https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Katere spremembe prinaša novela zakona o urejanju trga dela?

22.01.2018 ob 10:00  

Novela zakona o urejanju trga dela, ki so jo poslanci sprejeli septembra začne veljati z današnjim dnem. Sprememba, ki jo določa novela je, da se morajo brezposelni že v odpovednem roku prijaviti v evidenco iskalcev zaposlitve, prav tako pa bodo strožje sankcije za nespoštovanje te obveznosti.

 

Delavec se bo moral v evidenco iskalcev zaposlitve prijaviti že v odpovednem roku, najkasneje v roku treh delovnih dni po vročitvi odpovedi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti. Prav tako bo lahko delavec takoj začel z aktivnosti za iskanje nove zaposlitve.

Za nespoštovanje obveznosti prijave v evidenco iskalcev zaposlitve se bo namesto doslej veljavnega skrajšanja pravice do denarnega nadomestila za prve tri mesece upravičenosti odmerni odstotek znižal z 80 na 60 odstotkov od osnove, kar pomeni nižje denarno nadomestilo. 

Osebe z nizko stopnjo izobrazbe, tudi tiste s srednješolsko izobrazbo, a ne iz deficitarnih poklicev, bodo imele po novem možnost, da v primeru zaposlitve največ eno leto prejemajo še 20 odstotkov denarnega nadomestila.

Foto: tatrenutek.si

S spodbudo za zaposlovanje nižje in srednje izobraženih prejemnikov denarnega nadomestila želijo na ministrstvu doseči čim prejšnjo aktivacijo nižje in srednje izobraženih upravičencev do denarnega nadomestila, ki sicer možnost za zaposlitev imajo, vendar se zanjo zaradi upravičenosti do denarnega nadomestila ne odločajo.

Po priporočilu Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) novela prinaša tudi spremembe v primerih, ko se osebe zaradi kršitev zaposlitvenega načrta (odklonitve ustrezne ali primerne zaposlitve, neprizadevanja za zaposlitev na zaposlitvenem razgovoru), ki ga sklenejo na zavodu, prenehajo voditi v evidenci brezposelnih oseb. Uvaja se odlog sankcije, ki bo brezposelnim osebam omogočil, da ob prvi kršitvi določene obveznosti ostanejo vpisane v evidenci brezposelnih oseb. Sankcija v obliki prenehanja vodenja v evidenci pa se bo brezposelni osebi izrekla šele ob drugi kršitvi. OECD je Slovenijo namreč opozorila na prestrog režim sankcij v primeru kršitev obveznosti iz aktivnega iskanja zaposlitve. 

Za primer prve kršitve ene izmed navedenih obveznosti je predlagala uvedba sankcije za prejemnike denarnega nadomestila, in sicer v obliki znižanja pravice do denarnega nadomestila v višini 30 odstotkov zadnjega izplačanega zneska oziroma največ do minimalnega zneska denarnega nadomestila, ki je pri 350 evrih bruto, poroča Slovenska tiskovna agencija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.01.2018 ob 12:59 corleone gost

      Vse ljudem -poštenim delavcem vzeti, lopovske direktorje nagraditi, tem ljudem, ki jih direktorska banda uniči pa nič dati!!! In to je država, obljubljena Švica?????? Da bi vrag vzel tisti dan, ko sem volil to demokratično deželo, na sončni strani alp!!! Izvolil sem deželo, za katero italijanska mafija javno preddvemi leti pove, da smo super dežela za mafijske posle, kar se tudidokazuje(zadnji primer - kitajčeki).

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.01.2018 ob 17:45 77 gost

      Naj prej naj politika delodajalce nauči da bodo zaposlovali delavne invalide delavce od 50 do 60 let,češ saj je pa politika vzela tem ljudem delo in dostojno življenje,in potem ne bomo na tem zavoženem in hlapčeskim zavodu za zaposlovanje.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.