https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: S pravljično uro v angleškem jeziku spodbujajo branje in znanje tujih jezikov

Lendava, 21.12.2017 ob 15:00  

Ta teden smo obiskali lendavsko knjižnico, kjer je potekala pravljična urica v angleškem jeziku. Tokrat so najmlajši ljubitelji pravljic v božično obarvani urici spoznali jelenčka Rudolfa.


V lendavski knjižnici, kjer sicer že vrsto let vsak mesec pripravijo pravljično uro v slovenskem in madžarskem jeziku, so tokrat že drugič prebirali pravljice tudi v angleškem jeziku. Za angleško različico aktivnosti so se odločili, ker so želeli popestriti program knjižnice, predvsem pa, ker se zavedajo pomena znanja tujih jezikov za otroke.

Ker se bliža božič in čas obdarovanj, je bila tudi pravljica praznikom primerno obarvana. Tokrat so prisluhnili pravljici o jelenčku Rudolfu. Kot nam je pojasnila Andreja Havoj, vodja pravljične ure, v angleškem jeziku običajno izberejo zgodbo, ki je otrokom blizu. Ker so obiskovalci večinoma majhni otroci, ki tujega jezika še niso tako vešči, je pomembno, da je zgodba otrokom nekoliko že poznana. Posamezne dele pravljice preberejo v angleškem jeziku, nato pa skupaj zgodbo povzamejo še v slovenščini in z vprašanji v pripoved vključijo tudi otroke.

Potem ko pravljico spoznajo, pripravijo tudi različne aktivnosti, povezane s tematiko zgodbe. Tokrat so otroci barvali pobarvanke junakov iz pravljice ter se igrali igro spomin s podobami, ki simbolizirajo božične praznike.

Z različnimi aktivnostmi spodbujajo branje pri vseh generacijah

So pa pravljične urice, ki v Lendavi potekajo v treh jezikih, le ena od aktivnosti, s katerimi želijo tako mlade kot tudi starejše pritegniti k branju.

V knjižnici se namreč že vrsto let trudijo, da z različnimi bralnimi akcijami pridobijo čim več bralcev, ki jim s strokovno pomočjo ponudijo kvalitetno gradivo za vse generacije.

Kot že navedeno, za najmlajše vsak mesec ponujajo tri pravljične ure (v slovenščini, madžarščini in angleščini), pri kateri se pogovarjajo o zgodbicah, jih aktualizirajo, nato pa v obliki risanja tudi vizualno prikažejo, nam pojasni Sebastijan Časar.

Za osnovnošolce in dijake vsako leto objavijo razpis Knjižni molj, pri katerem otroci berejo priporočene vsebine in o katerih nato podajo svoj vtis v obliki referata, plakata, Power Point predstavitve. Ker za trud vsak udeleženec prejme knjižno darilo, je odziv v akciji zelo velik, nam pojasnijo. V preteklem letu je tako v akciji sodelovalo okoli 200 osnovnošolcev in dijakov.

Odrasle člane vabijo k branju z bralno značko za starejše. V letošnjem letu so to dela domačih avtorjev, pri tem pa udeležencem tudi nudijo seznam kvalitetnih vsebin vseh zvrsti. Tudi v tej akciji so zelo uspešni, kar kažejo podatki v izposojevalnem sistemu, saj si priporočene knjige izposodi lepo število bralcev.

Poleg omenjenih akcij skrbijo tudi za tiste, ki ne morejo prihajati v knjižnico, zato vsak drugi mesec poskrbijo za menjavo knjižnega gradiva v domu starejših občanov v Lendavi, po potrebi pa jim tudi svetujejo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.