https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nekoč so se "luknjali" homoseksualci, danes piercing ni več tabu

26.04.2011 ob 16:49  

Nekoč so bili piercingi značilnost homoseksualcev, danes pa temu zagotovo več ni tako, saj je generacija, ki ima trenutno mladostnike, že dokaj dobro seznanjena s piercingi, ki skorajda niso več tabu, kot nekoč. 

Marsikdo ima željo po piercingu, vendar jih veliko ne upa prestopiti prag studia zaradi strahu pred bolečino ali infekcijami, ki sicer niso tako pogoste, vendar je zagotovo, da fotografije, ki jih najdemo na internetu, pričajo o zelo "grdih" infekcijah.

Glede tega smo povprašali tudi znano slovensko pirserko Jolando Roškar – Joli, ki nam je zaupala, da ima v svojem studiu v Mariboru letno le nekaj primerov vnetij piercingov in keloidnih tvorb, ki se kažejo kot majhne bulice ob piercingu. Take stvari se pojavijo ob neupoštevanju navodil, kot npr. pri piercingu v popku, ki je na delu telesa, ki se ves čas premika – odsvetovana telovadba, vendar se jih mnogo ne drži tega in zato pride do poškodb.

 

Foto: Joli piercing studio

"Nekih drastičnih primerov sicer še nisem imela. Bi pa omenila enega, ko je punca imela s pištolo narejene klasične luknje v uho in se ji je zarastel zadnji del uhančka, se pravi "metuljček" v uho. To je kar pogost pojav pri luknjanju s pištolo, ker uhane preveč stisnejo. Tak zaraščen uhan se potem mora oziroma lahko odstrani samo s kirurškim posegom," pripoveduje Joli.

Popek je "out", nos je še vedno "in"

Zadnje čase je že kar pogosto opaziti tako imenovane "plug piercinge" v ušesih. Sicer pa še vedno tujina prevladuje v popularnosti le teh, saj so v zadnjih dveh letih še vedno najbolj "in" ustnice. Hkrati pa se je v zadnjih letih zmanjšalo povpraševanje po piercingu v popku, medtem ko za piercing v nosu še vedno ostaja povpraševanje oziroma se povečuje.

 

 Foto: Joli piercing studio

Piercing, narejen z iglami za biopsijo 

 Sicer pa trenutno ni novih posebnih trendov. Joli jih pričakuje morda naslednje leto. Trenutno  so v Sloveniji dokaj novi tudi dermali, skindiverji in surface-i. Surface se dela enako kot klasični piercing, skindiverji in dermali pa se delajo z iglami za biopsijo. Zagotovo so tako skindiverji manj boleči kot navadni piercingi, medtem ko so dermali bolj. Pri teh treh pa je zelo pomembna izbira mesta, saj jih marsikje telo rado izloči.

  

Foto: Joli piercing studio

Zakon o minimalno sanitarnih zdravstevnih pogojih se krši

Zagotovo je dobro omeniti, da preden si greste delat piercing, dobro premislite, kam boste šli in ali ima oseba vso potrebno specializacijo za delanje piercingov. Zagotovo ni pravilno usposobljena oseba, ki vam bo s pištolico naredila piercing v nos. Glede tega je bil sicer leta 2009 sprejet Zakon o minimalno sanitarno zdravstvenih pogojih, kjer je v enem členu prepoved uporabe pištolic oziroma je dovoljena uporaba le teh le za prebadanje ušesnih mečic, vendar jih ogromno v Sloveniji tega ne upošteva.

Prav tako je z iglo mnogo lažji postopek in za nekatere celo manj boleč in bolj natančen. Omeniti velja tudi, da se pištolico ne da razkužiti, medtem ko se za piercanje uporabljajo vedno nove igle, ki so sterilne in po uporabi odvržene. Takšen način luknjanja imajo tudi v studiu Venus v Murski Soboti.

 

 Foto: www.tumblr.com

Od 14-letnikov do 68-letnikov

Joli smo povprašali tudi o mejah za delanje piercingov, sama pravi, da se dandanes luknjajo tako mladi in stari, vse od 14 let pa do 68 let. "Neke občutne razlike, kdo si dela več piercingov, ali mladostniki ali odrasli, ni," pravi Joli. V soboškem studiu Venus, kjer nam najbližje delajo piercinge, je starostna meja 13 let, do 16 leta pa morajo obiskovalci imeti dovoljenje ali spremstvo staršev. Venus sicer piercinge dela v popek, nos, uho, obrv, brado in ustnico.

S strani zakonskih predpisov ni starostne omejitve, vendar ima Joli v svojem studiu mejo, da do 15 leta je obvezno imeti s sabo starše oziroma njihovo dovoljenje, od 16 leta naprej pa si lahko dajo delat piercing brez njih. Sicer pa ima postavljeno tudi mejo: "Piercinge delam najstnikom od 14 leta dalje, saj rast in razvijanje doprineseta svoje probleme in se mi zdi takšna spodnja meja korektna." 

  

 Foto: Joli piercing studio

    Komentarji

    1. ajvar
      27.04.2011 ob 11:25 ajvar

      Zanimivi prispevek ;)

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Iophiniac
      27.04.2011 ob 12:23 Iophiniac

      se strinjan z ajvaron, je pa lipao ka je avtorica za sodelovanje prosila nekoga bole profesionalnoga kak pa tej kozmetičarke v venusi, tak ka super ka je z to joli lejko v kontakt staopila

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.