https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Slovenci na Madžarskem aktivno ohranjajo slovensko kulturo

26.12.2017 ob 12:40  

V okiru Pomurskih novic smo se podali v Porabje, kjer smo preverili aktivnosti Porabskih Slovencev, združenih v Zvezo Slovencev na Madžarskem. Zveza Slovencev na Madžarskem je bila ustanovljena leta 1990, ko so Porabski Slovenci zapustili Demokratično zvezo Južnih Slovanov, ki je bila do takrat povezovalni člen na Madžarskem živečih Hrvatov, Srbov in Slovencev.

V času, ko je Slovenija postala samostojna država, sta obe sosedi, Madžarska in Slovenija, podpisali poseben meddržavni Sporazum o zagotavljanju posebnih pravic slovenski narodni manjšini v Republiki Madžarski in madžarski narodni skupnosti v Republiki Sloveniji. Sporazum obe državi obvezuje k skrbi za ohranitev identitete obeh narodnih skupnosti, šolanje v maternem jeziku, kulturno in informativno dejavnost narodnosti, spodbuja pa tudi stike z matičnima narodoma in državama.

Skrb za jezik in kulturo se prične že pri otrocih

Ker se v Zvezi zavedajo pomena znanja in ohranjanja materinščine, se k temu osredotočajo že pri otrocih. V vrtcih sodelujejo s slovenskimi vzgojiteljicami, za otroke pa organizirajo tudi jezikovne tabore, kolonije in druge zanimive aktivnosti za izpopolnjevanje znanja slovenskega jezika. Na področju šolstva so zabeležili velik napredek, ko so na OŠ Gornji Senik in Števanovci uvedli dvojezični pouk.

Uvedli so dvojezične svete maše, zelo dejavni pa so pri skrbi za kulturno dejavnost. V Porabju deluje kar nekaj kulturnih skupin, ki si prizadevajo za ohranjanje slovenskega jezika in kulture, med drugim pevske skupine, likovni ustvarjalci, ki prirejajo tudi likovne razstave in mednarodno likovno kolonijo.

Od prireditev, informiranja, založništva do »slovenskega doma«

Med Porabskimi Slovenci so se dobro prijele in uveljavile vsakoletne tradicionalne kulturne prireditve, predvsem Slovenski kulturni praznik, Porabski dnevi, Srečanje Slovencev na Madžarskem, srečanja kulturnih skupin na raznih področjih, božični koncerti, premiere domačih gledališčnikov. Pomembno poslanstvo opravljata še slovenski društvi v Budimpešti in Sombotelu s svojimi programi in dejavnostmi. Slovenci v Mosonmagyaróváru delujejo v okviru Slovenske manjšinske samouprave.

Porabski Slovenci so zelo aktivni tudi na področju informiranja in založniške dejavnosti. Med drugim izdajajo časopis Porabje v porabskem in knjižnem jeziku, imajo radijsko postajo Monošter, ki oddaja v slovenskem jeziku, k obveščenosti v maternem jeziku in h krepitvi narodne zavesti pa prispevajo tudi narodnostne televizijske oddaje Slovenski utrinki na TV Budimpešta. Izdajajo Slovenski koledar-letopis Slovencev na Madžarskem, v okviru javnih natečajev pa izdajajo različne knjige in publikacije.

V letu 1998 so v Monoštru odprli Slovenski kulturni in informativni center, ki omogoča srečevanje in druženje Slovencev na Madžarskem, delovanje kulturnim skupinam ter opravlja pomembno kulturno, informativno in narodnostno poslanstvo.

Aktivni čez vse leto

Da so aktivni na področju ohranjanja kulture in jezika, pričajo številne aktivnosti, ki jih izvajajo tekom leta. V letu 2017 so med drugim organizirali Srečanje ljudskih pevcev in godcev v Monoštru, izvedli Porabski dan in II. mednarodni festival plesa LIPAFEST, obeležili 20-letnico delovanja FS ZSM Sakalovci, organizirali trimesečni tečaj slovensščine, Se udeležili Srečanja gledaliških skupin v Števanovcih, z otroci so se podali »S kravo Cifro na kmetijo«, Koncert Jesenski pozdrav na Gornjem Seniku, Razstavo otroških del »S kravo Cifro na kmetijo«, Razstavo 16. mednarodne likovne kolonije v Monoštru, Miklavževanje v Slovenskem domu, Porabski Božični bazar, poleg tega pa organizirali več koncertov, filmskih večerov, razstav umetniških del, potopisno predavanje, pravljične večere in druge zanimive aktivnosti.

Vir: www.zveza.hu

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.