https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Kultura v turizmu: vzpostavili vodnik po kulturi za severovzhodno Slovenijo

Murska Sobota, 23.08.2017 ob 7:00  

V ponedeljek, 21. avgusta, je v prostorih Zavoda za socialni razvoj Murska Sobota, direktorica zavoda Lidija Šömen, predstavila rezultate projekta ob zaključku projekta "Kultura v turizmu".  

Izvajalec projekta je Zavod za socialni razvoj Murska Sobota, projektna partnerja pa sta Zveza za razvoj romske manjšine - Preporod in Društvo glušnih in naglušnih Pomurja Murska Sobota. Tekom izvajanja so se povezali še s Kulturno-turističnim društvom ady endre Prosenjakovci, Zvezo kulturnih društev Lendava in Turističnim društvom Martin, Martjanci. Z njihovo pomočjo so ljudi animirali in v projektne aktivnosti vključili več kot 50 oseb iz ciljne skupine, to so Romi, invalidi in pripadniki manjšin. S projektom, ki se je začel lanskega julija in bo zaključen v tem mesecu avgustu, so želeli poskrbeti za večjo socialno vključenost pripadnikov ranljivih skupin na področju kulture.

V sklopu projekta so udeležence motivirali in spodbudili pripadnike ciljnih skupin, da so v sebi poiskali potenciale, interese, so se aktivirali ter s pomočjo skupinske dinamike osvojili znanja in veščine, ki jim bodo povečala zaposlitvene možnosti na področju kulture, turizma in tudi drugje.

Aktivnosti, ki jih izvajajo temeljijo na treh segmentih: usposabljanje za informiranje o kulturnih vsebinah, usposabljanje za interpretatorje kulturne dediščine in usposabljanje za izdelavo umetnostne obrti in rokodelstva. Izvedli so več kot 120 štiriurnih delavnih na več lokacijah v Pomurju: v Murski Soboti, na Pušči, v Veržeju, Lendavi in na terenu. Izvedli so 5 studijskih tur po Pomurju, šli pa so tudi v Maribor in Ljubljano. 26. avgusta bodo po uradnem zaključku projekta z udeleženci skuhali bograč v Lendavi na bogračijadi.

Zakaj kultura in turizem?

"Zato ker se ta dva segmenta našega življenja dopolnjujeta, prepletata in eden drugemu dajeta možnost za razvoj, izboljšanje ponudbe, prepoznavnosti regije, najpomembnejše pa je, da se tu skriva možnost za delo in to v obliki dopolnilne dejavnosti ali v obliki honorarnega dela ali morda kot samozaposlitve", je povedala direktorica zavoda Lidija Šömen.

Usposabljanje za lokalne turistične vodiče je potekalo na visokem strokovnem nivoju. Na podlagi zbranega gradiva pa so ustvarili tudi priročnik za lokalne turistične vodnike. 

Drugi segment se nanaša na izdelavo punčke Ane. To je ročno izdelana igrača, ki simbolizira prvo rojeno dojenčico v prvi družini, ki se je pred več kot sto leti uradno naselila na ozemlju sedanje Pušče.

V okviru projekta so z Zavodom Marianum Veržej - Center DUO, izdelali lične glinaste ploščice, ki krasijo drevored na Pušči. Na podlagi zgodbe o začetku naseljevanja pušče so tako izdelali simbol Pušče, ki simbolizira sožitje med hrastom in javorjem, drevesoma, ki jo je na ozemlju Pušče zasadila prvo naseljena družina v kateri se je rodila punčka Ana. Simbol pušče so vgravirali v glinaste magnetke, ki so priljubljeni za številne turiste.

Vzpostavili so vodnik po kulturi za severovzhodno Slovenijo.

Uspelo jim je vzpostaviti vodnik po kulturi za severovzhodno Slovenijo. Poimenovali so ga kajdogaja.si. Cilje je uporabnikom spletne strani ponuditi informacije o kulturnih dogodkih in vsebinah, ki se dogajajo v severovzhodnem delu Slovenije, to je v Pomurju, Mariborskem in Ptujskem področju ter širše, kot je sosednja Hrvaška.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.