https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Policija opozarja: Previdno s pirotehniko, poškodbe so lahko hude in dolgotrajne

Murska Sobota, 19.12.2017 ob 8:00  

V prostorih Policijske uprave Murska Sobota je včeraj potekala tiskovna konferenca, na kateri so Milan Nemeš, dr. med. specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, Leja Žido, predstavnica Društva za zaščito živali Pomurja, Boris Rakuša, samostojni policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota in Suzana Rauš, tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota, predstavili prizadevanja pomurskih policistov, ki želijo v času božično-novoletnih praznikov vplivati na zmanjšanje kršitev in telesnih poškodb zaradi neprevidne, nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov. 

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja. 

Posledice eksplozije so ob nepravilni rabi pirotehničnih sredstev lahko izjemno hude

Milan Nemeš, dr. med. specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Murska Sobota je opozoril na poškodbe, ki lahko nastanejo ob nepravilni uporabi pirotehničnih sredstev. Najpogostejše poškodbe, ki so hude in dolgotrajne, so predvsem poškodbe prstov in rok pa tudi oči in obraza. V zadnjih letih je poškodb manj, to sta ena ali dve poškodbi na leto, je povedal dr. Nemeš.

Edina zanesljiva preventiva, da do poškodb ne pride, je po njegovem mnenju neuporaba pirotehničnih sredstev. "Če pa že morate denar spuščati v zrak, uporabljate kvalitetna pirotehnična sredstva, otroci pa naj vedno uporabljajo sredstva pod nadzorom staršev", je zaključil dr. Nemeš.

Boris Rakuša, samostojni policijski inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota je pozvalo k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike. Policisti so v okviru akcije "Bodi zvezda, ne meči petard!" obiskali že vse pomurske osnovne šole, kjer so že razdelili plakate. Preventivna akcija je namenjena osveščanju o nevarnih posledicah nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov. Ciljna skupina osveščanja otrok o škodljivih in nevarnih posledicah uporabe pirotehnike so učenci 5. in 6. razredov osnovnih šol.

Kaj je dovoljeno in kaj ne?
 
Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1 ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F2 pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Izdelkov kategorije F3, F4, P2 in T2 ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam.

Pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14. oziroma do 16. leta starosti, vendar le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Baterije in kombinacije iz 3. kategorije do 1000 g neto mase eksplozivnih snovi in fontane iz kategorije do 750 g neto mase eksplozivnih snovi lahko kupujejo, posedujejo in uporabljajo tudi osebe starejše od 18 let.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana.

Lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka je prepovedana! Prav tako sta prepovedani uporaba izdelkov v drugih predmetih in preprodaja. Prepovedana pa je tudi posest takšnih pirotehničnih izdelkov.

Pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavna značilnost je pok, ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže.

Kupci in uporabniki naj ognjemetne izdelke, če se jim ne morejo odreči, kupujejo le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Pri nakupu naj bodo pozorni na oznako CE, dobro pa naj se seznanijo tudi z navodili za uporabo. Navodila za uporabo na izdelku morajo biti napisana v slovenskem jeziku, opozarjajo na policiji.

Pokanje petard povzroča velik stres pri živalih

Predstavnica društva Društva za zaščito živali Pomurja Leja Žido je povedala, da v prazničnem času dobijo veliko klicev o izgubljenih živalih. Predvsem petarde, ognjemeti druga pirotehnična sredstva predstavljajo živalim velik stres. Živali v tem času doživijo napad panike, veliko jih v paniki zbeži od doma, kar pa ne velja za samo hišne živali, ampak tudi za tiste prostoživeče živali. Priporočljivo je, da so živali v času pokanja v dobro izoliranem prostoru, kjer preprečimo pobeg. Ne smemo jih puščati same in jih poskušamo zamotiti z igro ali jim zavrimo glasbo.

"V času od 30. novembra 2016 do 10. januarja 2017 so policisti Policijske uprave Murska Sobota prejeli 25 (leto prej 18) prijav v zvezi z uporabo pirotehničnih sredstev. Ugotovljenih je bilo 6 (leto prej 1) kršitev Zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih. V zvezi s pirotehničnimi izdelki so bile opravljene tri hišne preiskave in obravnavani trije dogodki poškodovanja premoženja. Policisti so v navedenem obdobju zasegli 551 (leto prej 96) kosov petard", je povedala Suzana Rauš, tiskovna predstavnica Policijske uprave Murska Sobota.

Policisti zasegli pirotehnične izdelki na eni izmed pomurskih osnovnih šol

Letos so ob dveh dogodkih zasegli nekaj pirotehničnih izdelkov, in sicer so bili izdelki zaseženi 27. novembra pri hišni preiskavi, ki jo je opravila Policijska postaja Murska Sobota, 8. decembra so policisti zasegli pirotehnične izdelke na eni izmed pomurskih osnovnih šol, 13. decembra pa še v bližini ene izmed pomurskih srednjih šol.

 Prepovedana pirotehnična sredstva, ki so jih zasegli policisti 27. novembra 2017 pri hišni preiskavi.

V preventivnih aktivnostih, ki potekajo na državni ravni v okviru projekta Bodi zvezda, ne meči petard, ki je namenjen osveščanju o škodljivih in nevarnih posledicah uporabe pirotehničnih izdelkov, sodelujejo tudi murskosoboški policisti. Preventivno akcijo podpira tudi smučarski skakalec Peter Prevc, ki je vrhunski športnik, zaposlen v policiji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2017 ob 21:21 Andi gost

      Ka ta Leja se more seposedi coj rijvate?????

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.12.2017 ob 21:26 Resnica gost

      Drujstvo si ze pa promocijo dela.... jes jin ga definitivno nebon. Najslabse drujstvo dalec na okrog!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.12.2017 ob 21:31 gost

      Od teh štirih je itak brezveze razglabljate... Tau so maskote...

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.12.2017 ob 17:44 gost

      Boljse bi bilo napisati kaksen clanek o drustvu. Kdor nima denarja za hrano in nego psa bi mu bilo potrebno psa PREPOVEDATI IN ODPELJATI. Ciljam na rome katerim drustvo vse stlaci v r.... CE NIMAS ZASE, NIMAS ZA ZIVAL, NIMAS KAJ IMETI ZIVAL DOMA! Ce pa je ze tako... potem pa tudi meni lahko pripeljete vse za dzabe, saj nekateri MORAMO delati, da lahko nahranimo sebe in zival! NE PA DA IZ SOCIALNE VLECEJO DENAR POTEM PA JIM SE DRUSTVO POMAGA. Ne vem kdo je tu bolj nor???????

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.