https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

»Clintonu nisem napovedal oralnega seksa v Beli hiši, a sem nakazal na njegovo osebnost«

20.04.2011 ob 20:41  

Borut Pogačnik, diplomirani sociolog in psihoterapevt, grafolog, ki je že 26 let tudi stalni sodni izvedenec za forenzično preiskovanje pisav, nam je zaupal, kaj grafologi potrebujejo za grafološko analizo, kaj pisava razkriva o človeku in pisave katerih znanih osebnosti je že analiziral.

Z analiziranjem pisav se ukvarjate že skoraj 30 let. Kako sploh poteka grafološka analiza pisav, kaj zanjo potrebujete?

Za analizo praviloma potrebujemo dva teksta. Eden predstavlja tekst v obliki pisma z  izpisano kuverto, drugi tekst pa praviloma ni pisan za potrebe te analize in je lahko nastal pred tem. Tako vidimo, kakšna je razlika med spontanim in načrtnim pisanjem oziroma, da te razlike ni. V primeru že preminulih oseb pa je tekst lahko tudi krajši. Včasih je to tudi samo ena vrstica.

Je grafološko analiza drugačna, če je tekst zapisan na brezčrten papir oziroma na papir s črtami?

Težko je reči, koliko vplivajo črte na samo izvajanje teksta. Je pa res, da nam brezčrten papir omogoča uvid v vrstični potek tekstov. Seveda spremenjen vrstični potek sorazmerno vpliva na končne rezultate, ker označuje trenutno energetsko opremljenost pa tudi morebitno prisotnost bolezenskih in čustvenih stanj.



Kaj lahko pisava razkriva o človeku?

Praviloma je mogoče v pisavi odkriti vrsto značajskih lastnosti, energetsko opremljenost in emocionalno stanje ob pisanju. Vendar pa, v primeru tako imenovanih fasadnih pisav ali lepopisnih pisav to tudi ni vedno mogoče. Lepopisna pisava namenoma skriva vse našteto in na ta način povečuje razdaljo o odkrivanju piščevih lastnosti.

Kaj o piscu pove njegov podpis? Je drugačen kot sam tekst? 

Podpisi in teksti niso vedno izpisani z enakim tipom pisav. Lahko je pisava desno poševna, podpis pa pokončen. Lahko so razlike v velikosti, v izvedbi črk in drugih pomembnih lastnosti, ki so lahko povsem v nasprotju z izvedbo teksta. Podpis namreč želi predstaviti pisca, kakor bi se on rad predstavil javnosti, ne pa takšen kot je v resnici. Zato podpis za kakršnokoli grafološko analizo brez teksta ne pomeni nič.

Je mogoče iz pisave napovedati človekovo prihodnost, celo smrt?

Iz pisave je mogoče napovedati bolezensko stanje, če so prisotni znaki za izgubo splošne energije - libida, ki, či, prana itn., kakor pač že poimenujemo takšno stanje. Včasih se iz hudo slabe energetske bilance tudi izcimi smrt, vendar se je sicer ne da napovedati.

Ali lahko govorimo o možnostih napovedovanja samomora na osnovi pisave?

Kar nekaj znakov samomorilnosti je v pisavah, vendar pa vedno moramo poznati še pisavo istega pisca izpred njegove sedanje krize. Primerjava obeh šele nakazuje možnost samomora.

 

Samomorilsko pismo Kurt Cobaina

Ali se v grozilnih pismih da iz pisave razbrati stopnjo verjetnosti, da pisec svoje grožnje uresniči?

Da, pisci anonimk so vsaj na mentalni ravni še kako odločeni, da želijo propad ali celo smrt naslovniku, ki mu pišejo. Odvisno je samo, koliko je njihova namera jutri ali pojutrišnjem še močna, da bi to udejanjili. Škoda, da naš varnostni sistem temu ne posveča več pozornosti. Mogoče bodo to šele takrat, ko bo za kakega politika že prepozno. Ti namreč dobivajo največ anonimnih grozilnih pisem.

Ali lahko spolne zlorabe otrok ugotovimo tudi iz otroške pisave ali le iz njihovih risb?

Moram reči, da sem eden izmed redkih strokovnjakov za proučevanje risb zlorabljenih otrok in da lahko iz njihovih slik ugotovimo vrste zlorab, ki so jim bili ti otroci izpostavljeni. Med drugimi zlorabami pa tudi seveda spolne. Vendar so zlorabe številne in ne samo prej navedene. V pisavah pa prav natančno zlorab ni mogoče odkrivati in odkriti, saj so nivojske razlike v pisni zrelosti otrok tako močne, da bi lahko kakšno spremembo nehote pripisali zlorabi, brez potrebne utemeljitve.

Med drugim se ukvarjate tudi z invalidi. Je pisava invalidov drugačna?

Pisave invalidov s Parkinsonovo boleznijo, živčno-mišičnimi boleznimi, multiplo sklerozo (v finalnem stanju) itn. so lahko precej drugačne od njihovih vrstnikov, odvisno, koliko je bolezen napredovala pa tudi od njihovega emocionalnega stanja.

Za katere znane osebnosti ste grafološko analizirali pisave?

V Sloveniji že skoraj za vse, mimogrede tudi na neki televiziji za dr. Danila Türka, pokojnega dr. Janeza Drnovška, Milana Kučana, dr. Igorja Lukšiča, pa tudi za vrsto kulturnikov in celo športnikov. Nekateri pa tudi tega niso želeli in seveda tega ne smem objaviti. Analiziral sem še pisavo Baracka Obame, Billa Clintona, Heinrich Himmlerja, papeža Benedikta XVI itn. Sicer pa, kot že rečeno, ni mogoče analizirati vseh pisav.

Podpis Baracka Obame

Grafološko ste analizirali pisavo Billa Clintona in ugotovili, da zelo rad uživa v oralnem seksu. Ste to kjer zapisali?

O Clintonu sem pisal še pred njegovo inavguracijo v Nedeljskem dnevniku in napovedi so se uresničile. Nisem napovedal oralnega seksa v Okrogli pisarni Bele hiše, pač pa sem dokaj jasno nakazal, da je takrat aktualni predsednik ZDA čutno-čustveni tip osebnosti, ki mu prijajo vsakršna zadovoljstva in zadovoljevanje vseh njegovih čutov in čutil. Od tu do Monice Lewinski je bil samo korak. Kolikor vem, so ta moja opažanja takrat tudi nekaj prevedli, vsekakor pa je ameriška ambasada v Ljubljani to prenesla takratni aktualni predsednikovi obveščevalni službi, ki na to ni imela pripomb. Mislim, da je o tem celo nekaj pisal Reuters, ki je ravno takrat v Ljubljani odpiral svoje predstavništvo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.