https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Ana Praprotnik - kapetanka, ki je puconske odbojkarice popeljala v 1. ligo

26.4.2011  

Ana Praprotnik je kapetanka Ženskega odbojkarskega kluba Kema Puconci, katerim se je v roku treh sezon uspelo prebiti iz tretje v prvo ligo. Sama še ne razmišlja o igranju v drugem klubu ali v tujini, njena velika želja pa je nekoč imeti svoj potapljaški center.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Z odbojko se je Praprotnikova začela ukvarjati v petem razredu osnovne šole, ko je zaradi odhoda trenerke prenehala trenirati športno ritmično gimnastiko. "Ker sicer prihajam iz košarkarske družine, gredo zasluge za to, da sem se odločila za odbojko, predvsem japonski risanki o odbojki po imenu Mila, ki sem jo takrat redno gledala. Dodatno pa me je vzpodbudil tudi moj prvi trener na osnovni šoli, gospod Kepe, ki je menil, da sem talent in me je tudi usmeril trenirat v Puconce, ki je bil takrat edini klub v okolici," pravi o svojih začetkih Praprotnikova.

V prvi ligi je že igrala

Njena odbojkarska pot se je torej pričela pri dvanajstih letih pri pionirkah ŽOK Kema Puconci, kjer so povprečno tekmovale v 3. slovenski ligi. Tam so ji tudi določili igralno pozicijo podajalka, ki se vse do danes ni spremenila. Leta 1999 je bila vpoklicana v pionirsko reprezentanco, za katero je tudi odigrala dva turnirja, konec prvega letnika gimnazije pa je prestopila k ŽOK Ljutomer, ki je takrat bil v prvi ligi.

Po dveh letih brez odbojke se je znova vrnila v matični klub

Praprotnikova se je po prvem letniku študija odločila, da se bo bolj posvetila študiju in je zato odbojko za dve leti postavila na stran. V tem času je ljutomerski klub razpadel, Ano pa je vsako leto klical tedanji puconski trener Varga, da naj se vrne v Puconce. "Ker sem odbojko vedno bolj in bolj pogrešala, sem tako leta 2006 popustila njegovim prošnjam in se ponovno vrnila v Puconce, kjer še vedno igram, le da smo se v 5 letih igranja prebile iz tretje v prvo ligo. Seveda je bila ta pot vse prej kot lahka. Odvijale so se prave borbe, vsaka tekma in vsaka sezona pa je bila poglavje zase. Menim pa, da se je prelom zgodil leta 2008.

Leto poprej smo po dveh tekmah proti KBM Braniku izgubile možnost napredovanja v drugo ligo in smo tako sezono 2009/2010 igrale v močno oslabljeni tretji ligi, kjer smo tekme zmagovale kot za šalo. Takrat se nam je nekaj premaknilo v glavah, pridobile smo na samozavesti in izboljšale igro," pravi Praprotnikova in slikovito ponazori, da so se dekleta iz petnajstletnih punčk, kakršne je spoznala ob prihodu pred petimi leti, spremenila v zrele, odločne in odlične odbojkarice, ki si želijo zmagovati.

Tamara Borko je bila pika na i

Letos si puconske odbojkarice boljšega scenarija niso mogle želeti, saj so zmagale prav vseh 21 tekem, kar seveda nihče ni pričakoval. In v čem je njihova skrivnost? "Ne vem, v čem točno je skrivnost, menim pa, da ni naključje, saj smo že od začetka mojega igranja v Puconcih vsi stremeli k cilju, uvrstiti se v prvo ligo in smo tudi vse napore in prizadevanja usmerili v to. Zelo dobro smo trenirali čez celo sezono, poleg tega pa menim, da smo letos tudi dozoreli kot ekipa. Seveda pa poleg vsega gredo zasluge tudi naši novi pridobitvi, Tamari Borko, ki je bila pika na i, tako igralsko, kot tudi karakterno," meni Ana.   

Že samo igranje v prvi ligi je velik uspeh

Čeprav je bila letošnja sezona več kot uspešna, pa se je kar na nekaj tekmah poznalo dejstvo, da so odbojkarice imele zaradi študentskih obveznosti čez teden le redko skupne treninge. "Zagotovo je uigranost ekipe zelo pomembna, sploh med podajalko in napadalkami. Kot že omenjeno, pa bomo mi ravno tukaj imeli minus, saj kot podajalka ne bom mogla trenirati s študentkami-napadalkami v Ljubljani. Tako kot za prvo sezono v drugi ligi tudi sedaj ostajam optimistična, in menim, da se lahko s prizadevnostjo na treningih in motivirano igro uvrstimo na sredino lestvice.

Seveda pa je že samo igranje v prvi ligi velik uspeh, saj se je ženska odbojka v Pomurju po petnajstih letih spet vrnila v prvo ligo. Na tem mestu pa bi pozvala tudi vse ljubitelje odbojke, da se prihodnjo sezono udeležijo naših tekem, saj bo štel vsak glas. Obljubljam, da boste gledali kvalitetno odbojko," pravi Ana.

Dvorana Ekonomske šole jim ustreza

V prihodnji sezoni bo novost tudi to, da bodo domače tekme zaradi neustreznosti dvorane v Puconcih igrale na Ekonomski šoli v Murski Soboti. Bo to prednost ali slabost? "Res je, da smo se z leti vse močno navadile na našo majhno, a simpatično telovadnico v Puconcih. Hkrati je bila telovadnica tudi minus za večino naših nasprotnic, ki so bile vajene večjih telovadnic, pa tudi glasno navijanje navijačev tik ob igrišču je bilo za marsikatero moštvo moteče.

Telovadnica na Ekonomski šoli v Murski Soboti je veliko večja, vendar pa smo v njej že odigrale nekaj tekem in ugotovile, da nam ustreza. Če bomo tam trenirale, tudi tekme v njej ne bi smele biti večji problem. Telovadnica je telovadnica, odbojka pa se igra na 162 kvadratnih metrih," pravi Praprotnikova.

Trenutno še ne razmišlja o odhodu iz Puconcev

Ana še ne ve, kako se bo razvijala njena igralska kariera, zaenkrat pa še ne razmišlja o odhodu iz Puconcev. "Odbojka je moj šport, je slogan, ki najbolje opiše moj pristop do tega športa. Vse je odprto. V Puconcih se odlično razumem tako z igralkami, kot tudi z vodstvom kluba in z veseljem hodim tako na treninge, kot tudi na tekme. Tudi rezultati so tu in tako trenutno niti ne razmišljam o igranju pri kakšnem drugem klubu ali tujini. Kot sem že prej omenila, pa je vsaka sezona knjiga zase, jaz pa bom vsako sezono dala vse od sebe. Pustimo se presenetiti ..." pravi Prapotnikova, ki se tako kot večina odbojkaric poleti iz dvoran preseli na mivko, kjer pa, kot pravi, igra bolj kot za vse drugo za zabavo, sprostitev in druženje, pa tudi da ohranja moč in kondicijo.

Udeležuje se le amaterskih turnirjev, lani pa so s finančno podporo krajevne skupnosti mladi v Krogu zgradili igrišče za odbojko na mivko, kjer s fantom Gorazdom Flisarjem, sicer igralcem Panvite Galex in ostalo Korong beach ekipo, organizirajo dva turnirja letno.

Tudi letos se bo opravila v potapljaški raj Egipt

Praprotnikova poleg odbojke in študija občasno pomaga tudi v domači tiskarni, zato ji ne preostane kaj dosti prostega časa … "Ga pa zato toliko bolj izkoristim ... Pozimi se odpravim na smučanje oz. bordanje, preberem kakšno knjigo, pogledam ameriško nadaljevanko ali skuham dobro večerjo za mene in mojega dragega, saj sva oba velika gurmana. Rada pa se tudi družim s prijatelji ob kakšni družabni igri, letos je to bil predvsem Activity. Poleti veliko plavam, igram beach volley in se sprehajam ob Muri, predvsem pa se zadnje čase trudim čim več potapljati, saj je moja velika želja nekega dne odpreti svoj potapljaški center. Lani sem tako za dopust izbrala potapljaški raj Egipt, kamor se tudi letos vračam," o prostočasnih dejavnostih dodaja Ana.   

Aninih TOP 5:

Svetovni voditelj: Josip Broz - Tito
Glasbena skupina: Težko se opredelim, všeč mi je marsikatera zvrst glasbe, vse od jazza do metala.
Knjiga: Zločin in kazen
Kraj v Pomurju: Krog
Želja v življenju: Biti srečna in zdrava, vse ostalo pride samo od sebe.

 

 

 

PRIPOROČAMO:

 

VSI PROFILI NA POMUREC.COM

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Sobocan
      27.04.2011 ob 15:42 Sobocan

      zasluzeno v 1.ligi ;), pridemo gledat..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. girl81
      27.04.2011 ob 23:12 girl81

      Punce upam, da ne boste preveč važne in da boste ostale na realnih tleh. Prva liga ni mačji kašelj, ampak vseeno ostanite "trezne". Držim pesti.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.