https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti o romskem aktivizmu in njegovem razvoju v Sloveniji

Murska Sobota, 20.11.2017 ob 7:10  

Svet romske skupnosti Republike Slovenije je v sodelovanju z Zvezo Romov Slovenije v petek organiziral okroglo mizo z naslovom "Romski aktivizem in njegov razvoj v Sloveniji".

Na okrogli mizi, ki je potekala v Hotelu Zvezda v Murski Soboti, so sodelovali: evropski poslanec Igor Šoltes, mag. Brankica Petkovič z Mirovnega inštituta Ljubljana, predsednik Sveta romske skupnosti RS Jožek Horvat Muc in predsednik Evropske romske zveze mag. Orhan Galjuš.

Člani Sveta romske skupnosti so na okrogli mizi skupaj z ostalimi predstavniki Romov in povabljenimi strokovnjaki ugotavljali, kako in na kakšen način povečati romski aktivizem v Sloveniji in na kakšen način usposobiti romske predstavnike za enakopravno soodločanje na državni in lokalni ravni.

Predsednik Sveta romske skupnosti RS Jožek Horvat Muc je uvodoma povedal, da se je romski aktivizem razvil v zadnjih dvajsetih letih in prav v preteklosti so imeli težave z vključevanjem mladih v romski aktivizem. Pomembno je, da romski aktivizem oblikuje svoje vrednote in da res prispeva k razvoju romske skupnosti, kot tudi celotne družbe.

Romski aktivizem se po Horvatovem mnenju razlikuje od drugih v tem, da je usmerjen na osnovna romsko vprašanje, kako izboljšati položaj Romov po Sloveniji. Aktivist je tisti, ki je nekaj naredil in ima sposobnosti in vizijo za naprej. Za romski aktivizem je pomembno, da ga Romi razumejo, je med drugim povedal Horvat.

Evropski poslanec dr. Igor Šoltes je povedal, se v Evropskem parlamentu kar veliko ukvarjajo z romsko problematiko, predvsem v drugi polovici leta. Iz zadnjega poročila Evropske komisije, objavljeno konec avgusta letos, je razvidno, da 80 % Romov v Evropi še vedno grozi revščina. Dr. Šoltes se je dotaknil področja izobraževanja, kjer je poudaril, da narašča delež mladih Romov, ki niso zaposleni. Zatakne se namreč v procesu od izobraževanja do zaposlovanja. Velik problem v državah EU predstavlja tudi zdravstvo, saj polovica Romov nima dostopa do osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Izrazil je zaskrbljenost, da imamo v Sloveniji še vedno romska naselja brez pitne vode, na kar opozarjajo tudi mednarodne institucije. "Nesprejemljivo je, da se to dogaja v Sloveniji, ki je lani pravico do pitne vode vpisala celo v ustavo. Ponovno moramo pozvati pristojne, da to stanje čim prej odpravijo", je izpostavil dr. Šoltes. Moramo se zavedati tudi to, da aktivizem ni nikoli zaključen, je proces, ki se nikoli ne konča, je zaključil dr. Šoltes.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2017 ob 9:05 delam za ne delovne gost

      Ka pa nücajo pejneze z izgovorom ,da bodo zaposlili dikleje in od tega ne bo nič kot vsako leto ?

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.11.2017 ob 9:07 delavec gost

      Tudi dosti belih je še brezi vode in nišče ne razpravlja in ogromno belih je tudi revnih nej samo žandijov . Če se skrbi za rome naj se skrbi tudi za ostalo prebivalstvo

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.11.2017 ob 9:11 gost

      Aktivni so oni pri podporah!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.11.2017 ob 9:17 kata gost

      Ali je že prvi ograček v kakem romskem naselju, da jim ne bo država kupovala paradajs in češnek.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.