kar 70 receptov. Občina Križevci pa je dala pobudo za dokončno poenotenje recepta.

Prleška gibanica je vpisana v register nesnovne kulturne dediščine in po mnenju doc. dr. Aleša Gačnika je dosti bolj povezana z identiteto območja kot prekmurska gibanica. Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH pripravlja pobudo za evidentiranje nosilca k že vpisani enoti v registru nesnovne kulturne dediščine in možnosti, da se v digitalni enciklopediji naravne in kulturne dediščine na Slovenskem popravi recept. 

Recept za prleško gibanico so poenotili konec junija 2017 in mag. Tjaša Kos, predsednica društva KELIH, je takrat še enkrat predstavila smernice za poenotenje recepta za prleško gibanico, ki so bile sprejete na lanski okrogli mizi. Priporočljiva oblika prleške gibanice je okrogla, dovoljuje pa se tudi pravokotna. Višina prleške gibanice mora biti od 1,5 cm do 2,5 cm. Za vlečeno testo potrebujemo moko, sol, belo olje in vodo, kis ter jajca, nadev pa je sestavljen iz skute, kisle smetane, sladkorja, jajc in soli. Potrebno pa je še surovo maslo ali belo olje.

V naslednjem koraku so morali določiti količino sestavin v receptu. Za peko se priporoča okrogel (lončeni) pekač, dovoljuje pa se tudi štirikotni. Dopušča se uporaba kupljenega vlečenega testa, vendar se priporoča domače vlečeno testo. Količina kisle smetane v nadevu je odvisna tudi od skute. Dopušča se možnost, da se skuta in kisla smetana združita in tako se naredi enoten nadev. Prleška gibanica se peče približno 40 minut pri temperaturi 200 °C, vendar se mora temperatura in čas pečanja prilagoditi pekaču in vrsti pečice.

Člana komisije za ocenjevaje prleške gibanice, ki poteka vsako leto v okviru prireditve Prleška gibanica sta Frančka Lebarič, ki je zaposlena na KGZS Murska Sobota kot svetovalka za dopolnilne dejavnosti UE Ljutomer, aktivna pa je tudi v različnih komisijah na lokalnih ocenjevanjih kot tudi na Dobrotah slovenskih kmetij in Branko Slavinec, ki je direktor gostinstva v Zdravilišču Radenci in član komisij na različnih ocenjevanjih.

Frančka Lebarič je povedala, da so bili na začetku ocenjevanja izdelki različni, različnih okusov in dodatkov, kot sta vaniljev sladkor in limona, kar so sedaj črtali iz recepta. Prleške gibanice so se med seboj precej razlikovale tudi po višini. Branko Slavinec je izpostavil, da je zelo pomembno, da se da prleški gibanici pomembna veljava in da je poenoten recept, saj je prleška gibanica del identitete kulinarične Prlekije.   

Župan Občine Križevci mag. Branko Belec je izrazil veselje, da glavni akterji, ki zgodbo o prleški gibanici aktivno peljejo naprej, prihajajo iz Občine Križevci. Izpostavi je, da želijo sladico povzdigniti in ji dati renome, ki bo poznan daleč naokoli in ne samo v Prlekiji.

V soboto, 2. septembra 2017, bo v Križevcih pri Ljutomeru (Vaško jedro) potekala Prleška gibanica 2017, ki je turistično-kulinarična prireditev z bogatim in okusnim programom. Postregla bo s četrtim ocenjevanjem prleške gibanice, bogato ponudbo lokalne hrane in izdelkov iz Prlekije na stojnicah. Prava paša za oči pa bosta razstavi prleških gibanic in tekmovalnih fotografij.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.08.2017 ob 14:02 dokležovje gost

      Gibanica je ena in edina že od nekdaj in to je Prekmurska gibanica druge ni .

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.08.2017 ob 22:19 Pač gost

      Edina prava prleška gibanica je tista, ki jo speče g. Klemenčičeva iz Bunčan. Vse ostalo je surogat, niti približna kopija. Pa še naslednji nesmisel: " Za peko se priporoča okrogel (lončeni) pekač, dovoljuje pa se tudi štirikotni. Dopušča se uporaba kupljenega vlečenega testa, vendar se priporoča domače vlečeno testo. Količina kisle smetane v nadevu je odvisna tudi od skute. " Pa dajte se odločite koliko česa in kakšno naj bo, ne pa, da se blamirate po internetu. Dopušča se možnost, dopušča se možnost, dopušča se možnost......... Napišite že en normalen recep za križevsko gibanico, saj se prleški niti približali niste in ne zlorabljajte imena Prlekija!!!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.08.2017 ob 22:40 NEVENKA gost

      Zadnja leta se v Križevcih okrog peke gibanice več modruje, kot o odkritju Amerike K. Kolumba in iz njene peke nekateri delajo celo znanost. Verjetno še bo napisana s strani pobudnikov še kakšna doktorska disertacija.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.08.2017 ob 7:13 gost

      Tako je -gibanica je ena ,arejena po zahtevanih normativih in to je PREKMURSKA.Tudi pri tej posamezniki dodajajo svoje novitete, ki pa potem ne predstavljajo PRAVE PREKMURSKE GIBANICE. To so k večjemu kopije gibanice. Strinjam se s piscem Pač, kajti če normativi obstajajo- morajo veljati. Tile umetniki v Križevcih so to poenostavili, kot bom sedaj povedal jaz.Obstaja sovenski in hrvaški teran. Obstaja pa tudi teran uvožen iz Makedonije. Kateri je ta pravi? Zato se vi kar tej gibanici odpovejte in si kot nadomestek napravite dober prekmurski "kisilakov retaš", ki je ali celo enak ali boljši od vaše gibanice. Ali pa je gibanica - prleška CELO kopija tega "ritaša" samo ste mu vi čez Muro pridali svoj priimek.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.