https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ministrica Majcnova obiskala poplavljena območja v Pomurju

21.09.2017 ob 11:00  

Ob včerajšnjem obisku poplavljenih površin v Pomurju, in sicer v Motvarjevcih in Dobrovniku, je ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ocenila, da moramo na terenu intenzivneje čistiti potoke in vodne jarke na kmetijskih površinah ter graditi zadrževalnike vode in tako izboljšati protipolavno varnost. Ob tem pričakuje tudi večje sodelovanje s strani občin.


Ministrica je spomnila na pomen sprememb občinskih prostorskih načrtov, ki bi omogočile ureditev ali gradnjo suhih zadrževalnikov, ki so po ministričenem mnenju potrebni na našem območju. Kot je pojasnila, se državni prostorski načrt za majhna območja ne sprejema, zato je prostorsko soglasje v občini treba doseči z občinskim prostorskim načrtom. Kot je pojasnila, ministrstvo intenzivno sofinancira gradnjo objektov, ki zagotavljajo večjo protipoplavno varnost, poroča STA.

Majcnova je ob tem pojasnila, da so razlivne površine že od nekdaj načrtovane in bodo tudi ostale, je pa protipolavna zaščita omejena, predvsem ko pride do podobnih dogodkov kot pred dnevi. Spet je dodala, da so prav občine v lokalnem okolju tiste, ki lahko okrepijo izvajanje nekaterih ukrepov, tako za prostorsko umeščanje znotraj občinskih prostorskih načrtov, kot za odkup zemljišče, kjer so občine po besedah ministrice mnogo uspešnejše kot pa država.

Dotaknila se je tudi sredstev, namenjenih za vzdrževanje nemotenega urejanja pretočnosti voda na naravovarstvenih območjih. Od načrtovanih šest do osem milijonov evorv se z dodatnim zagotavljanjem sredstev ta številka dvigne do 17 milijonov, je pojasnila: »Ob rednem vzdrževanju vsako leto namenimo še med štiri in šest milijoni evrov iz vodnega sklada po celi Sloveniji za intenzivnejše ukrepe na strugah ali infrastrukturi, ter še za 20 milijonov naložb, za katere smo dogovorjeni z občinami.«

Anton Kustec, vodja sektorja območja Mure pri Direkciji za vode, pa je pojasnil, da so njihove prednostne naloge še vedno načrtovanje suhih zadrževalnikov, pretočne sposobnosti vodnih zemljišč in upravljanje z vodno infrastrukturo. Aktivnosti pomurskih občin na tem področju pa so po mnenju Kusteca zaradi slabše razvitosti še vedno usmerjene na gradnjo osnovne infrastrukture.

Kot je še pojasnil Kustec, je v Pomurju za vzdrževanje potokov in rek  letno skupaj z investicijskim vzdrževanjem, za slednje je bilo letos namenjenih 500.000 evrov. Dodal je, da so pred petimi leti z ministrom za okolje ugotavljali, da bi bilo za primerno ureditev porečja Mure v 25 letih potrebno zagotoviti okoli 240 milijonov evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.