https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Ponatisnili roman Ferija Lainščka Ki jo je megla prinesla

28.10.2017 ob 7:05  

Založba Mladinska knjiga je v zbirki Kondor, ki že šestdeset let prinaša izbrana dela iz slovenske in svetovne književnosti, ponatisnila roman Ferija Lainščka Ki jo je megla prinesla. Knjigo je uredil Andrej Ilc, spremno besedo z naslovom Dvom kot počelo pristnega zbliževanja z najvišjim, pa je prispeval Urban Vovk. V knjigi je objavljena tudi celovita bibliografija avtorja Ferija Lainščka, ki jo je sestavil Matjaž Hočevar.

 

Roman Ki jo je megla prinesla je bil prvič natisnjen leta 1993 pri založbi Prešernova družba v zbirki Vrba, avtor pa je zanj prejel nagrado Prešernovega sklada. Delo je bilo deležno številnih znanstvenih obravnav in je vključeno v mnoge diplomske in raziskovalne naloge. Na voljo so tudi prevodi v nemški, madžarski, hrvaški, makedonski in srbski jezik. Osrednji protagonist romana je duhovnik Jon Urski, ki je razklan med dvomom in vero ter išče svojo identiteto. Njegova občutja do skrajnosti pripelje nemoralno družbeno okolje in turobna pokrajina, ki njegovo izgubljenost le še stopnjuje. Po kazni ga namreč pošljejo v zakotno faro Mokuš, kjer so se krajani odvrnili od vere in mu skušajo na vse načine preprečiti, da bi med njih »spet priklical Boga«.

Po romanu je režiser Andrej Mlakar leta posnel celovečerni igrani film z naslovom Mokuš, ki je bil leta 2000 premierno prikazan na 3. festivalu slovenskega filma v Portorožu, nato pa ni prišel na redni kinematografski spored, temveč je zaradi spora med Pegaz filmom (kot producentom) in Filmskim skladom (kot glavnim financerjem) pristal na sodišču. Začeli so se zapleti in nikoli povsem pojasnjeno »nagajanje« temu filmu, ki je prispevalo, da film vse do danes ni prišel do gledalcev, oziroma je povsem dobesedno ostal skrit pred njimi. Ponoven poskus, da bi bil film dokončan in prikazan po Sloveniji, beležimo leta 2006, a zgodilo se je zgolj to, da je od takrat uradna letnica nastanka filma v arhivih Slovenskega filmskega centra pač leto 2006. Spodleteli so tudi vsi poskusi, da bi bil film Mokuš prikazan v programih RTV Slovenija, čeprav je bila ta televizijska hiša njegov koproducent.      

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.