https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Nadležna napihnjenost in boj proti njej

06.09.2017 ob 13:00  

Napihnjenost je neprijetna a običajno nenevarna težava. Simptom, ki se pri posameznikih dokaj pogosto pojavlja. Napihnjenost je nadležna iz vidika slabšega počutja, kot tudi iz vizualno motečega faktorja.

Kaj jo povzroča?

Napihnjenost, bolečine v  trebuhu in vetrove povzročajo plini v prebavilih. Plini v črevesju nastanejo zaradi požiranja zraka med tem, ko se prehranjujemo. Nastanejo tudi, če se med hranjenjem veliko pogovarjamo. Napihnjenost lahko nastane tudi zaradi stresa ali neuravnotežene prehrane, ki je osnova dobrega ali slabega počutja. Zato je osnovno, da se prehranjujemo v miru.

V čem je težava?

Raztezanje trebuha in njegov obseg se med jutrom in večerom lahko spremeni za nekaj centimetrov. Če se pojavi takoj po obroku ali v roku ene ure je težava v želodcu, če se pa pojavi proti popoldnevu ali večeru pa je krivec črevesje, mi je temeljito razložila gastroenterologinja. Vzrok tiči tudi v problemu moderne dobe in v preveč sedečem delu.

Med krivci tudi zelenjave in sadja

Kadar preveč sedimo, je želodec stisnjen in s tem obremenjen. Praznjenje le tega je s tem upočasnjeno in pride do slabšega odvajanja blata ali zaprtja. Vse skupno pa vodi do napihnjenosti. Velik in vodilni krivec pa je tudi kar nekaj hrane.

Med krivce spadajo stročnice, zelje, čebula, hruške, breskve in slive. Težave z napihnjenostjo lahko povzroča tudi preveč soljena hrana. Mednje spadajo hitro pripravljena hrana, slani prigrizki in bel kruh. Vsekakor pa je lahko krivec za napihnjenost tudi alergija-intoleranca na določena živila. Velik problem so gazirane in sladke pijače. Napihnjeni so lahko tudi ljudje, ki težko prebavljajo laktozo, ki je prisotna v mlečnih izdelkih.

Kaj pomaga?

Priporočljivo je hrano dobro prežvečiti, saj v nasprotnem do črevesja pride nepredelana. Živila, ki se priporočajo za pomoč v borbi z napihnjenostjo so kumare (odlične protivnetne lastnosti), banane (preprečujejo zastajanje vode v telesu), probiotiki (fermentirani mlečni izdelki-z njimi v telo vnesemo dobre bakterije), papaja (pomaga pri razgradnji beljakovin in olajša prebavo). V veliko pomoč so šparglji – beluši (pripomorejo pri izločanju vode) in lanena semena, ki so prehranske vlaknine, saj pomagajo proti zaprtju, ki je lahko prav tako vzrok napihnjenosti.

FOTO: pixabay.com

Napihnjenost je lahko posledica lene prebave, kar pospešimo z aktivnostjo in rednimi obroki, katere dobro prežvečimo. Popiti je potrebno dovolj tekočine – vode. Priporočljivo je jesti večkrat po malo, da prebavil ne obremenjujemo. Obroki naj vsebujejo živila, ki so v pomoč proti napihnjenosti.

Živila, ki so v pomoč

Sadje in zelenjava – gozdni sadeži, papaja, ananas, brokoli, gobe, solata, špinača in zelena listnata zelenjava

Zdrave maščobe – olivno olje, avokado in mandeljni

Omega 3 maščobne kisline – oreščki, semena in ribe

Žitarice – polnozrnati/ovseni kosmiči

Začimbe – klinčki, cimet, ingver, pekoča paprika in meta

Zeleni čaji – pospeši metabolizem

Voda – odlična je, za čiščenje telesa, saj odstranjuje nevarne snovi iz telesa

 

Mojca Peček Graj

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.09.2017 ob 13:16 + gost

      Te pa nemo več prdeli?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.09.2017 ob 13:43 Grintavi gost

      Članek , ki bi si ga moral prebrati vsak član navijaške skupine Black Gringos.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.09.2017 ob 14:13 gost

      Robika, dobro temo si oudpro. Vroučo oz. toplo!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.09.2017 ob 14:19 stripi gost

      Glede na tou, ka prdiš na velko zdaj, bole tou za tebej vala Grintava pičketina ... Idi spat

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.09.2017 ob 14:33 gost

      Ste čuli Grintaši. Brokoli de trbelo jesti, ka nete tak napihnjeni.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.09.2017 ob 16:03 bolj potiho gost

      Šajze, ko že rit ima težave in ga ne moreš glasno "spustit" je že kritična situacija. Včasih si lahko "vrezal" kjer si hotel in to na glas, danes če ga normalno "užgeš" med folkom te gledajo, kot če bi bil Eistain.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.09.2017 ob 13:05 auspuh gost

      Dober prdec je več vreden kak 5 doktarjev.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.