https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Mateja Horvat – ravnateljica, ki meni, da so v šoli zelo pomembni tudi dosežki, ki niso merljivi

Beltinci, 31.12.2017 ob 9:00  

V okviru Pomurskih novic, ki jih pripravljamo na portalu Pomurec.com se vam predstavljamo tudi pomurske ravnatelje. Tokrat je bila naša sogovornica ravnateljica osnovne šole Beltinci, Mateja Horvat.


Horvatova, po izobrazbi profesorica razrednega pouka, si je tekom svoje profesionalne kariere pridobila tudi naziv svetnica. V svoji 25-letni karieri je 19 lat predajala znanje mladim generacijam šolarjev, saj je poučevala na I. triadi, od tega kar 17 let na beltinski šoli.

Mesto ravnateljice je nastopila v začetku leta 2011, sedaj je na tem položaju že drugi mandat, kjer je zadolžena za vodenje šole, ki jo obiskuje 624 učencev. Kot nam je pojasnila, imajo v sicer trioddelčni šoli skupno 27 oddelkov. Zadolžena je za vodenje 84-številčnega kolektiva, med katerimi je 59 strokovnih sodelavcev.

Šola se trenutno ponaša z več nazivi, kot so »Eko šola«, »Zdrava šola« in »Pasch – Schulen: Partner der Zukunft«. Nas je seveda zanimalo, kateri so večji projekti, ki jih izvajajo v letošnjem letu. Horvatova nam je pojasnila, da so to projekti, ki jih izvajajo v okviru programov Erasmus+, Fit4kid, popestrimo šolo in Zdrav življenjski slog.

Kar nekaj odmevnejših projektov, ki se jih lotevajo v letošnjem letu

Zdrav življenski slog je projekt, s katerim ciljajo na naslednje rezultate: z dodatno športno vadbo želijo obrniti trend padanja gibalnih sposobnosti pri slovenskih otrocih, s športno dejavnostjo nevrtalizirati številne negativne posledice današnjega, pretežno sedečega načina življenja in otrokom ponuditi paleto športnih zvrsti, s ciljem, da bodo kakšno od športnih zvrsti vzljubili in jo izvajali tudi kasneje v življenju v smislu kvalitetnega preživljanja prostega časa.

Projekt Popestrimo šolo 2016–2021 (POŠ) je usmerjen v razvoj temeljnih učnih sposobnosti, k pridobivanju bralne in funkcionalne pismenosti ter spodbujanju neformalnih oblik učenja. S projektom si prizadevajo za krepitev jezikovnih in socialnih kompetenc učencev, njihovega kritičnega in logičnega razmišljanja, ustvarjalnosti, medsebojnih odnosov in prostovoljstva ter uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije. V okviru projekta se individualne in skupinske dejavnosti izvajajo z namenom popestritve vsakdanjega ritma učenja in dela na OŠ Beltinci.

Erasmus+, ki ga izvajajo na beltinski šoli, je njihova šola povezana s šolami iz Romunije, Italije, Grčije in Turčije. V projektu bodo s pomočjo IKT tehnologije pomagali učencem pri ustvarjanju digitalnih pripomočkov in učenju na področjih matematike, tujih jezikov, slovenščine, spoznali pa bodo tudi tuje kulture in vere.

Zelo aktualen je tudi progam Fit4kid. Učitelji OŠ Beltinci se tudi letos dodatno izobražujejo o prvinah Fit pedagogike, ki zahteva telesno aktivnost učenca pri učnih urah. S pomočjo takih pristopov bodo učencem pomagali do boljših učnih rezultatov. Na šoli bo potekalo več delavnic namenjenih učiteljem. Nekateri učitelji se bodo dodatno izobraževali kot multiplikatorji na delavnicah izven zavoda. Razen tega bodo v letošnjem letu uporabljali Fit pedagogiko tudi aktivno pri pouku.

O izzivih in dosežkih šole

Zanimalo nas je tudi, kateri so največji izzivi, s katerimi se trenutno spopada beltinska šola.

»Trenutni izziv je slediti informacijski tehnologiji in jo na pravilen in uporaben način uporabiti, ter se približati učencem, kar pomeni prilagajati učni proces sodobnim trendom,« pojasni ravnateljica.

Horvatovo smo povprašali tudi o dosežkih šole, na katere je kot ravnateljica najbolj ponosna. Pojasnila je: »Dosežkov, na katere sem in smo ponosni, je veliko, saj se učitelji z učenci uspešno prijavljajo na  številne projekte, tekmovanja, natečaje in dosegajo odlične uspehe, zato ne bi izpostavljala posebej nobenega dosežka. So pa tudi »dosežki«, ki niso številčno merljivi – rada bi pohvalila lepo vedenje naših učencev na različnih dogodkih, prireditvah,…. Ko jih peljemo npr. v gledališče, šolo v naravi in podobno je lepo vedenje naših učencev opaženo in pohvaljeno.«

Nismo mogli niti mimo vprašanja o prihodnjih načrtih šole. Ravnateljica je pojasnila, da se šola v naslednjem šolskem letu pripravlja na obletnico šole, v okviru katere bodo potekale številne dejavnosti in aktivnosti, med katerimi bo tudi mednarodna konferenca.

Ravnateljem postavljamo tudi vprašanja o vodenju šole, kolektiva ter učeteljevanju v sodobnem svetu:

Kaj bi po vašem izpostavili, da je pomembno za klimo v šoli?  Za kakšno se trudite vi, k čemu strmite, v kar verjamete - oziroma kaj je po vašem tisto,  kar ustvarja delovno vnemo vaših zaposlenih?

Medsebojno spoštovanje učitelj-učenec oz. učitelj-učitelj, nagrajevanje doseženega, doslednost in občutek pripadnosti v šoli in pri delu.

Katere pa so po vašem mnenju dandanes vrline, ki jih mora imeti učitelj v razredu, da »obvlada« učence in jim ob tem preda čim več znanja?

Strokovnost in srčnost.

Kaj je za vas večji uspeh? Visok učni uspeh ali složna skupnost v razredu?

S složnostjo do čim višjega uspeha v skladu s sposobnostmi učencev.

Ali pri usmerjanju učencev v srednje šole na vaši šoli promovirate tudi poklicne šole, kjer je prostih vpisnih mest večinoma na pretek, ali so večinoma na tapeti gimnazijski programi?

Pri usmerjanju se upoštevajo predvsem poklicni interesi učenca, njegove sposobnosti in pridobljena znanja. Vsekakor promocija t.i. deficitarnih poklicev oz. top poklicev prihodnosti.

Kaj pa »biti učenec«? Je po vašem mnenju danes to težje kot je bilo nekoč?

Ne. Po mojem mnenju razvoj šolskega sistema in vsebina potekata skladno s potrebami in spremembami učencev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.