https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Bogojini so se poklonili Plečnikovi zapuščini

Bogojina, 17.09.2017 ob 7:00  

V okviru Košičevih dnevov je v petek v Bogojini potekala osrednja prireditev, v kateri so krajani obeležili  60. letnico smrti arhitekta Jožeta Plečnika. S pestrim kulturnim programom so v prostorih vaško gasilskega doma Bogojina počastili njegovo pomembno arhitektsko zapuščino v Bogojini, hkrati pa otvorili razstavo društva Likos ter razstavo na temo Jožeta Plečnika Male Galerije OŠ Bogojina.

 

V petek je minilo 60 let od smrti arhitekta Jožeta Plečnika, ki je s svojimi deli zaznamoval tri evropske prestolnice  -  Dunaj, Prago in Ljubljano. Ob tej priložnosti so v Bogojini, kjer stoji tudi njegova umetnina – cerkev Gospodovega vnebohoda, mojstra počastili z kulturnim večerom. V zanimivem programu so orisali bogato zgodovino Plečnikovega ustvarjanja, se spomnili njegovih mojstrovin, katere so pod vodstvom mentorja Jožeta Gutmana upodobili tudi mladi likovniki OŠ Bogojina; pod vodstvom Jožeta Puhana pa tudi številni likovni ljubitelji Likosa. Dela omenjenih ustvarjalcev, so razstavljena v prostorih vaško gasilskega doma Bogojina.

V kulturnem programu so nastopili: Otroški in Mešani pevski zbor iz OŠ Bogojina, vokalna skupina Talita, MePZ Ignacija Maučeca, Kvintet OŠ Bogojina, ter Folklorna skupina Bogojina.

Danes je v okviru Košičevih dnevov potekalo še spoznavanje sakralnih biserov arhitekta, s kolesarjenjem do Plečnikovih sakralnih spomenikov, jutri zvečer pa še sledi koncert v Plečnikovi cerkvi, v katerem bo nastopil MePZ Štefan Kovač Murska Sobota.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.09.2017 ob 12:09 Naci+ gost

      VSA ČAST USTVARJALCU PLEČNIKU, KATEREGA STVARITEV JE V POMURJU NAJBOLJ ZNANA "PLEČNIKOVA CERKEV V BO---GOJINI". ---- KOT LAIKU MI JE VŠEČ NOTRANJOST, SAJ SO PRIKAZANI TUDI "DETAJLI", ZNAČILNI ZA PREKMURJE (LONČARSTVO, NA PRIMER), NE NAJDEM PA UTEMELJITVE ZA ZVONIK, KI NIMA TRADICIONALNE OBLIKE ZA TA DEL SLOVENIJE, ZATO SE MI ZDI TUJEK,KI GA NE KAŽE RAVNO "OPEVATI." --- KAJ PA TI PRAVIŠ?

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.09.2017 ob 23:22 pfg gost

      Zvonik sam ima prispodobo kot palec ki kaže navzgor proti nebu 'bogu',...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.09.2017 ob 8:26 gost

      V Lendavi pa častijo Miška Kranjca.Pisatelj Miško Kranjec (1908-1983), doma iz Velike Polane, je Danijela Halasa ovadil kot enega glavnih "begovcev", pripadnikov bele garde v Prekmurju, čeprav je zgodovinsko dejstvo, da belogardizma v Prekmurju sploh ni bilo. Dobre štiri mesece po Kranjčevi ovadbi Pokrajinskemu komiteju KP Slovenije, je Martin Žalig, privrženec in učenec Miška Kranjca, "neko noč po novem letu 1945" v gomiliški šoli, župnija Turnišče, predlagal likvidacijo dekana Ivana Jeriča in župnika Danijela Halasa...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.