https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ka je láni ne bilo ... da letosz bode tiszto!

02.01.2018 ob 11:50  

Dnevi okrog novega leta so polni dobrih želja, ki jih izrekamo svojim bližnjim, prijateljem, sodelavcem in znancem. Običajno si želimo sreče, zdravja, uspeha in veselja, najbližnjim pa izrečemo tudi kakšne želje, ki so namenjene prav njim. Kako pa so ob novem letu voščili v preteklosti?


Marsikje je še dandanes v navadi običaj, ki sicer s pojavom novih načinov komuniciranja nekoliko izumira, in sicer pošiljanje božičnih in novoletnih voščilnic. So pa pogosta elektronska sporočila, sporočila po telefonu, družbenih omrežij ter še in še. Medtem ko nekateri voščilo napišejo na kratko, pa drugi napišejo daljše verze, kjer dajo duška svoji pesniški žilici.

Voščila so si izrekali pisno tudi nekoč. In kaj so takrat želeli? V prekmurski starejši periodiki se pogosto zasledijo pesmi, ki so bile zapisane ob različnih priložnostih. Prav posebne so bile tiste ob novem letu, ki so bralce spodbudno popeljalo v začetek novega leta.

Ena izmed takih je tudi pesem Franca Talanyija z naslovom »Nôvo leto«, ki je bila objavljena leta 1928 v periodiki Dober Pajdás kalendarium:

 

Vir: www.kamra.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.