https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Tradicionalni slovenski zajtrk teknil otrokom v murskosoboškem vrtcu Miške

Murska Sobota, 17.11.2017 ob 10:30  

Ob dnevu slovenske hrane v slovenskih šolah in vrtcih pripravljajo tradicionalni slovenski zajtrk. Tudi najmlajši v Vrtcu Murska Sobota – enota Miške so bili danes deležni tradicionalnega slovenskega zajtrka.


Tradicionalni slovenski zajtrk je nastal iz medenega zajtrka, ki ga je pred enajstimi leti prvič pripravila Čebelarska zveza Slovenije. Otroci so tako v vrtcu zajtrkovali kruh, surovo maslo, med, mleko in jabolka.

Otrokom v Vrtcu Murska Sobota – enota Miške na Talanyijevi ulici sta se danes na zdravem zajtrku pridružila podžupan Mestne občine Murska Sobota Boštjan Berlak in ravnateljico Vrtca Murska Sobota Bernardka Marič.

Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bilo danes, po šolah in vrtcih po vsej Sloveniji, deležno več kot 260.000 otrok. Današnji dan je namenjen osveščanju o pomenu doma pridelane hrane, njenem uživanju, želi pa tudi poudariti pomen zajtrka kot pomembnega dnevnega obroka za zdrav način življenja in prehranjevanja.

Podpora lokalnim slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju, pa je glavni cilj današnjega dne.

Več fotografij v spodnji galeriji …

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. RobinHood
      17.11.2017 ob 15:35 RobinHood

      Zanimivo je, kako se stvari s časom spreminjajo. Tisti malo bolj razgledani, ki smo po vrhu še imeli koga iz starejše generacije smo vedeli, da je maslo vedno bilo primerno za jed. Seveda se ne sme pretiravati. Ampak, ko sem jaz hodil v šolo je bila gonja proti maslu in je skoraj veljajlo za smrtno nevarno. Propagirala se je margarina. Še dobro, da so se stvari počasi postavile na svoje mesto. No, obstaja še kar nekaj jedi, ko so jih naši predniki uživali in bi lahko bile tradicionalne. Nekatere so seveda bolj močne, ker si na deželi zjutraj moral dobiti krepko porcijo kalorij, da si lahko skozi dan opravljal težka fizična dela. Še posebej pozimi je bilo treba pojesti malo več špeha, da te ni zeblo. Lepo je gledat te slikice in hvala Bogu, da je danes tako dobro poskrbljeno za naše vnuke.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.11.2017 ob 16:27 delavec gost

      Špricane jabolke in med umetni pocukrani to je tradicionalni zajtrk dajte raje bodite tiho

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.11.2017 ob 16:47 Gosak gost

      Kaj pa pridelki iz ekološke pridelave (proizvodnje)? Mogoče so na šolah poskrbeli, da so imeli samo takšne. Kdo bi vedel?

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.11.2017 ob 8:31 Gosak gost

      Verjamem, vendar ne vsem. Jaz na primer nič ne špricam po sadnem drevju. Vsi sadeži zato niso lepi, debeli ..., vendar so dobri.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.