https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Projekt Rimska čarda je še perspektiven, razmere pa oddaljujejo pričetek gradnje

Sebeborci, 29.04.2011 ob 9:52  

Ideja o zdravilišču Rimska čarda obstaja že preko dvajset let, kot osnova pa je vrtina, kjer je termalna voda, ki ima pozitivne učinke pri zdravljenju kožnih bolezni, zlasti luskavice. Zadnji investitor Abadon K & L iz Lesc je jeseni 2008 napovedoval začetek gradnje že naslednje leto, do danes pa se še ni zgodilo nič. Ob podpisu dokapitalizaciji podjetja Zdravilišče Rimska Čarda, ki jo se v imenu občine Moravske Toplice izvedel prejšnji župan Franc Cipot, je slednji dejal, da so končno dobili zaupanja vrednega invetitorja in da verjame v projekt.

Omenjeni investitor je Abadon K & L iz Lesc, ki ga je na podpisu zastopal Franc Žitnik, ki se ukvarja z nepremičninami. Slednji je napovedal, da bo pri projektu samo nosilec, da pa ima svoje sodelavce ter da bodo projekt izpeljali do konca. Za projekt, ki bi se raztezal na površini osemdeset tisoč kvadratnih metrih naj bi investitor že leta 2008 imel zaprto finančno konstrukcijo v višini 50 milijonov evrov, sama gradnja bi se morala pričeti leta 2009, lani pa bi morala biti že zaključena, realnost pa je taka, da se izvedba projekt ni niti še pričela.

Franc Žitnik in Franc Cipot


Za občino še vedno perspektiven projekt


"Projekt Rimska čarda za občino Moravske Toplice še vedno perspektiven, vendar ocenjujemo, da ga zaradi gospodarskih razmer verjetno ne bo možno pričeti v naslednjih dveh letih. Z investitorjem smo v mesecu marcu 2011 opravili razgovore in urejali medsebojna razmerja," so nam odgovorili z moravškotopliške občine, če je še kaj aktivnosti pri omenjenem projektu. Z brskanjem po svetovnem spletu smo še ugotovili, da se v letu 2009 ni zgodilo na finančnem področju nič, kar je razvidno z javnih objav z Ajpes-a, je pa bil kot eden od direktorjev namesto Cipota vpisan zdajšnji župan Alojz Glavač. O projektu Rimska čarda je bila narejena celo diplomska naloga z naslovom Uvedba racionalne in stroškovno učinkovite notranje organizacije v podjetju Rimska čarda d.o.o., bližino vrtine pa s pridom izkoriščajo še lastniki okoliških zemljišč, ki si pri prodaji s tem višajo ceno za kvadratni meter.

Nekaj o luskavici ...

Gre za dokaj pogosto neozdravljivo in nenalezljivo kronično kožno bolezen, za katero so značilne različno oblikovane, omejene luščeče se bunčice oziroma ploščata žarišča na koži. Najpogosteje se pojavijo nad komolci, nad koleni in na lasišču, včasih prizadenejo kožo vsega telesa, najredkeje pa se pojavijo na obrazu. Epidemiološke raziskave v svetu so pokazale, da je luskavica bolezen bele rase in da prizadene od 1 do 3 odstotke populacije. Približno tretjina obolelih navaja, da ima luskavico še kdo v ožji ali širši družini, zato jo štejejo med dedna kožna obolenja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.