https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti potekala predstavitev waldorfske pedagogike in šole

Murska Sobota, 13.10.2017 ob 14:10  

Včeraj je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, potekalo prvo predavanje v sklopu predstavitve, ki se bodo v letošnjem šolskem letu zvrstila v Pomurju, na temo waldorfske pedagogike in Waldorfske šole.

Na prvem srečanju je svoje izkušnje z waldorfsko pedagogiko ter posebnosti waldorfske šole z udeleženci delila Simona Pajk, dolgoletna in izkušena učiteljica na Waldorfski šoli v Ljubljani. Prve predstavitve se je udeležil tudi Iztok Kordiš, ravnatelj Waldorfske šole v Ljubljani.

Približuje se obletnica 100 let prve Waldorfske šole. Četrt stoletja je že minilo, odkar so v šolske klopi sedli učenci prve Waldorfske šole v Sloveniji v Ljubljani. Za njo je 25 let učenja, premagovanja izzivov, razvoja in rasti, skupnih korakov ter soustvarjanja uspešne prihodnosti. V Sloveniji deluje 1 Waldorfska gimnazija, 5 Waldorfskih osnovnih šol in 15 Waldorfskih vrtcev. Danes obiskuje waldorfske šole in waldorfske vrtce po vsej Sloveniji več kot 1.400 otrok.

Waldorfska šola je zasebna šola in se le delno financira s strani države. Ker so programi javno veljavni in potrjeni s strani Ministrstva za šolstvo, država kljub vsemu namenja kar nekaj sredstev za izvajanje programa, del stroškov pa se pokriva s šolnino. Šolnina v Waldorfski šoli tako znašala od 130 do 150 evrov mesečno (odvisno od števila vpisanih otrok), je povedal Iztok Kordiš.

Kot je povedala Simona Pajk, v waldorfski šoli otroci nimajo učbenikov. Otroci si učbenike izdelujejo sami – vseh dvanajst let izobraževanja, kar pomeni od prvega razreda osnovne šole do konca gimnazije. Snov, ki se obravnava v šoli, zapišejo v zvezke in tako oblikujejo svoje lastne učbenike. Zlasti v višjih razredih otroci uporabljajo knjige za poglobitev snovi. Knjige si lahko izposodijo v knjižnicah ali pa jih celo najdejo na domačih policah.

Pri predmetih, kjer je nujno branje besedil, kot so slovenščina, nemščina, angleščina tiskani material priskrbi učitelj. Otroci v nižjih razredih domačih nalog nimajo in se že od prvega razreda naprej učijo tako nemški in angleški jezik. V waldorfski šoli poučujejo na umetniški način. Otrokom sporočajo, da je svet lep, saj je cilj šole, da se otroci počutijo varne, da zmorejo, krepijo pa tudi otrokovo voljo. Ne spodbujajo tekmovalnosti, ampak vrstniško pomoč, velik poudarek pa dajejo na ročnih spretnostih. 

Več informacij najdete TUKAJ.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.