https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kam na Martinovanje v Pomurju ta konec tedna?

09.11.2017 ob 14:00  

Ta konec tedna bo v znamenju Martinovanj, ki se začnejo že jutri in bodo kulinarično, pa tudi  športno obarvana. Kje pa boste vi Martinovali? Podajamo vam nekaj idej, kje in kako preživeti Martinov konec tedna.

 

Osrednje prekmursko Martinovanje jutri v Murski Soboti

Osrednje prekmursko Martinovanje bo potekalo jutri, v petek, na Slovenski ulici v Murski Soboti. Organizatorji, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota in Komunala Murska Sobota vabijo na »güjžino in kupico odličnoga domačoga vina« ob dobri muziki in krsti mošta.

Program dogajanja v Murski Soboti:

11.00 – Krst mošta: Martinova skupina Dobrovnik, župan dr. Aleksander Jevšek, vinska kraljica Prekmurja in  vokalna skupina Prekmurci.

12.00 - Nastop harmonikašev - učenci Dejana Raja

14.00 - romska glasbena skupina Romano Glauso

15.00 - narodno-zabavni ansambel Pajdaši

16.00 – Krst mošta: Martinova skupina Dobrovnik, vokalna skupina Prekmurci.

17.00 - narodno-zabavni ansambel Pajdaši

18.00 - Valterego, blues, rock ...

20.00 - narodno-zabavni ansambel Pajdaši

 

V petek Martinovanji v Kobilju in Dolgi vasi

V petek bo Martinovanje tudi v Kobilju, ki se ponaša s hribom, ki je poimenovan po sv. Martinu in je večinoma porasel z vinogradi. Najprej bo pri kapelici na tem hribu potekala maša, nato pa bo sledil pohod z baklami in lučkami proti vasi. Za kulturno zabavni program, ki bo potekal v in pred dvorano Centra za izvajanje kulturne dejavnosti, bo poskrbela folklorna skupina KUD Bogojina in gosti iz Čakovca - folklorna skupine Kalinka.

V Dolgi vasi pa bo v sklopu Martinovanja od 17.30 uri muzikal Lovak Alma, nato pa bo sledila zabava s Karneval bandom.

Pestra izbira Martinovanj v soboto

Bogati vinski tradiciji se bodo poklonili tudi v Gornji Radgoni.  pripravil pester kulturno-zabavni program s krstom mošta, s stojnicami, s kulinarično ponudbo, z nastopi Pihalnega orkestra Gornja Radgona, Folklornega društva Gornja Radgona in Tamburaške skupine KD Peter Dajnko. Po mestu se boste lahko zapeljali s turističnim vlakcem. V muzeju Špital boste lahko prisluhnili viničarski zgodbi in si ogledali, kakšne pripomočke so v vinogradništvu uporabljali naši predniki ter se za zabavo celo pomerili v virtualnem obiranju in stiskanju grozdja. Odprte bodo seveda tudi kleti v Jurkovičevi ulici, kjer se hranita »radgonska zlatnina in srebrnina«, kot je nekoč zapisal pesnik Manko Golar. Za sproščeno druženje ob sezonski kulinariki pa bosta poskrbeli glasbeni skupini Vesele Štajerke in Ansambel Opoj. V primeru dežja bo prireditev prestavljena na nedeljo.

Martinovanje bo potekalo ob 18.00 uri tudi v Strehovcih. Društvo vinogradnikov Strehovci obljublja  vesel družabni večer z Martinovo pojedino, domačo kapljico in krstom mošta, ki ga bo opravil škof Sv. Martin II, sledila bo zabava z živo glasbo.  

V soboto bo potekalo 9. Martinovanje na Kapeli, ob turistični točki »Pri preši«. Organizatorja, TD Klopotec Kapela in Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela obljubljata eno najlepših in največjih prireditev v osrčju kapelskih goric, ogled vinoteke, pokušina traminca, predstavitev vinskih kraljic Slovenije, prikaz domačih obrti in ročnih del, glasbeni program

V organizaciji KD Rdeči zvonček Nedelica bo potekalo Martinovanje tudi v Nedelici.

VSD Turnišče in DK Turnišče pa vabita na martinovanje pred občinsko stavbo v Turnišču.

Na Glavnem trgu v Ljutomeru bo v sklopu Martinovanja potekalo tudi tekmovanje v kuhanju prleške kisle juhe, krst mošta in pospravljanje klopotca.

Vinogradniško društvo Beltinci prireja Martinovo druženje na dvorišču okrepčevalnice Zvezda.

Veliko Martinovanje z blagoslovom mladega vina bo potekalo tudi v Veliki Polani. Na tržnici bo možna pokušnja 50 vzorcev mladih vin lokalnega društva vinogradnikov.  Gost prireditve bo Občina Ivankovo iz Vukovarsko – sremske županije na Hrvaškem, ki bo predstavila svojo kulinariko in vina. Prireditve se bo udeležila tudi Vinska kraljica Špela Casar.

Športno obarvana Martinovanja

TIC Moravske Toplice pripravlja v soboto 18. Martinov pohod - športno-turistično prireditev namenjeno počastitvi vina in domačih dobrot, kateri bo sledila zabava s krstom mošta.

Vzporedno z Martinovanjem na Kapeli bo v sodelovanju s TD Bratonci v soboto potekal tudi Martinov pohod, tek in kolesarjenje.

Start:

- pohodniki ob 08.00 uri

- tekači ob 09.30 uri

- kolesarji ob 10:30 uri. 

Martinov pohod po delu Martinove poti se bo ob 10.00 uri pričel tudi v Murski Soboti. Zbor bo ob 10. uri pred Hranilnico prekmurskih dobrot. Pot nas bo vodila od Murske Sobote skozi Nemčavce vse do Martjanec, kjer si bomo ogledali cerkev Sv. Martina (ena izmed 80 cerkva v Sloveniji posvečenih temu svetniku) in se okrepčali. V Mursko Soboto se vrnemo po enaki poti, približno do 12.30. Na cilju bo poskrbljeno tudi za manjšo malico in najboljši prekmurski špricer (ali domač sok). Pot je po ravni, urejeni poti, v skupni dolžini 9,4 km.

Martinovanja tudi v nedeljo

Turistično društvo Dobrovnik in Društvo vinogradnikov Dobrovnik prirejata veliko tradicionalno Martinovanje v nedeljo pred Kulturnim domom v Dobrovniku.

Društvo Gaj VTD Filovci v nedeljo vabi na Martinovo nedelja v filovskem Gaju, ki bo potekala pri stari preši. Organizatorji bodo psokrbeli za blagoslovitev društvenega vina, druženje s pesmijo in pokušnjo mladega vina.

Foto: arhiv pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.