https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Sobočan Robi Poredoš izdal knjigo Tü je Amerika

21.10.2017 ob 9:00  

Decembra bo minilo 20 let od takrat, ko je Sobočan Robi Poredoš postal dopisnik Slovenske tiskovne agencije iz New Yorka. Svoje vtise o življenju onstran luže je strnil v knjigi Tü je Amerika.


»Če se malce pošalim se mi je zdelo, da je vsak bedak že sposoben napisati knjigo, še posebej če mu jo napiše nekdo, ki se s pisanjem profesionalno ukvarja. No čisto resno pa me je k pisanju knjige vzpodbudil založnik Dušan Hedl iz Maribora. Ko mi je pred leti to omenil, se mu odgovoril, da bom, če najdem čas in energijo. Po celodnevnem pisanju se človeku ne ljubi preživeti dodatne ure za računalnikom, ampak sem se počasi spravil zraven in le dokončal,« pravi o tem, zakaj se je odločil napisati knjigo Robi Poredoš.

Zaradi njegove narave dela si je v preteklih letih pisal kratke članke o dogajanju v ZDA, s tega pa je zdaj nastala knjiga. »Ker delam za STA, kjer je kratko in jedrnato ne le vrnila ampak obveza, se mi ni zdelo, da bom sposoben napisati kakšen roman ali kaj podobnega. Ustrezen format se mi je zdel potem zbirka kratkih in upam, da šaljivih kratkih informativnih zgodbic iz mojega življenja in dela v ZDA, ter primerjava z življenjem v Evropi oziroma Sloveniji. Notri so anekdote z ameriškimi in slovenskimi politiki, drugimi ljudmi in še kaj,« pravi o knjigi Poredoš.

"Amerika je država polna presenečenje, ki ni sposobna dolgočasiti"

Kot že rečeno bo Robi kmalu že dve desetletji živel v "velikem jabolku", zato je srečal že nešteto ljudi in doživel marsikaj. Kako pa bi z enim stavkom opisal Ameriko? »Prvo kar mi pade na misel je to, da bi ti odgovoril: "Nemogoče z enim stavkom". Velika in raznolika zadeva je ta Amerika. Glede na to, da na politični ravni skače iz skrajnosti v skrajnost - na primer najprej izvolijo za predsednika umirjenega temnopoltega intelektualca, takoj nato bogatega in bolj kot ne nesramnega slovenskega zeta, pa bi jo morda opredelil kot državo polno presenečenj, ki ni sposobna dolgočasiti.«

Trump še ni uresničil ničesar, Melanija se drži stran od žarometov

ZDA so konec lanskega leta doživele veliko presenečenje, ko je nepričakovano v boju za predsednika zmagal Donald Trump, sledili številni protesti, podpora pa mu pada verjetno iz dneva v dan. In kako je zdaj po slabem letu Trumpovega udejstvovanja z njegovo podporo? »Trump večinske podpore v Ameriki ni imel nikoli, saj je demokratka Hillary Clinton, ki prav tako ni bila nikoli preveč priljubljena, dobila skoraj tri milijone več glasov od njega, ki je na koncu zmagal zaradi elektorskega sistema. Razmerje med podporo in nasprotovanjem se od januarja naprej giba nekje med 60 odstotkov proti in 40 odstotkov Američanov za Trumpa. Večinoma je bil sicer pod 40 odstotki. Od velikih predvolilnih obljub ... zdravstvena reforma, davčna reforma ... doslej še ni uresničil nobene. Potihem ga še najbolj podpirajo mediji, ki jim reče "lažni", saj se je gledanost ali branost zaradi pričakovanja njegovih vragolij povečala.«


S Trumpovo izvolitvijo pa je Slovenija dobila prvo damo Melanijo, a zaradi tega nismo razen med kampanjo in v začetku vladanja mi kot njena rodna dežela pridobili veliko. »Lani med kampanjo se je prepoznavnost Slovenije povečala, tudi na dan volilne zmage in v uvodnih mesecih vladanja. Nato pa je zanimanje za lepo prvo damo iz eksotične dežele zamrlo, najbolj po njeni zaslugi, ker se drži stran od žarometov. Nekako se mi dozdeva, da je spet postalo vseeno kaj je Slovenija in kaj Slovaška tako kot prej.«

Zmaga košarkarjev Slovenije na EP v ZDA prezrta

Pred mesecem dni se je končalo Evropsko prvenstvo v košarki, na kateri je slavila Slovenija, večje pozornosti pa med prebivalci Amerike to po besedah Poredoša ni bilo. »Moram razočarati slovenske navdušence nad košarko, med katere spadam tudi sam. Razen v košarkarskih krogih, pri čemer mislim na novinarje, medije in tako imenovano strokovno javnost NBA, je to pri Američanih šlo mimo kot, da se ne bi zgodilo. Med svežimi priseljenci iz držav, ki so v vrhu evropske košarke se je uspeh opazil. Še posebej pri priseljencih iz države nasprotnice finala v košarki in priseljenci iz slovenskih južnih sosed. Američani si pri športu dajo opravka večinoma le sami s seboj. V newyorških športnih barih so v času EP prikazovali samo tekme ameriških športov.«


FOTO: FB Robi Poredos

Če vas zanima več o knjigi, vabljeni v ponedeljek, 23. oktobra, v Pokrajinsko in študijsko knjižnico v Murski Soboti, kjer bo ob 17. uri potekala predstavitev omenjene knjige Tü je Amerika.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.10.2017 ob 9:43 ISTINA 100% gost

      AJA TO JE TISTI ROBI POREDOŠ KERI JE NA VELKO RAZLAGO KA DONALD TRUMP NEDE PREDSEDNIK ZDA ?!?!? ME NE ZANIMA KNJIGE NEKREDIBILNIH ANALITIKOV ŽIVLJENJA, KERI SI ZATISKAJO OČI PRED SVOJO NESPOSOBNOSTJO IN SVOJIM ZGREŠENIM PREPRIČANJEM !

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.10.2017 ob 10:54 en gost

      Človek, pa ti se zavedaš kelko Slovencev je v Ameriki??? Napišeš pa knjigo kao da si edini Slovenec keri je kdaj bil v Ameriki... Jao človek, malo se prizemlji, pa se nej mej zaj za nekoga malo več zato ka si pač že nekaj časa tan, ker OGROMNO Slovencev je že kar nekaj časa v Ameriki...

      5 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.10.2017 ob 11:01 gost

      No, s ken se pa te vidva zgornjiva debila mata za pohvaliti? Spiti meter špricerov v lokalni gostilni se ne štej za uspeh, tak ka nan napišita nekše vajine konkretne dosežke. Hvala.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.10.2017 ob 13:03 en gost

        Ja s ken se pa te on ima za pohvaliti??? S ten ka je napiso knjigo ka on pač že nekaj časa živi tan??? On je svoje (ne)znanje o Ameriki in s tem svojo (ne)kredibilnost dokazo s tistimi njegovimi izjavami pred predsedniškimi volitvami v Ameriki. Že njegova izjava da Trump do zdaj še ni uresničil ničesar, jasno dokazuje v njegovo (ne)poznavanje in njegovo (ne)kredibilnost. Malo si poglej REAL News chanelle (ne fake news CNN, CBS, itd...) pa boš hitro izvedel da se je v 6 mesecih odkar je Trump na oblasti, število novih delovnih mest povečalo za več kot pa v enem celem Obamovem mandatu (4 leta) skupaj. Delniški tečaji podirajo rekorde, potrošniško zaupanje in potrošnja je na rekordni ravni v primerjavi z zadnjmi nekaj desetletji. Zmanjšaj je davke tistim z najnižjimi dohodki, itd, itd, itd... Edini ki jamrajo in so proti Trumpu so ilegalni priseljenci in pa seveda libtardi ki živijo na račun drugih od prehranskih kuponov in so jezni ker je Trump podpisal zakon, da če bodo zavrnili ponujeno delo, ne bodo več upravičeni do teh kuponov. In pa seveda plačani demonstranti ki protestirajo proti Trumpu, ko pa jih reporter iz kakega REAL News chanella vpraša zakaj protestirajo, pa samo na debelo gledajo.

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.10.2017 ob 20:22 gost

      Vsak,ki je bil na predstavitvi njegove knjige je lahko videl, kako velik le to človek. Samo ponosni smo lahko na njega.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.