https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Figa - najslajši sadež in njenih pet koristi za zdravje

19.08.2017 ob 11:00  

Fige so okusne tako sveže kot posušene ter vsebujejo veliko hranljivih in zdravilnih snovi. So zelo koristne tudi pri hujšanju.


Sto gramov svežih fig vsebuje 74 kalorij in več kot 80% vode. Vsebujejo tudi vitamine in minerale A, B6, C, baker, mangan, kalij, pantotensko kislino (B5), topne in netopne vlaknine ter različne encime. Barva in konsistenca sadja sta odvisna od sort, katerih je več kot 150.

Foto: huffingtonpost.com

1. Pomagajo zmanjšati visok krvni tlak

Fige so odličen vir kalija, ki pomaga zmanjšati krvni tlak. Ljudje pogosto zanemarjajo vnos sadja in zelenjave in zato trpijo zaradi pomanjkanj hranil. Nizek vnos kalija v kombinaciji z visok porabo natrija (ki se pogosto doda industrijski pridelani hrani), lahko privede do hipertenzije.

2. Pomagajo ohraniti težo

Poleg kalija najdemo tudi veliko vlaknin, ki ugodno vplivajo na nadzorovanje telesne teže. Dokazano je bilo, da če ženske povečajo svoj dnevni vnos vlaknin, bodo znatno zmanjšale celoten vnos energije (občutek lakote je manjši).

3. Zmanjšujejo krvni sladkor

Figovi listi pomagajo zniževati krvni sladkor, imajo pa tudi protivnetni učinek.

4. Ohranjajo zdravi vid

Študija 10.000 ljudi je ugotovila, da lahko tri ali več porcij fig dnevno zmanjša tveganje za starostno degeneracijo makule za 36%.

5. Zmanjšuje tveganje za nastanek raka dojke

Rezultati osmih let raziskav so pokazali 34% zmanjšanja za tveganje raka na dojki pri uživanju plodov, bogatih z vlakninami. Poleg omenjenih fig v to kategorijo spadajo še jabolka, hruške in slive.

Foto: glamorousbite.com

Pred vsakim zaužitjem je treba fige dobro umiti pod tokom hladne vode, skrbno odstraniti steblo in posušiti do suhega. 

Foto: blog.hellofresh.co.uk

Veliki delež balastnih snovi, zlasti pektina ugodno vpliva na aktivnost črevesja. Vsebujejo tudi rastlinske sterole, ki ščitijo pred srčnimi boleznimi in zmanjšujejo slab holesterol. Sesekljane suhe fige so primerne za pripravo kosmičev ali za peko peciva. Lahko jih uživate tako sveže kot sušene. Sveže fige lahko v hladilniku shranite do tri dni. Dodamo jih lahko tudi v jogurt in v solate, kombinirane s sirom.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.09.2020 ob 0:11 Katja Leber gost

      Spoštovani.Fige so res eden redkih sadežev,ki ga obožujem.V kombinaciji s kislim mlekom,pravim domačim,iz mleka od sosedovega kmeta,cimetom in arašidovim maslom.Letos smo tudi sami kupili sadiko in na naše veselje se je prijela.Od malega ostajava v stiku z naravo in tako želiva tudi za najina otroka. Lep pozdrav celotni ekipi iz Goričkega

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.