https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Občina Ljutomer: Naša ocena je, da ministrica ni izrekla teh trditev

Ljutomer, 20.01.2018 ob 13:00  

V uredništvo smo prejeli izjavo za javnost, v katerem Občina Ljutomer odgovarja na trditve, ki so jih včeraj izjavili župani sedmih občin Apače, Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Križevci, Veržej in Razkrižje - v zvezi z cenami pitne vode Sistema C.

 

Članek iz tiskovne konference si je mogoče ogledati  TUKAJ  

 

IZJAVA ZA JAVNOST - OBČINA LJUTOMER

Spoštovani,

Danes, v petek 19.1.2018, je v prostorih sejne sobe Občine Križevci, potekala tiskovna konferenca v zvezi s cenami pitne vode, ki so jo sklicali župani občin Apače, Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Križevci, Veržej, Razkrižje. Na to tiskovno konferenco Občina Ljutomer ni bila vabljena.

Na tiskovni konferenci  so bili med drugim podani odgovori ministrice za okolje ga. Irene Majcen na vprašanja županov in direktorja JPP v iz sestanka pri ministrici minulo sredo, na katerega Občina Ljutomer prav tako ni bila vabljena.

Na občini Ljutomer ne verjamemo, da je ministrica podala odgovore, ki so bili s strani županov predstavljeni na novinarski konferenci.

Gospa ministrica je vseskozi izgradnje sistema C delovala konstruktivno in iskala rešitve, ne glede na to, da prihaja iz politične stranke, s katero imamo pogosto drugačna stališča. Vedno se je vedla kot državnik in videla višji cilj.

Podana stališča ne držijo. To utemeljujejo dokumenti Ministrstva za okolje in prostor, pogodbe med občino, državo in EU ter poročilo Računskega sodišča.

 

V nadaljevanju navajamo neresnične trditve:

1. Enotna - enaka cena omrežnine  in vodarine v vseh občinah Sistema C je bila pogoj za odobritev sredstev kohezijskega sklada.

 Ne drži. Tega ni v nobenem dokumentu, ki je bil pogoj za odobritev sredstev.

2. V primeru, da občine nimajo enake cene omrežnine in vodarine, bo potrebno vračati sredstva.

 Ne drži. Zaveze za pridobitev kohezije je “enotna cenovna politika”, ne pa “enotno-enaka cena omrežnine in vodarine”, kot zapisano v odgovoru ministrice.

Glede enotne cenovne politike Računsko sodišče v Revizijskem poročilu iz leta 2016 na 67. strani pojasnjuje:  »Kaj pomeni skupna oziroma enotna cenovna politika v navedenem aneksu in relevantnih predpisih ni določeno.«

(Vir. Revizijsko poročilo, Urejanje oskrbe s pitno vodo v Pomurju; Republika Slovenija Računsko Sodišče, str. 67.)

3. Predlagani Skupni elaborat za Sistem C za leto 2018 je nedvomno zakonit.

Ne drži. Že od februarja 2017 Strokovna komisija vseh občin za presojo elaboratov in usklajevanje skupnih nalog Sistema C« opozarja, da splošni stroški ne smejo biti prikazani v omrežnini ampak samo v vodarini. S tem se strinja tudi javno podjetje, ki upravlja z vodovodom Sistema C, v odgovoru na vprašanja SKOPE: “res je, da uredba MEDO pri omrežnini ne omenja splošnih stroškov, kar je ena od pomanjkljivosti te uredbe” .(Vir zapisnik 10. seje SKOPE z dne 16.2.2017 in Odgovori JPP na dodatna vprašanja SKOPE št. IDP-0072/2017 z dne 1.2.2017).

4. Občina Ljutomer poskuša blokirati sprejem skupnega elaborata  

-> Ne drži, ker občina Ljutomer ne bo sprejela elaborata, ki vsebuje nedovoljene stroške in se ne strinja z idejo, da se poskušajo oblikovati najvišje možne cene za občane in gospodarstvo, kar je njena zakonita možnost znotraj uredbe MEDO.

5. Občina Ljutomer povzroča Sistemu C nezakonito stanje in veliko materialno škodo.

-> Ne drži. Državna uredba MEDO je jasna. 3. odstavek 5. člena določa: »Če imajo občine skupnega izvajalca javne službe in ne določijo enotne cene za opravljanje storitev posamezne javne službe, lahko vsaka občina ločeno določi ceno storitev posamezne javne službe

Na današnji seji Sveta ustanoviteljic Javnega podjetja Prlekija, z dne 19.1.2018, je podžupan Občine Ljutomer g. Boro Zemljak ponovno predlagal, da se pripravi ločeni elaborat po posameznih občinah, kot to predvideva uredba MEDO, kar je Očina Ljutomer zahtevala od JPP v januarju 2018 že dvakrat. Predlog ni bil sprejet. Upravljalec JPP ne želi spoštovati Uredbe MEDO in pripraviti ločenega elaborata brez sklepa Sveta ustanoviteljic JPP. Navkljub temu bi upravljavec moral spoštovati uredbo MEDO in pripraviti elaborat tudi brez posebnega sklepa Sveta ustanoviteljic.
Določitev cen z ločenimi elaborati je urejena na sistemu B, Murska Sobota ima drugačno ceno kot druge občine. Skupen in ločeni elaborati so bili pripravljeni kot podlage za odločanje na Sistemu A in B, kjer so se po pregledu variant odločili za skupno ceno, ker je bila najbolj ugodna. Upravljalec JPP in župani sedmih občin so zavrnili predlog občine Ljutomer, da se izdela ločeni elaborat, v nasprotju z Uredbo MEDO, so se v tem smislu postavili nad državni predpis.

6. Ministrica osebno vabi na skupni sestanek vseh županov, vendar v naprej odklanja upoštevanje stališč Občine Ljutomer. Želi sestanek, da predstavi županji občine pomen spoštovanja zavez med ljudmi in občinami.


To lahko drži, vendar je precej nenavaden namen sklica sestanka. Če se stališča ne morejo spreminjati, kot piše v izjavi ministrice, potem ni smisla v sestanku.

Naša ocena je, da ministrica ni izrekla teh trditev. O tem tudi nismo prejeli uradnega stališča, niti izjave za javnost ali zaznamka o sestanku oziroma drugega dokumenta z njenim podpisom. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.01.2018 ob 15:02 čiračara gost

      Moja ocena je, da je čamuga totalno izgubila kompas. Ujeta je bila na laži, vendar se ne da, zavaja naprej.

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.01.2018 ob 18:23 Manja gost

      Naj odstopi in ne sramoti se bolj gnilega lotmerka. Zavaja vse kak je ni sram

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.01.2018 ob 13:01 žalost mene premaguje gost

        Če bi odstopila takoj bi bilo to za dobrobit vseh skoraj 8 let prepozno

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.01.2018 ob 21:13 prlek gost

      Zakaj nima prav ,če pa se bori proti podražitvi vode, že sedaj plačujemo zelo drago vodo,ALI SE TO OSTALI ŽUPANI NE VPRAŠAJO, kako ima lahko g Kurbos tako velik dobiček, smešno ali ga sploh lahko ima. Še marsikaj bi se dalo tu diskutirat. Zanimivo pa je kako so stopili skupaj župani, Veržeja,Razkrižja, Veržeja, tu mi nekaj smrdi, upam,da bomo kmalu izvedeli. SMO PA PROTI PODRAžITVI, TO SE NAJ TI GOSPODJE ZAVEDAJO.

      3 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.01.2018 ob 0:37 tine gost

      Sneguljčica in sedem palčkov.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.01.2018 ob 8:04 Mateja gost

      Sramoti obcino lotmerk.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.01.2018 ob 16:38 prlek z brega gost

      Ti jo sramotiš Mateja, ker nimaš pojma zakaj se gre, ko boš plačevala dražjo vodo, bo spet kriva županja, preden komentiraš moraš poznati ozadje. Javno podjetje Prekija postaja počasi privat firma, kar ni dovoljeno, voda je last vseh ne osebna lastnina, zato si ne morejo ustvarjati dobička,ampak se mora vrniti denar občanom, ker so preveč plačali. Toliko o tem Mateja pa ostali,ki nimate pojma ampak samo pljujete, pa sploh ne veste za kaj se gre, tu ima županja prav.Čudijo me ostali župani prleških občin Veržej,Križevci,Razkrižje, dosedaj so mi delovali poštenjaki, posebno Razkriški, sedaj pa me je razočaral. Upam, da bomo kmalu izvedeli kaj je v ozadju.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.01.2018 ob 20:24 Johann gost

        Nemaš pojma !!! Fsi župani so bedaki, samo Olga ve , kaj je praf. Podpoši se pod svojo modrijo, ka te bodo lehko terjali, gdo de priša račün. Fčosik so čakali sele, ki so s fronte prinesli novice. Seveda so oblastniki gromoglasno liden razlagali, kak naši bojevniki zmagüvlejo. Če je sel ne prinesa dobrih novic, so mo pač glovo odsekali! Fsaka podobnost z gnešjimi cejti je samo "premišlena provokacija", pa tüdi napad na našo lübo županjo, pa jene ofce v občinsken sveti!

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.01.2018 ob 17:15 Franc gost

      Prlek z brega, tan tudi ostani. Vem imam pojma, delam v obcinski upravi . Še predobro vem, kam je kaj kapnilo

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.01.2018 ob 18:28 prlek gost

      Vdim, da jim pol, ki tu komentirajo ni jasno zakaj se gre: res je da se bo voda podražil samo župani z figo v žepu molijo, da se voda podraži. Potem bodo imeli denar za obnovo vodovoda in posledično volilne obnove cest. Vendar to ni cilj v Ljutomerski občini se bo dogajalo še drugo po par letih si bodo ljudje po izgradnji lastnega vodovoda, ki so ga plačali z samoprispevkom, ki je do nedavnega bil njihova last je snegulčica podpisala, da je to last JJP in od tega pobira najemnino. Vendar so ljudje ovce in še naprej obtožujejo JJP, ki ni kriv je pa kriva občina, ki je nonšelantno lasnino občanov prepisala na JJP to je ključna napaka županje in občinske uprave, ki želi potegniti denar z občanov. To se zavedajte in potem razglablajte kar je prav in kaj ni.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.01.2018 ob 21:38 lojz gost

      Razkriški je dolgo z njo trobil. Tudi pri ZD Ljutomer je poslal svoje oprode, celo namestnika oprode, mamo od člana sveta. Kr po domače vse skup. Sedaj je ploščo obrnil. Nič posebnega, ker smo ga že vajeni. Obrne se pač kot mu trenutno najbolj ustreza. Ugotovil je kakšna je situacija v Ljutomerju in videl podporo županje. Zato je ubral drugačno pot. Dobro taktizira. hudo bo, ko se vsi županji in županja opečejo, če bodo prišli kdaj kakšni nadzorniki in pogledali te tri vodovodne sisteme v Pomurju. Me zanima kje bod ovse občine vzele 150 milijonov, da bodo to vrnile.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.01.2018 ob 22:48 gost

      Gost Franc, če delaš v občinski upravi, potem to ni mesto za takšne kot si ti, ker delaš v prid JJP Kurbos, vsi občani nismo neumni, tudi gospod Kurbos je včasih delal na občini Ljutomer, potem bi moral vedeti kako je prišel g. v službo na JJP Ljutomer. Med drugim tudi mi v bregu plačujemo zelo drago vodo , pa ostale dajatve,da imaš ti slubo in plačo, ki si jo pod takšnimi izjavami ne zaslužiš. Kako si sploh upaš povedati,da si v službi na občini in živiš na račun občanov, SRAM TE JE LAHKO.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      21.01.2018 ob 23:46 gost

      Najboljše je,da pride inšpekija na javno podjetje Prlekija,da ugotovi kaj je narobe, ter se vse skupaj prijavi na račusko sodišče,da pridemo zadevi do konca.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      22.01.2018 ob 10:20 žalostninka lotmerka gost

      Za Ljutomer je prepozno, da čakamo na volitve. Če bi ljudje vedeli kaj vse počne bi se zgodil "Kangler scenarij". In to bi bilo edino prav. Županja je svoje spletkarske mreže vse preveč prepletla. Razkrižki župan pa je tak jasno, da se obrača po vetru. In ker se verjeno ne bo našel "pravi" protikandidat bo spet nadaljnjih nekaj let "vetrnica". Je prav smešno, kako naivno ljudje verjamemo v eno dobro stvar, ki jo naredi, da jih potem desetine spregledajo. Žal.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      26.01.2018 ob 18:13 kabelska gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.