https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Ravnateljica Jožica Lukač - učitelj mora biti predvsem človek

31.01.2018 ob 10:15  

V sklopu Pomurskih novic, ki jih pripravljamo na portalu Pomurec.com vam tokrat predstavljamo ravnateljico Osnovne šole Bakovci, Jožico Lukač.


Lukačeva, po izobrazbi prof. slovenščine in nemščine, je bila 19 let zaposlena na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci, tri leta je svojo obvezo v deležu dopolnjevala tudi na Ekonomski šoli Murska Sobota, tako da ima veliko izkušenj s srednješolci. »Ves čas sem poučevala nemščino, dijaki so pod mojim mentorstvom dosegali odlične rezultate na državnem nivoju. Ker situacija zaradi slabega vpisa v srednje strokovne in poklicne šole ni ravno rožnata, sem bila primorana iskati druge rešitve. Vodenje me je vedno zanimalo, zato sem se prijavila na razpisano delovno mesto ravnateljice v domačem kraju. To je zame bil poseben izziv, saj sem s šolo od nekdaj tesno povezana. Menim, da domačin najbolje pozna potrebe okolja. Sploh v manjšem kraju mora šola dihati z okoljem,« je povedala ravnateljica.

Mandat ravnateljice je nastopila s 1. julijem 2015 in traja pet let. To pa je njeni prvi mandat.

Osnovno šolo Bakovci skupaj s Podružnično osnovno šolo Dokležovje, trenutno obiskuje 163 učencev. V Bakovcih imajo devet čistih oddelkov in 138 učencev, na POŠ Dokležovje pa dva kombinirana oddelka in 25 učencev. Lukačeva je zadolžena za vodenje 34-številčnega kolektiva (s podružnico vred), od tega je 23 strokovnih delavcev in 11 tehničnih delavcev.

Več odmevnejših projektov

Šola se ponaša z več nazivi, kot so Eko šola, Zdrava šola in Unesco šola.

V letošnjem letu še naprej izvajajo projekt Zdrav življenjski slog, ki resnično prinaša veliko dobrih stvari, je povedala Lukačeva in dodala, da so v jesenskih počitnicah izvedli projekt Hura, prosti čas. Vsako leto se vključijo v projekt Simbioza – gre za medgeneracijsko povezovanje. Vključeni so v projekt Shema šolskega sadja in zelenjave ter shema šolskega mleka, kar pomeni, da učenci en dan v tednu dobijo dodaten obrok sadja ali zelenjave in mleka. Izvajajo tudi projekte Od mladosti do starosti varno v prometu, Varno s soncem, Policist Leon svetuje, Rastem s knjigo, Mladi za napredek Pomurja.

Največji izzivi in dosežki šole

»Naš trenutno največji izziv je nakup šolskega kombija. Smo edina šola v MOMS, ki nima svojega vozila. Ker imamo podružnico v Dokležovju, je potrebno tja vsakodnevno voziti kosila. Prav tako se spopadamo s težavo, kako manjšo skupino učencev peljati na različna tekmovanja, prireditve itd. Zaenkrat vse te prevoze opravljajo zaposleni s svojimi osebnimi avtomobili. V ta namen smo v decembru organizirali dobrodelni koncert, na katerem smo zbirali sredstva. Na pomoč so nam priskočili mnogi donatorji, starši in MOMS, nekaj sredstev pa smo privarčevali sami. Upamo, da bomo kombi dobili še v tem šolskem letu,« je pojasnila Lukačeva.

Glede dosežkov šole pa je ravnateljica pojasnila, da je nemogoče izpostaviti en sam dosežek, saj so vsi zelo pomembni, včasih tisti manj zlati še bolj. »Naši učenci so uspešni na vseh področjih, morda v enem letu bolj na enem, drugo leto bolj na drugem področju. Ne glede na našo majhnost se lahko kosamo z drugimi šolami.«

Foto: Arhiv Pomurec.com

Kakšne načrte imate kot ravnateljica za šolo v prihodnjem obdobju?

Želim, da je šola ne samo izobraževalna ustanova, ampak središče kulturnega življenja v Bakovcih. Na šoli organiziramo veliko dogodkov in prireditev, ki jih obišče ogromno ljudi, na kar smo posebej ponosni. Prav tako si želim korektnih odnosov med učenci, učitelji in starši.

Kaj bi po vašem izpostavili, da je pomembno za klimo v šoli?  Za kakšno se trudite vi, k čemu strmite, v kar verjamete - oziroma kaj je po vašem tisto,  kar ustvarja delovno vnemo vaših zaposlenih?

Sama stremim k razpršenemu načinu vodenja. Sicer želim imeti kontrolo nad vsem dogajanjem, a ko razdelim naloge in zadolžitve, skušam ljudem zaupati, da jih bodo opravili po svojih najboljših močeh in se v njihovo delo ne vmešavam, razen če me vprašajo za nasvet. Zdi se mi, da sistem na tak način najbolje funkcionira, ljudje so bolj sproščeni in pripravljeni na delo. Noben ekstrem ni dober, ne pretirana strogost in ne popolna apatičnost. Najti je potrebno neko srednjo pot.

Katere pa so po vašem mnenju dandanes vrline, ki jih mora imeti učitelj v razredu, da »obvlada« učence in jim ob tem preda čim več znanja?

Učitelj mora biti predvsem ČLOVEK. Samo strokovnost ni dovolj. Strokovno usposobljeni smo vsi učitelji, ki imamo formalno izobrazbo. Biti dober učitelj pa je nekaj drugega. To je odvisno predvsem od njegove osebnosti, tega se ne da naučiti. Vsekakor pa mora biti dovolj odločen in vztrajen.

Kaj je za vas večji uspeh? Visok učni uspeh ali složna skupnost v razredu?

Složnosti v razredu je vedno manj, saj so otroci postali veliki individualisti. Vsak gleda samo nase, nekateri več niti nočejo sošolcem posoditi stvari, k čemer jih na žalost spodbujajo celo starši. Znanje je pomembno, ni pa prav, da se nekateri učenci učijo samo za ocene. Čez leta ne bo nihče vprašal, kakšno oceno si dobil pri katerem predmetu. Bo pa pomembno, kakšno srce imaš.

Ali pri usmerjanju učencev v srednje šole na vaši šoli promovirate tudi poklicne šole, kjer je prostih vpisnih mest večinoma na pretek, ali so večinoma na tapeti gimnazijski programi?

Glede poklicne odločitve promoviramo vse šole enako. Zavedati se je potrebno pomanjkanja nekaterih poklicev, brez katerih si življenja sploh ne znamo predstavljati. Vsako leto oktobra organiziramo t.i. poklic no tržnico, na katero povabimo srednje šole iz bližnje okolice. Tako imajo vse šole enake možnosti predstavitve, učenci in starši pa informacije dobijo na enem mestu.

Kaj pa »biti učenec«? Je po vašem mnenju danes to težje kot je bilo nekoč?

Biti učenec nikoli ni bilo enostavno in tudi danes ni. Marsikaj se je spremenilo, saj se je spremenil način življenja, tudi pogoji so povsem drugačni. Napredna tehnologija marsikaj olajša, hkrati pa predstavlja veliko past. Mnogokrat mladim zagrenijo življenje njihovi starši, ki imajo prevelika pričakovanja. Če otrok teh pričakovanj ni sposoben uresničiti, se običajno zateka k laži ali pa mu to pusti usodne posledice na čustvenem področju. Starši bi morali zaupati šoli – na ta način bi preprečili marsikateri konflikt. Vsi namreč želimo otrokom samo dobro.

 

    Fotogalerija