https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Priporočamo v branje: od zdravih možganov do pomena kisa v zdravilstvu

19.10.2017 ob 16:10  

V sodelovanju s slovenskimi knjižnicami vam v okviru Pomurskih novic, ki jih pripravljamo na portalu Pomurec.com, mesečno v branje priporočamo nekaj knjig. Preverite oktobrski izbor.

PERLMUTTER, DAVID

Zdravi možgani

Hipokrat, grški zdravnik in oče sodobne medicine, je v tretjem stoletju pred našim štetjem prvi povedal: »Vse bolezni se začnejo v črevesju«. V devetnajstem stoletju je nobelovec Ilja Mečnikov uvidel povezanost med človeško dolgoživostjo in zdravim ravnovesjem bakterij v telesu, s tem pa potrdil, da se »smrt začne v črevesju«.

Avtor pričujoče knjige je v svoji prejšnji knjigi Požgani možgani napisal, da sta ključna mehanizma, ki vodita k propadanju možganov, kronično vnetje in delovanje prostih radikalov. Tu se je osredotočil na povezavo med uživanjem ogljikovih hidratov in sladkorja z zdravjem možganov.

Zdravi možgani pa ponujajo nov pogled na te mehanizme in kako nanje vplivajo črevesne bakterije in splošno zdravje črevesja.

Hrana je najpomembnejši dejavnik povezan z našim zdravjem. Zato nam prikaže na kak način lahko ohranjamo naše zdravje:

z izborom živil, bogatih s probiotiki,

z uživanjem visokokakovostnih maščob,

s pitjem filtrirane vode,

s postom …

 

JEFFERIES, DINAH

Žena plantažnika čaja

 »Zgodba o krivdi, izdaji in neizgovorjenih skrivnostih, ki je živo in očarljivo postavljena v obdobje koloniziranega Cejlona«. Takšen je kratek opis vsebine knjige mednarodne uspešnice avtorice Dinah Jefferies.

Mlada angleška žena pripotuje na Cejlon s parnikom polna pričakovanj, želja in hrepenenja po drugačnem življenju. Vse je novo in drugačno: navade, ljudje, način življenja, tudi mož je zadržan, in kot se izkaže, poln skrivnosti.

Laurence je vdovec. O prvi ženi se ne želi pogovarjati, še manj pa o otroku, ki je prav tako umrl. Kmalu tudi Gwen pričakuje naraščaj.

Sreča in veselje, ki jo prevzemata v pričakovanju otroka se po porodu sesuje. Mlada mati v trenutku sprejme odločitve, ki jo čustveno zaznamujejo in osamijo. Prežema jo krivda, preganja jo strah, razjeda jo hrepenenje. Kljub trpljenju molči. Bi bilo drugače, če bi poznala moževe skrivnosti?

 

TUCKER, K. A.

Izgubiti v štirih sekundah

Avtorico Kathleen A. Tucker poznamo že iz njenih treh v slovenščino prevedenih romanov: Deset kratkih vdihov, kjer opisuje zgodbo dekleta, ki okreva po hudi prometni nesreči, ki jo povzroči pijan voznik, Ujet ob njej pa zgodbo povzročitelja te tragedije. Ena majhna laž je še ena privlačna ljubezenska zgodba izpod peresa kanadske pisateljice.

V novem romanu spremljamo zgodbo lastnika nočnega kluba Penny. Cain zaposluje dekleta, ki jih rešuje pred propadom, pred pastmi ulice. Pomaga jim finančno in tudi drugače. Drži se svojega pravila, da se ne zapleta s svojimi zaposlenimi. Dokler ne zaposli Charlie Rouke.

Tako kot lastnik kluba ima tudi Charlie svojo preteklost pred katero beži. Želi si samo čim hitreje zaslužiti čim več denarja in izginiti pred življenjem, ki ga živi. Svoje dvojno življenje skrbno skriva pred vsemi in se ne želi zapletati z lastnikom kluba ali se vanj celo zaljubiti. A resničnost jo dohiteva in le nekaj trenutkov je potrebnih, da izgubi vse.

 

 

OLIVER, LAUREN

Preden se poslovim

Za Samantho Kingston se dan, 12. februar, začne tako kot drugi dnevi. Od doma se odpravi s prijateljicami Lindsay, Ally, Elody. Na kupidov dan so vse štiri enako oblečene. Tako so želele. Peljale so se v avtomobilu in se pogovarjale o tem, koliko vrtnic bo katera prejela.

Zvečer so bile na zabavi pri enem od sošolcev. Druženje s prijatelji in fanti, pijača, napačne odločitve in pot domov z avtom v dežju. Vse mokre in premražene so se pričele pogovarjati o smrti. »Pravijo, da pred smrtjo vidiš svoje največje hite, najpomembnejše stvari, ki si jih naredil.« Nenadoma je avto zaneslo po mokri cesti in Sam umre v prometni nesreči.

Toda Samanthina duša ne zapusti tega sveta, namesto tega se Samantha vsako jutro znova zbudi. Svoj zadnji dan živi sedemkrat, preden spozna, da že z majhno spremembo na življenje drugih vpliva veliko bolj, kot si je lahko kdaj predstavljala.

Mednarodna mladinska uspešnica, po kateri je bil posnet film.

 

Jabolčni kis v ljudskem zdravilstvu in kulinariki s patrom Simonom Ašičem

Založba Društvo Mohorjeva družba in Celjska Mohorjeva družba v sodelovanju s Sitik d.o.o. je izdala knjigo Jabolčni kis.

Pater Ašič je pripravljal jabolčni kis in različne vrste kisa z dodatki iz jabolk slovenskega izvora. Kisu je dodajal česen, orehe, čemaž, bezeg in med.

V knjigi najdemo recepte za pripravo kisa z različnimi zelišči, način priprave kisa, opis zelišč, čas nabiranja in način sušenja posamezne zeli. Prav tako je opisan namen uporabe zelišč in lastnosti kisa v vsakdanjem življenju za preprečevanje različnih bolezni. Za strokovno težo tega dela knjige je poskrbela magistra farmacije Barbara Kozan

Samostanski kuhar je dodal nekaj receptov, med drugimi tudi recept za pripravo sladoleda. Zgodovinski pogled na uporabo kisa je prispeval etnolog Janez Bogataj.

Delo in življenje cistercijanov spoznavamo tudi ob številnih fotografijah.

V Stični, kjer je deloval pater Simon Ašič, podjetje Sitik pripravlja jabolčni kis, tinkture, mazila, čajne mešanice po njegovih receptih.

 

Katera od knjig, ki ste jih nedavno prebrali, pa je v vas pustila nepozaben pečat? Mnenje delite z našimi bralci in svoje predloge oddajte v komentarju pod člankom …

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.