https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Beltincih potekalo prvo ocenjevanje aromatizirane fermentirane pijače

Beltinci, 11.12.2017 ob 15:30  

V dnevnem baru „Geza se zeza" v Beltincih so včeraj prvič po priznanju samorodnic kot aromatizirane fermentirane pijače, pripravili ocenjevanje tovrstnih pijač, ki so dolga leta pri nas bile prepovedane.

Veliko ljubiteljskih „pridelovalcev" samorodnic, predvsem s severovzhoda države, je svoje pijače prineslo v Beltince. Izmed 200 vzorcev so najprej naredili posebno selekcijo in za uradno ocenjevanje določili 71 najboljših, ki so prišli v ožji izbor.

Kot nam je povedal organizator dogodka Geza Farkaš so se dogovorili za enotno ocenjevanje vseh vrst teh domačih pijač, od šmarnice, do jurke, klintona, gemaja..., nagrade pa so podelili samo tistim, ki so dosegle število točk za zlato medaljo. Strokovna komisija, v kateri sta bila mlada strokovnjaka Katarina Puhan iz Bogojine in Dorian Gjerkeš iz Fikšincev, je podelila kar 10 zlatih medalj.

Tako so prve zlate medalje na ocenjevanju domačih pijač iz samorodnic prejeli:

Branko Merklin (Černelavci), Jože Kovač (Murska Sobota), Bela Küzmič (Veščica), Alojz Černela, Tine Berden (oba Filovci), Jože Trep (Spodnji Duplek), Vili Krepek (Dvorjane), Miha Žitnik (Starošince – Kidričevo), Mirko Poredoš (Ižakovci) in Jože Kavaš (Beltinci).

Na dogodku je bila prisotna tudi Prekmurska vinska kraljica Špela Casar.

Več fotografij v spodnji galeriji…

 

 

 

 

 

    Fotogalerija