https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Dijaki predšolske vzgoje končali praktično usposabljanje v Angliji

10.11.2017  

Konec oktobra je 18 dijakov predšolske vzgoje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) odpotovalo na 14-dnevno praktično usposabljanje v angleške vrtce, natančneje v mesto Leeds. Ta izjemno priložnost jim je omogočil dvoletni projekt Erasmus+ KA1, ki ga je šola uspešno prijavila lansko leto.

Priprave na bivanje in delo v angleškem mestu so stekle aprila letos, ko so dijaki najprej pisali motivacijska pisma, ki so bila eden od izbirnih kriterijev za mobilnost. Že prvi šolski dan so se nato srečali s projektno partnerico Mojco Polak Williams, ki jim je predstavila potek mobilnosti, angleške vrtce, njihov kurikulum in jih uvedla v znakovni jezik sporazumevanja z malčki. Intenzivne priprave so sledile konec septembra, ko so v delavnicah spoznavali še angleško kulturo, pisali Europass življenjepis v angleščini in poglobili znanje o razvoju predšolskega otroka.

Okrepljeni z znanjem in polni pričakovanj so 14. oktobra 2017 odpotovali z letalom iz Benetk proti Leedsu. Spremljali sta jih profesorici Karmen Stolnik in Katja Peršak Hajdinjak, ki sta poskrbeli, da sta pot in kasneje bivanje minila brez težav. V Leedsu so bili nastanjeni pri družinah, ki so s svojo odprtostjo in gostoljubnostjo poskrbele, da so se počutili kot doma. Dneve so preživljali v vrtcih. Za njih je bila to prav posebna izkušnja, saj so se devet dni aktivno vključevali v dnevne dejavnosti in se preko le-teh povezovali z otroki in vzgojitelji, se učili tujega pa tudi znakovnega jezika. Otrokom in vzgojiteljem so predstavili Slovenijo, jim zapeli ljudsko pesem Ob bistrem potoku je mlin in skupaj z njimi ob petju pesmi tudi zaplesali. Tako so imeli priložnost od blizu spoznati razlike med slovenskim in angleškim šolskim sistemom, predvsem na področju predšolske vzgoje. Dijakinja Miša Aleša Pojbič iz 3. letnika je strnila svoje vtise: »Moja osebna izkušnja je bila zelo pozitivna. V vrtcu sem spoznala, da vzgojiteljica tam opravljajo delo drugače kot v Sloveniji. Slovenski vrtci imajo dnevno rutino, v kateri je veliko vodene dejavnosti, prosta igra je spontana. V Angliji imajo prav tako dnevno rutino, ampak prevladuje prosta igra. Zanimivo mi je bilo opazovati dva otroka, ki sta se igrala s peno za britje in sta bila vsa umazana, prav tako njuna vzgojiteljica. Ta se ni ozirala na to, pomembno ji je bilo, da se otroka veselita in uživata v igri.«

Nekaj časa je bilo namenjenega tudi spoznavanju angleške kulture in zgodovine, podrobneje so raziskali okrožja, kjer so bili nastanjeni, in središči mest Leeds in York. Dijaki so pokazali veliko mero odgovornosti, potrpežljivosti in samostojnosti, kar je pohvalila tudi partnerica Mojca Polak Williams, ki jih je domov pospremila z besedami: »Starši in šola so lahko ponosni na vas.«

Liljana Fajdiga, koordinatorica projekta, je o pomenu mobilnosti povedala: »Projekt učne mobilnosti omogoča udeležencem izkušnjo v tujini, skozi katero pridobijo znanja, spretnosti in izkušnje, ki jim prinašajo dodano vrednost pri izobraževanju in iskanju dela v domačem okolju. Tako so naši dijaki iz prve roke spoznali delo in organizacijo angleških vrtcev, pri čemer so krepili socialno kompetenco in ostale ključne kompetence za življenje, kot so sporazumevanje v tujem jeziku, samoiniciativnost, podjetnost, kulturna zavest in izražanje.«

Foto: GFML

Več fotografij v spodnji galeriji …

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.