https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Otok ljubezni – mesto, kjer zaživi prekmurska romantika

 

V POM TURAH nas je zamikal tudi potep po bližnjem Otoku ljubezni v Ižakovcih. Podali smo se na »otok« na reki Muri in odkrili, da poleg čudovite narave in pridiha pomurske »romantike« skriva kar nekaj zanimivih stvari.


Na otoku si je možno ogledati mlin, kjer lahko kupite tudi različne vrste moke, ogledate si lahko stalno razstavo o bujraštvu, tkalsko delavnico, se z brodom zapeljete čez reko, ali pa se okrepčate z »bujraško malico« oz. »pajanim krujon«, ki ga podrgnete s česnom in zabelite z zaseko, poplaknete pa z domačim žganjem oz. ljubezenskim napojem…

O reki Muri

Mura izvira v Nizkih Turah v Avstriji in je dolga 444 km. V Dravo se izliva pri Legradu na hrvaškem. Iz alpske preide Mura v Sloveniji v nižinsko reko, za katero je bil nekdaj značilen širok rečni prostor, s številnimi vijugami, stranskimi rokavi, zatoki, prodišči, poplavnimi logi in mrtvicami. Danes je večji del reke speljan v stalno strugo, kljub temu pa še vedno najdemo ob Muri mnoge rastlinske in živalske vrste, ki so drugod zaradi uničujočega vpliva človeka že povsem izginile.

Mura velja med ljubitelji narave za nekaj posebnega, mističnega in skoraj eksotičnega. Pravijo, da je Mura je taka reka, da se najprej hodi k njej, potlej pa se jo nosi s sabo.

Mlin na Muri

Še pred nekaj desetletji je na Muri delovalo preko 40 plavajočih mlinov, ki so energijo za mletje pridobivali iz reke in jo preko vodnih koles prenašali na mlevne dele mlina.

Mlin v Ižakovcih je izdelan leta 1999 po izvirnih načrtih, ostalih po enem od nekdanjih mlinov na Muri. Mlin je v celoti iz lesa. Skupaj z velikim mlinskim kolesom stoji na dveh čolnih (kumpih). V prostorih mlina je posebna soba za mlinarja, ki v mlinu melje ajdovo, rženo, pšenično, pirino in koruzno moko.

Brod na Muri

Brod v Ižakovcih in brod v Melincih sta dva od skupno štirih brodov, ki še vozijo po reki Muri v Sloveniji. Brod sestavljata dva plitva čolna (kumpa), povezana s povezovalno in nosilno ploščadjo, na kateri je brodnikova utica. Ploščad z ograjo je pripeta na jekleno medobrežno vrv, po kateri teče škripec z obesno vrvjo. Brod se preko reke pomika s pomočjo rečnega toka.

Stalna razstava "Büjraštvo na reki Muri"

V brežni hiši je na ogled postavljena stalna razstava o büjraštvu. Razstavljeni so predmeti in orodje, ki so ga nekoč büjraši uporabljali pri svojem delu.

Büjraši z naravnimi sredstvi iz lesa vrb, topolov, jelš spletajo butare. Ob poškodovano brežino zabijajo kole, zlagajo plast butar, vozijo gramoz za učvrstitev, vse nekajkrat ponovijo, da dobijo kompaktno in masivno gradnjo, ki jo čvrsto zvežejo z jekleno žico ...

Tkalska delavnica

Po 1. svetovni vojni se je začelo veliko povpraševanje po lanu, saj je primanjkovalo surovin za izdelavo oblačil. Tako so ljudje v Dolinskem predelu Prekmurja začeli množično pridelovati lan in ga tudi ročno predelovati. Na novo so lan v Ižakovcih za potrebe turističnih in kulturnih prireditev začeli pridelovati po letu 1992. V tkalski delavnici ženske - imenovane Skupina lan, članice Društva za kulturo in ljudsko izročilo Ižakovci, prikazujejo potek predelave lanu, prejo lanu in tkanje.

Kolesarske in sprehajalne poti

Reka Mura ponuja neizmerne užitke za vse ljubitelji kolesarjenja, sprehodov, spusta ...

"Büjraški dnevi"

Tradicionalna kulturna in zabavna prireditev v mesecu avgustu ohranja kulturno dediščino in ljudsko izročilo. Posvečena je spominu na življenje in delo ljudi, ki so skozi desetletja živeli in se spopadali z večkrat nemirno reko. Prireditev spremlja pester kulturni in zabavni program.

Vir: www.beltinci.net, Foto: arhiv Pomurec.com

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.