https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zakaj je brokoli odličen za vaše zdravje?

09.09.2017 ob 11:30  

Prav brokoliju se nebi smeli odpovedati, saj vsebuje vsebuje veliko dragocenih snovi, ki so zelo koristne za telo. Spada med najbolj zdrava živila in učinkovito pomaga pri zaščiti pred rakom. Brokoli vam pomaga izboljšati zdravje, prebavo, imunost, pomaga tudi pri hujšanju in mnogo več.


Spada med zelenjavo z najvišjo vsebnostjo vitamina C. Brokoli zaužijte vsaj enkrat tedensko v različnih oblikah. Uporablja se lahko v solatah, juhah, omakah, namazih itd. Ta okusen, zdrav in lahek obrok je primeren za hujšanje.

Vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate, vlaknine, vodo, železo, kalcij, selen, natrij, magnezij, fosfor, kalij, omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, beta-karoten, vitamine A, B, C, E, K in pantotensko kislino.

Foto: simplyrecipes.com

Vpliv na zdravje:

- podpira imunost telesa

- razstruplja

- ščiti celice pred prostimi radikali – preprečuje raka

- ščiti telo pred okužbami in virusi – ima antiseptične učinke

- ohranja močno srce in krvne žile

- odstrani prekomeren holesterol iz krvi

- preprečuje bolezni ledvic

- preprečuje črevesne težave

- izboljša prebavo

- pospešuje metabolizem – pomaga pri hujšanju

- obnavlja črevesno mikrofloro

- izboljša in krepi kožo

- izboljšuje splošno počutje telesa

- podpira funkcijo možganov

- podpira nastanek mišične mase

- pomirja živčni sistem

- preprečuje osteoropozo

Foto: thepioneerwoman.com

Čeprav ima brokoli ugoden učinek na naše zdravje, si pa največjo pozornost zasluži indol. Najpomembnejša vrsta indola v brokiliju je indol-3-karbinol, ki je še posebej pomemben za ženske. Vsebuje tudi pomembne snovi, ki so odgovorni za zmanjšanje tveganja raka na prostati.

Foto: aharmonyhealing.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.