https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Društvo Dimek – neguje in ohranja tradicijo spomina na stara kolesa

31.12.2017 ob 7:00  

Tokrat vam v sklopu Pomurskih novic predstavljamo Društvo starodobnikov in ljubiteljev starih koles "Dimek" Beltinci.

Kje začeti, po toliko kilometrih prevoženih poti? Tam kot vedno, na začetku poti.

"Ideja o nastanku društva Dimek je nastala povsem po naključju. Avgusta 1999 se je ob akciji kolesarjenja po vaseh občine Beltinci, Bojan Bohnec peljal s starim kolesom znamke Viktoria Biefeld, letnik 1938. Ostali soudeleženci so se v glavnem peljali s kolesi mlajše izdelave in ob tem ugotovili, da imajo doma ali pa pri sosedovih tudi starejša kolesa. To je bila odločilna vzpodbuda za razmišljanje o ustanovitvi društva. Seveda pa je zamisli o ustanovitvi društva botrovala tudi potreba po druženju, sklepanju novih poznanstev, ohranitvi tradicije ter zbiranju starih koles,“ nam je povedal predsednik društva Avgust Farkaš.

Prvo srečanje ljubiteljev starih koles je bilo oktobra 1999, ko se je pred gostiščem Zvezda v Beltincih, zbrala skupina lastnikov starih koles v sestavi: Bojan Bohnec, Avgust Farkaš, Marjan Glavač, Marjan Makovec, Janez Pozderec in Damir Domjanič.

Septembra 2000 se je skupina „starodobnikov“ pod okriljem Društva vinogradnikov iz Beltincev udeležila prireditve Lendavska trgatev, kjer so za izvirnost prejeli prvo nagrado organizatorja. Nagrada jim je dala potrditev, da so njihova razmišljanja o ustanovitvi društva na pravi poti in tako so v letu 2001 začele potekati najzahtevnejše aktivnosti za ustanovitev društva, katerega namen bo vsestranska skrb za razvoj ljubiteljstva do starodobnih koles.

Pomemben mejnik je vsekakor 29. marec 2001, ko je bilo Društvo starodobnikov, ljubiteljev starih koles „DIMEK“ Beltinci uradno registrirano in vpisano v register društev. So prvo registrirano društvo ljubiteljev starodobnih koles na nožni pogon v Sloveniji, v katero je bilo ob ustanovitvi vključenih 18 članov. Društvo je dobilo ime po pokojnem Mirku Baligaču – Dimeku, ki je bil velik ljubitelj narave in kolesar. Danes je v društvo vključenih 56 članov, najstarejši član med njimi šteje 79 let. Med glavne cilje društva spadajo zbiranje starih koles, predvsem iz časa pred 2. svetovno vojno, pridobivanje fotografskega materiala, oblačil oziroma obutve, primerne starosti kolesa. V njihovi zbirki najdemo kolesa, ki so stara najmanj 50 let in so uporabna. Ljubiteljem takih koles pravijo, da so „starodobniki“.

Dejstvo je, da je bilo treba v preteklosti za kolo, zaradi velike nabavne cene, odšteti pravo družinsko bogastvo, kar pomeni, da je bilo treba prodati bika ali vzeti kar posojilo. Za kolesa so dobro skrbeli in pri hiši so imela stalno mesto. Večina koles je bila pripeljana iz tujine, ko so se prekmurski ljudje vračali domov kot sezonski delavci.

Naslednji pomemben mejnik je 24. maj 2003, ko je društvo Dimek priredilo 1. rally ljubiteljev starih koles in koles s pomožnim motorjem po občini Beltinci in okolici. Proga po kateri se je zapeljalo 32 udeležencev, je potekala po krajih Beltinci – Gančani – Lipovci – Bratonci – Dokležovje – Ižakovci - Beltinci. Prireditev je postala tradicionalna in vsako leto privabi večje število udeležencev. Letos so tako skupaj z občino Beltinci in tamkajšnjim Zavodom za turizem in kulturo obeležili že jubilejni, 15. rally, ki se ga je udeležilo okrog 250 ljubiteljev starih koles. Omeniti velja, da je posebnost startnega protokola simbolna izpustitev golobov miru domačega društva malih živali s sporočili Dimekovega rallyja vsemu svetu: mir, sodelovanje in zdravo sožitje med ljudmi v bližnji ter daljni okolici.
 

Pomen delovanja društva je viden v lokalnem in širšem mednarodnem prostoru. Spoprijateljili so se z društvoma v Koprivnici na Hrvaškem in Nagykanizso na Madžarskem, gostovali v Štrigovi, Martinu na Muri in številnih drugih krajih.

Z ohranjanjem kulturne in tehnične dediščine ter organizacijo različnih prireditev in dogodkov društvo skrbi tudi za kakovost življenja na podeželju.

Od Velikonočnega ponedeljka, ko Dimeki prvič v letu poženejo pedale svojih starodobnih koles, pa do zadnjega vikenda v oktobru, ko kolesa pospravijo v garaže in kleti, jih lahko srečamo na številnih dogodkih. Vožnji s starim kolesom obvezno pripada ustrezna oprava iz tistega časa.
 
Društvo je dejavno tudi na področju organiziranja razstav in tako je od prve razstave starih koles, ki  jo je organiziralo leta 2005, pa vse do danes, na ogled postavilo kar štirinajst razstav z različno tematiko: Zgodovina društva Dimek, Starodobniki tipa Puch, Kolo v službi človeka...
Prav tako jim je skupaj z občino Beltinci in Zavodom za kulturo in turizem Beltinci uspelo, da so v beltinskem parku postavili štiri makete pomembnih eksponatov v razvoju koles, ki bodo trdno sporočilo prihodnjim generacijam: v Beltincih so bili nekoč „Dimeki“.

"Namen društva Dimek je bil in bo: zbežimo od ponorelega potrošniškega sveta, prisluhnimo nekdanjim časom lepote in zadovoljnega življenja, dajmo nov poudarek zdravemu razumu, toplemu srcu in pošteni človeški duši," je za konec povedal predsednik društva  Avgust Farkaš.

Foto: Pomurec.com in Arhiv Dimek

Več fotografij v spodnji galeriji…

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.