https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Bogati turisti v Pomurju ročne izdelke bolj občudujejo kot kupujejo

 

 V Pomurju lahko v veliki večini hotelov srečamo takšne in drugačne prodajalce domačih, ročnih izdelkov. Nekateri delajo to za preživetje, nekateri pa s tem bogatijo svoj hobi. 

 

Hotel Radin

 Izbira

Pri nas imajo skorajda vsi pomurski hoteli opcijo, da posamezniki razstavljajo in tudi prodajajo izdelke domače obrti. Seveda vsakdo ne more prodajati v vsakem hotelu, saj so kdaj pa kdaj kakšni izdelki preprosto neprimerni za prodajo v kakšnem bolj »prestižnem« hotelu, vendar pa jih je kar nekaj stalnih prodajalcev, ki so redni gosti v hotelih v Moravskih Toplicah, Radencih, Banovcih, Lendavi...

 

 Kvačkani izdelki na stojnici, foto: osebni arhiv Diane B.  

Prijateljski odnosi večji, zaslužek manjši

Prodajalci oz. obrtniki so večinoma v prijateljskih odnosih, kot pravijo sami, saj jih mnogo hodi skupaj prodajat na različne lokacije. Kljub temu pa znajo nekateri biti zelo konkurenčni in kar tekmovalni, kljub temu da se sicer družijo v hotelih med termini za prodajo izdelkov.

Prodaja je zadnje leto po mnenju 85% obrtnikov slabša. Mnenje ene izmed prodajalk oz. obrnic, s katero se je velika večina strinjala: "Danes je zaslužek veliko manjši, kakor pred približno dvema letoma. Verjetno res največ zaradi te finančne krize." Res pa je, da je na koncu koncev vse odvisno od ljudi oz. turistov, ki so v hotelu nastanjeni. Ene zanimajo takšni izdelki, druge bolj manj. Zanimivo pa je dejstvo, da mnogokrat se zgodi, da skupine turistov hodijo mimo stojnic in občudujejo izdelke, izgledajo kot da imajo več kot dovolj denarja, vendar še vseeno se jim zdi škoda dati nekaj evrov za izdelek, ki jim je tako všeč.

Zgodi pa se tudi ne ravno redko, da kdaj pa kdaj kdo ne proda prav ničesar, so nam zaupale nekatere obrtnice, ki prodajajo. Takrat se lahko kaj hitro zgodi, da so v izgubi za nekaj evrov, saj tudi miza oz. prostor razstavljanja in prodaje izdelkov stane. Cene prostorov so različne od hotela do hotela, o tem pa odločajo vodje projekta, kjer se prodajajo izdelki. Nekatere vodje so dokaj prijazne in v primeru, da zaslužka kakšen dan ni – pač oprostijo obrtnika plačila mize oz. prostora, vendar so takšni bolj redki primeri.

 

 Bučno olje, foto: Oljarna Šaruga

Največje povpraševanje po štorkljah in bučnem olju

"Turisti najbolj gledajo kvačkane štorklje, bučno olje, slamnate izdelke," nam je pojasnila ena izmed prodajalk.

Največje je povpraševanje po izdelkih, ki promovirajo naše kraje. Pod to spadajo že omenjene štorklje, bučna olja,... seveda je ponudba velika in za vsakogar se lahko najde kaj zanimivega, tudi za tiste zahtevnejše goste.

Vsekakor pa je potrebno omeniti, da so tudi obrtniki dokaj prijazni in se zgodi, da zaradi navdušenja kupca ceno spustijo. Kot pravijo, vsak si lahko kaj privošči, če le dovolj ceni delo in trud, ki je vložen v sam izdelek, saj so vsi unikatni. Sicer pa se tudi dogaja, da se kakšen izdelek podari.

 Kvačkane štorklje, foto: osebni arhiv Diane B.

Občutek obmorskega turističnega kraja

Poleti poteka prodaja na zunanjih stojnicah, ki je nekaj posebnega. Ko se to organizira je zelo mamljivo tako za turiste, domačine, kot tudi za prodajalce oz. obrtnike same. Vse se dogaja pred hotelskimi poslopji. Takšen način prodaje je mogoče celo poletje opaziti npr. v Moravskih Toplicah.

Kaj pa pravijo obrtniki oz. prodajalci na zunanjo prodajo? "Občutek prodajati poleti na zunanjih stojnicah je izredno zanimiv, saj se vsi skupaj počutimo kot na nekem obmorskem turističnem kraju. Tako da čeprav ne gremo na morje, mi imamo vse poletje občutek, da smo ob morju." 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.