https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Murskosoboška škofija predstavila načrte za prihodnje leto

Murska Sobota, 08.12.2017 ob 12:30  

V torek, 5. decembra, je v Murski Soboti potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili delo v murskosoboški škofiji in povedali načrte za prihodnost.

Škof dr. Peter Štumpf je uvodoma pozdravil navzoče. Generalni vikar in glavni urednik Lojze Kozar je v nadaljevanju predstavil tiskovno dejavnost Škofije Murska Sobota: Stopinje 2018, novo številko glasila Poti k Bogu ter 8. knjigo Zbranih del Lojzeta Kozarja Kamen in srce.

Voditelj Pastoralne službe dr. Franc Zorec je spregovoril o pastoralni dejavnosti na škofijski ravni, ki zajema prizadevanje za svetost, skrb za pokrstno pastoralo, skrb za duhovne poklice, dobrodelnost in drugo.

Škof dr. Peter Štumpf je predstavil prizadevanje murskosoboške škofije v pripravi na obhajanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, za pripravo katere je škof že imenoval odbor.

Načrtovani dogodki:
Slovesno obhajanje svete maše, ki bo v Beltincih 17. avgusta 2019. Pri tej sveti maši bodo somaševali slovenski škofje in mnogi duhovniki ter škofje iz sosednjih držav: Hrvaške, Madžarske in Avstrije.

Meseca oktobra 2019 bodo izvedli tudi znanstveni simpozij, s katerim hočejo še enkrat zelo objektivno in pošteno izpostaviti vlogo posameznikov in skupin pri združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in kaj to tudi pomeni še danes za versko in narodno zavest Pomurcev.

Poleg teh dveh osrednjih dogodkov bodo med drugim pripravili razstavo, ki bo spregovorila o dogajanjih priključitve; molitvene ure za domovino; uredili prostorov ob župnijskih cerkvah, kjer bodo plapolale slovenska, papeška in evropska zastava.

Mestno občino Murska Sobota bodo zaprosili za finančno  donacijo in ureditev trga pred stolno cerkvijo sv. Nikolaja ter na tem trgu za finančno donacijo ter postavitev spomenikov sv. Cirila in Metoda in doprsnih kipov: dr. Francija Ivanocyja, Jožefa Klekla st., dr. Matije Slaviča, dr. Franca Kovačiča in Ivana Jeriča. Načrtujejo namreč, da bi ta trg preimenovali v trg sv. Nikolaja. Vse te pridobitve pa bi blagoslovili na praznik sv. Nikolaja, 6. decembra 2019.

Foto: skofija-sobota.si

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.12.2017 ob 20:38 gost

      Pa Štrumpf bo shujšal na 180 kil.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.12.2017 ob 21:31 Ghhaha gost

      Mogoče bo spet slavna kiparka dobila priložnost za novo serijo kiča, še preden se znebimo muze.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.12.2017 ob 15:15 gost

      Kdo pa sestavlja pripravljalni odbor?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.12.2017 ob 16:48 prekmurec gost

        Kje pa bo spomenik padlim (zaslužnim/ne zaslužnim) , ki so dali življenje za vero dom cesarja kot npr. 1870 - 1917 ; od takrat je minilo tudi 100 let. Ali pa hočemo spet pristaviti piskrček v ustreznem trenutku?

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.