https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Murski Soboti predstavili zbornik Zapisana beseda ostane

Murska Sobota, 18.01.2018 ob 14:30  

V ponedeljek, 15. januarja 2018, je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, potekala novinarsko konferenco ob izidu zbornika Zapisana beseda ostane - Littera scripta manet.

 

Zbornik, ki ga je predstavila urednica dr. Klaudija Sedar, je konec leta 2017 izdala Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. Pobuda zanj pa je nastala v letu 2015. Delo je rezultat prispevkov mednarodnega znanstvenega simpozija ob 300-letnici izida prve prekmurske knjige Mali katekizem Franca Temlina, z izidom ob 500-letnici začetka reformacije in protestantskega gibanja. 

Zbornik je razdeljen na dva vsebinska sklopa. Prvi je zgodovinskokulturni in jezikovni horizont, drugi pa je kulturna in literarnozgodovinska razsežnost. V zborniku je 11 prispevkov, ki z različnih vidikov osvetljujejo sledi reformacije v Prekmurju in tudi izven.

Prvi del začenja mag. Franc Kuzmič, ki v prispevku predstavlja 18. stoletje z zgodovinsko pomembnimi dogodki, ki so vplivali na izid prve knjige v prekmurskem jeziku. Dr. Klaudija Sedar skuša na podlagi dosedanjih podatkov o njegovem življenju v naslednjem prispevku dokazati, da je Franc Temlin, avtor prve prve prekmurske knjige. Mag. Geza Erniša je v prispevku izpostavil pomen dveh slovaških mest. Bratislave in Banske Bistrice. Dr. Marko Jesenšek je naredil primerjavo Temlinovega in Kardoševega prevoda Lutrovega Malega katekizma. V luči besedotvorja in besedoslovja se je poglobila dr. Mojca Kumin Horvat, ki je prišla do zanimivih rezultatov.

V drugem delu se je dr. Lajos Bence osredotočil na obdobje 1545-1594, v katerem je Lendava doživela kulturni razcvet. Dr. Alojz Jembrih v prispevku predstavlja pomen tiskarne v Urchu za slovestveno literaturo v hrvaškem jeziku. V nadaljevanju dr. Robert Hajszan Panonski govori o hrvaškem katekizmu iz leta 1564, prof. Franci Just pa na podlagi razpoložljivih izvodov tednika ponazori dramsko-gledališko dejavnost prekmurskih izseljencev v Betlehemu v ZDA. Dr. Danica Haramija v prispevku predstavlja literarna dela v knjižni obliki in periodiko, ki je ob koncu 19. st. in v prvi polovici 20. st. izhajala v prekmurščini. Vesna Radovanovič pa za konec predstavi motive v Mislicah.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.