https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V dobrodelni akciji slikopleskarji polepšali OŠ Veržej

Veržej, 27.11.2017 ob 13:00  

Letošnja mednarodna humanitarna akcija in 19. tekmovanje slikopleskarjev Slovenije je poteka v OŠ Veržej v Prlekiji.


Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je svojo letošnjo mednarodno humanitarno akcijo in 19. tekmovanje slikopleskarjev organizirala v Veržeju v Prlekiji. V enoti Dom v OŠ Veržej so v enem dnevu prenovili 4 od 6-ih bivalnih enot za otroke, ki tu bivajo 24 ur na dan 7 dni na teden. V Veržeju se je v petek zbralo 91 slikopleskarjev, od tega tretjina tujih. Ta odmevna vseslovenska humanitarna akcija, ki je prerasla v enega največjih projektov v državi, je namreč v zadnjih štirih letih z udeležbo stanovskih kolegov iz drugih evropskih držav dobila tudi močan mednarodni pridih.

Marija Ferenc, ravnateljica OŠ Veržej, se je odločitve sekcije slikopleskarjev pri OZS, ki je na podlagi večletnih priporočil OOZ Ljutomer izbrala prav njihovo ustanovo za izvedbo letošnje akcije, zelo razveselila: «Prostori v naši Enoti Dom, kjer bivajo otroci in mladostniki, so izjemno dotrajani. Vedeli smo, da ne premoremo dovolj enako velikih prostorov za veliko državno tekmovanje slikopleskarjev, kot jih imajo druge, večje javne ustanove, vendar pa smo izjemno veseli, da nam je tokrat OZS vseeno prisluhnila in prepoznala potrebe naših otrok, ki k nam v Veržej na podlagi odločb Centrov za socialno delo ali sodišč prihajajo iz vse Slovenije. V Enoto Dom lahko sprejmemo do 60 otrok v starosti od 6 do 15 let, ki se zaradi neurejenih družinskih razmer že zelo zgodaj soočajo s čustvenimi in vedenjskimi težavami, vsi pa z drugimi otroci iz šolskega okolja tudi obiskujejo tukajšnjo osnovno šolo. Trenutno tu v Enoti Dom biva 31 otrok, razporejeni pa so v 6 šolskih oddelkov.«

»57-im slovenskim slikopleskarjem, med katerimi je tudi 13 dijakov, ki obiskujejo  dve srednji storitveni šoli v Mariboru in Kranju, se je pridružilo še 34 tujih mojstrov in vajencev iz štirih evropskih držav,« je povedal Dušan Presetnik, predsednik organizacijskega odbora akcije in član sekcije slikopleskarjev pri OZS. Najštevilčnejša je bila ekipa z Madžarske, ki je v Slovenijo poslala 13 udeležencev, poleg Slovencev pa so v akciji sodelovali še Avstrijci, Slovaki in Hrvati.

Dela so v sobah in na hodnikih in v drugih prostorih intenzivno potekala do 17. ure. Slikopleskarji so morali zjutraj najprej zaščititi tla, podboje in okenske okvirje, zatem pa obdelati razpoke, zbrusiti površine, premazati podloge sten ter obdelati lesene obloge. Sledila je priprava barve ustrezne viskoznosti v zahtevanem odtenku, ki so ga za vsak prostor posebej v svoji barvni študiji določili JUB-ovi arhitekti. Slikopleskarji so čez dan obdelali tudi vratne podboje, kar vključuje postopke struganja, kitanja, brušenja in lakiranja, ustrezno pa bodo premazali tudi 16 novih vratnih kril, po končanju del pa še dokončno očistili prostore. V osrednji avli, ki združuje vseh 6 bivalnih enot, so izbrani slikopleskarji izvajali tudi dekorativne tehnike, s slikopleskarskimi veščinami pa so se seznanili tudi tukajšnji učenci.

Akcijo že 19. leto podpira JUB, ki je tokrat zagotovili 800 litrov barv in premazov. Kot je ob tem pojasnil Željko Kovačević, direktor družbe JUB, »v skoraj dveh desetletjih, odkar sodelujemo s slikopleskarji v tej akciji, smo skupaj prenovili prostore vrste šol, vrtcev, bolnišnic in porodnišnic, z našimi okolju prijaznimi barvami in premazi pa so njihove spretne roke prepleskale že za okoli 90.000 kvadratnih metrov zidnih in drugih površin. Ponosni smo, da bomo tokrat lahko razveselili prav otroke, katerim morajo vlogo družine in staršev nadomeščati tukajšnji vzgojitelji in učiteljii.«

Poleg družbe JUB so akcijo slikopleskarjev tudi letos podprla podjetja Žima, tesa tape in Saint Gobain - Rigips, ki so zanjo prispevala vse potrebne materiale. Tri slovenska mizarska podjetja iz sekcije lesnih strok pri OZS - Mizarstvo Meh iz Velenja, Mizarstvo Alojz Tuhtar iz Sevnice in mizarsko podjetje Kampo iz Ljubljane, so za Enoto Dom zagotovila 16 novih vratnih kril. Vsa sodelujoča podjetja za uspešno izvedbo akcije tako prispevajo polovico vseh potrebnih sredstev.

Predsednik sekcije slikopleskarjev pri OZS Ernest Bransberger pojasnjuje: »Ob tisoč delovnih urah za vse izvedeno slikopleskarsko delo in za ves porabljen material, ki so ga podarila podjetja, vključno s stroški prevozov tujih udeležencev, ki jih je opravila ljubljanska agencija Abctour, ter stroški njihove namestitve, v sekciji slikopleskarjev v OZS ocenjujemo, da je vrednost letošnje akcije dosegla 46.000 evrov.«

Branko Meh, predsednik Upravnega odbora OZS, ki se akcije udeležuje že vrsto let in večkrat tudi osebno  sodeluje v humanitarnem delu, je na srečanju z novinarji še poudaril: »Pri letošnji humanitarni akciji sekcije slikopleskarjev pri OZS ne gre samo za druženje med domačimi in tujimi stanovskimi kolegi. Ne gre samo za druženje mojstrov s podmladkom, da bi tudi tu dijaki pridobili čim več izkušenj, v praksi hitreje osvajali slikopleskarske tehnike ali spoznavali nove materiale naših partnerskih podjetij z gradbenimi materiali. Gre za nekaj več – za solidarnost, plemenitost in iskreni stisk rok, ki jo tudi letos naši slikopleskarji podajajo najbolj ranljivim, torej otrokom in mladostnikom, ki potrebujejo topel dom. Da bi jim na poti k osamosvajanju pomagali tudi v naši Obrtno-podjetniški zbornici, bomo tistim otrokom iz Enote Dom v okviru OŠ Veržej, ki jih bo zanimal poklic slikopleskarja, po končani osnovni šoli v OZS omogočili pridobitev naše štipendije. Sekcija bo tako zainteresiranim bodočim dijakom zagotovila mesto v srednji šoli v Kranju ali v Mariboru, dobili pa bodo tudi svojega mentorja slikopleskarja ter učno mesto pri njem. Pridnih rok nikoli ni dovolj, srčnost in humanitarnost, ki sta postali že sinonim za naše obrtnike, pa bomo zagotovo z veliko mero topline gojili tudi vnaprej.«

Fotografije: Anže Petkovšek

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.