https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

OŠ Sveti Jurij svojo 250. obletnico obeležila s slavnostno akademijo

Sveti Jurij ob Ščavnici, 23.10.2017 ob 13:15  

Minulo soboto so v Svetem Juriju ob Ščavnici s slavnostno akademijo obeležili 250 let ustanovitve šole in 50 let vrtca. 

Občina Sveti Jurij ob Ščavnici se lahko pohvali, da začetki šolstva na njenem območju segajo v čas pred Splošno šolsko naredbo (1774), natančneje v leto 1740, ko je bila ustanovljena župna (farna) šola. Pouk, ki je potekal v nemščini, je začel izvajati prvi znani učitelj Ivan Vrabel. V 250 letih se je marsikaj spremenilo in tako je danes na šoli zaposlenih več učiteljev ter strokovnih delavcev, število otrok pa se je po osamosvojitvi Slovenije začelo zmanjševati. Današnja šola,ki jo vodi ravnatelj Marko Kraner, je prostorna, na njej pa delujeta tudi dva oddelka vrtca Sonček. Trenutno šolo obiskuje več kot 250 učencev.

Na šoli prve korake v smeri učenosti naredili številni pomembneži v slovenskem merilu

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič je v svojem nagovoru spomnil, da so na tej šoli naredili svoje prve korake v smeri učenosti številni pomembneži v slovenskem merilu, kot so Davorin Trstenjak (zgodovinar, pisatelj in pesnik ter prvi predsednik društva slovenskih pisateljev), Fran Ilešič ((literarni zgodovinar in univerzitetni profesor), Karel Grossmann (pionir slovenskega filma), Anton Korošec (najpomembnejši slovenski politik med drugo svetovno vojno, pobudnik majniške deklaracije), Ivan Vuk Starogorski ( pisatelj in publicist), Edvard Kocbek (pisatelj, pesnik in politik), Bratko Kreft (dramatik in režiser), Vekoslav Grmič (humanist, teolog in škof) ter mnogi drugi.

Slavnostne akademije se je udeležila tudi Irena Kumer, predstojnica Oe Zavoda za šolstvo Murska Sobota. Ministrica za šolstvo, dr. Maja Makovec Brenčič, pa je svojo odsotnost opravičila.

Do konca leta se bo ob tej obletnici na šoli in v vrtcu odvilo še par dogodkov, in sicer bo november posvečen jezikom in turizmu, glavni dogodek pa bo potopisno predavanje. Celoletno praznovanje pa bodo zaključili z veselim decembrom, plesom in predstavo za otroke.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.