https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Lokalne volitve odslej vedno tretjo nedeljo v novembru

05.12.2017 ob 9:00  

Državni zbor je odločil, da se bodo lokalne volitve vedno izvajale tretjo nedeljo v novembru. Prihodnje leto se bomo na volišča tako podali 18. novembra.


Novela zakona o lokalnih volitvah, ki jo je te dni potrdil državni zbor, prinaša stalen termin rednih lokalnih volitev. Lokalne volitve, ki smo jih v zgodovini Slovenije izvedli šestkrat, so bile vsakič izvedene ob drugačnem terminu. Od začetka decembra so se premikale vse do začetka oktobra. Državni zbor pa je zdaj uvedel stalnico, po kateri bomo predstavnike na lokalnem nivoju vsakič izbirali tretjo nedeljo v novembru. S stalnim terminom želijo zagotoviti večjo predvidljivost in tudi pravno varnost.

Si pa nekateri želijo še več. Tako poslanec Franc Jurša pojasnjuje, da bi si želeli stalen termin tudi za državnozborske volitve, kot tudi za referendume: »Vse naj bo na en dan,« pojasnjuje pomurski poslanec.

Prvoten predlog vlade je sicer bil, da bi se lokalne volitve vsakič izvedle drugo nedeljo v novembru. Ker bi to bila Martinova nedelja, so bili nekateri mnenja, da zaradi praznovanj ob tem dnevu, stalen termin lokalnih volitev odložijo za en teden. Pri tem se je odprlo vprašanje drugega kroga, ki se izvede 14 dni po prvem krogu volitev, in ki je pogost v večinskem sistemu, po katerem se volijo župani. Pri tem je zaskrbljenost izrazil Jani Möderndorfer, ki meni, da se bo drugi krog volitev odvijal okoli Miklavža, kar bi znova lahko predstavljalo problem. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.12.2017 ob 12:10 Nikolaj gost

      Ojoj, od kdaj pa Jani Möderndorfer praznuje Miklavža? Poslanci že vedo, da je okrog Martinovega pač tako, da bi marsikdo ostal doma z mačkom, kot šel na volitve. Še posebej njihovi zvesti volilci. Za Miklavža ni problema, ker se do takrat že streznijo. Še bolje bi bilo, če bi v zakon dodali, da so županske funkcije neprofesionalne in da župana izberejo občinski svetniki na prvi seji. Tudi veliko pooblastil jim je potrebno vzeti in stvari prenesti na občinske svetnike, ki so predstavniki ljudstva. Tako bi župan predstavljal protokolarno funkcijo predstavnika občine. Nebi se več tepli za županski stolček, kot sedaj, ko so nekateri župani diktatorji na lokalnem nivoju. Razen, če je dovolj svetnikov, ki imajo večino in jajca, da ga ustavijo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.