https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Puconcih o prelomnih dogodkih v dvajsetih letih 20. stoletja

25.08.2017 ob 13:00  

Prekmursko društvo General Maister Murska Sobota z murskosoboško območno enoto Zavoda za šolstvo Republike Slovenije je soorganizator regijskega strokovnega posveta za učitelje zgodovine, državljanske in domovinske vzgoje, kulture in etike v osnovnih šolah, učitelje družboslovnih predmetov, zgodovine in sociologije v srednjih šolah in ostale strokovne delavce. Strokovni posvet poteka danes v prostorih Osnovne šole Puconci, pod tematiko "PRELOMNI DOGODKI V DVAJSETIH LETIH 20. STOLETJA – PRISTOPI K POUČEVANJU".

Cilji posveta je ozavestiti o prelomnih dogodkih v dvajsetih letih prejšnjega stoletja v Sloveniji in Pomurju ter se seznaniti s pristopi pri poučevanju regionalne zgodovine v OŠ in SŠ

Regijski posvet je povezan z nastankom Majniške deklaracije, kar je leto kasneje - ob koncu 1. svetovne vojne predstavljalo pomembno prelomnico tudi za Slovence, ter s 100-letnico zaključka bojev v času 1. svetovne vojne na slovenskem ozemlju. Ker se približuje tudi leto 2019 s 100−letnico priključitve Prekmurja matični državi, bodo na posvetu izpostavljeni predvsem izzivi na področju vzgojno–izobraževalnega dela in poučevanja mladih o takratnih dogodkih. Po mnenju mag. Marjana Fariča šolski programi zgodovine ne posvečajo zadostne pozornosti času okrog 1. svetovne vojne in dogodkom po njem, torej prav času, ki je za slovenski narod in za formiramnje njegove nacionalne zavesti še kako pomemben.

Uvodne besede je podala Irena Kumer, predstojnica OE Murska Sobota. Navzoče so pozdravili župan Občine Puconci Ludvik Novak, Marjan Farič, predsednik PDGM Murska Sobota in Štefan Harkai, ravnatelj OŠ Puconci. 

 

Župan Občine Puconci Ludvik Novak je pozdravil v imenu občine in dejal, da je to en del zamolčane zgodovine, katere smo se premalo učili. Izpostavil je problem Porabja, kjer mlade družine več ne govorijo in se ne učijo slovenskega jezika. 

Mag. Marjan Farič, predsednik PDGM Murska Sobota je po pozdravu povedal nekaj besed o društvu Rudolfa Maistra, ki je nastalo pred dvema letoma. "Gre se za zavedanje o naši zgodovini. Opažamo, da ljudem, ki stojijo za zgodovinskimi dogodki ne damo zadostnega pomena", je povedal Farič.

Štefan Harkai, ravnatelj OŠ Puconci je pozdravil vse navzoče in jim zaželel dobro poučuje in ogromno znanja, ki si ga bodo pridobili danes in ga bodo potem dali naprej učencem. "Velikokrat je pri pouku ta del zgodovin postavljen po strani, dajemo mu mogoče premalo poudarka, celo v našem območju", je povedal Harkai.

Z namenom izboljšanja obstoječega stanja in preseganja pomanjkljivosti v vzgojno - izobraževalnem procesu, bodo osvetljeni nekateri strokovni vidiki in izhodišča, izmenjane izkušnje in predstavljeni primeri prakse z obravnavano tematiko v šolah.

Na posvetu sodelujejo: dr. Dušan Nečak, ki bo predstavil Slovence in svet v prelomnih letih 1914-1920, mag. Franc Kuzmič bo predstavil Prekmurce v prizadevanju za priključitev k novi državi - kraljevini SHS, Vojko Kunaver, višji svetovalec za zgodovino bo predstavil Pomurje/Prekmurje v učnih načrtih za zgodovino XX. stoletja – pristopi k poučevanju regionalne in lokalne zgodovine, mag. Bernarda Roudi bo predstavila Didaktične primeri iz šolske prakse - Prekmurci v 20-tih letih XX. stoletja, mag. Anita Zelenko pa Didaktični primer iz šolske prakse - Edvard Vaupotič, Maistrov borec, dr. Alojz Šteiner bo ob kuncu predstavil vojaško-zgodovinske značilnosti pokrajine ob Muri. Po predstavitvah bo potekala razprava pod naslovom, "Kako v pouk umestiti tematiko prelomnih dogodkov?" za zaključek posveta pa si bodo ogledali razstavo Prekmurci v prelomnih letih.

Več fotografij v spodnji galeriji ..

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.