https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vikend v Turnišču minil v znamenju starih običajev

Turnišče, 03.10.2017 ob 9:40  

Poleg Ferencovega senja, ki se je v nedeljo odvijalo v Turnišču, so minuli vikend v tamkajšnji občini obudili še dva stara običaja. V soboto so v Nedelici prikazali lüpanje kukurce, v nedeljo popoldan pa so opravili trgatev pred občinski stavbo.

Pred občinsko zgradbo so člani Vinogradniško-sadjarskega društva pripravili trgatev potomke stare trte z Lenta. Letos so obrali 80 grozdov, iz katerih bo nastal grozdni sok, za potrebe društvenih in občinskih prireditev.

KD Rdeči zvonček Nedelica pa je v soboto predstavilo lüpanje kukurce na Kovačevi domačiji. Prikaz starega običaja je bil zanimiv predvsem za najmlajše, kateri so z velikim navdušenjem pomagali pri delu. Po kratkem kulturnem programu in opravljenem delu so se zbrani okrepčali s koruznimi žganci in domačim pecivom.

Županja Občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver je povedala: »Mesec oktober je v Turnišču mesec varnosti in starih običajev. V ta namen so se ves konec tedna odvijale prireditve, na katere smo ponosni, da se ohranjajo.«

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.